Velik broj koncesionara se nije držao ugovora

ljubuski.info

Zahvaljujući svojim klimatskim značajkama, Hercegovina je iznimno pogodno područje za uzgoj poljodjelskih kultura koje ne mogu uspijevati u područjima sjevernije od tog podneblja, gdje je klima u prosjeku za koji stupanj hladnija i gdje je manje sunčanih dana u godini.

Stoga se ljudi u Hercegovini odlučuju za podizanje različitih nasada, a posljednjih nekoliko godina opća je pomama za uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja, prije svega, smilja. No, uzgajaju se i lavanda, ružmarin, kadulja…, ali u znatno manjoj mjeri.

Ipak, nisu zapostavljene i tradicionalne hercegovačke sorte - vinova loza, smokva, šipak, orah, trešnja, višnja, jabuka, ali i maslina, badem…

Povjerenstvo

Osim što se nasadi sade na vlastitoj zemlji, koristi se i državno zemljište koje općine daju pojedincima i tvrtkama pod koncesiju. To se već više godina prakticira i u općini Ljubuški, gdje općinska vlast izlazi u susret zainteresiranima koji na taj način pokušavaju pokrenuti i ostvariti uspješan posao.

Međutim, ne ide to u konačnici posve onako kako se zamislilo i planiralo. Mnogi koncesionari urade i zasade u prihvatljivom roku ono što su u ugovoru potpisali, ali istodobno je velik broj onih koji se nisu držali ugovora. Općinsko vijeće Ljubuški imenovalo je Povjerenstvo za praćenje radova koncesionara na podizanju nasada na poljoprivrednom zemljištu, koje, sukladno zakonskoj regulativi, prati i nadzire što i kako koncesionari rade.

U Povjerenstvu su Gojko Herceg, Milenko Brbor, Danijel Barbarić, Ivan Kraljević, Marija Herceg, Petar Majić i Radoslav Radišić.
Članovi Povjerenstva obilaze parcele i na temelju činjeničnoga stanja koje su zatekli, podnose izvješće OV-u. Prema najnovijem izvješću, Povjerenstvo je pregledalo ukupno 185 koncesija. Od tog broja, nasadi su podignuti na približno pola parcela dobivenih pod koncesiju, točnije na njih 90. Na 45 je posao djelomično urađen, u tri slučaja napravljen je sporazumni raskid ugovora, u dva slučaja raskid ugovora je u tijeku, a čak 45 koncesionara na dobivenim parcelama nije ništa radilo.

Koncesije

U izvješću, uz ostalo, Povjerenstvo je navelo imena 20 koncesionara od kojih se traži očitovanje o razlozima neizvršavanja ugovorenih obveza te dostava mogućeg plana ulaganja u pisanoj formi u roku od 30 dana.

Ako se koncesionari o to ogluše i ne očituju, automatski će se pokrenuti postupak raskida ugovora o koncesiji.

Pohvale zaslužuju koncesionari koji su odgovorno ušli u koncesijske vode i poslove, odgovorno ušli u taj poslovni pothvat, međutim, očito je da su se neki pojedinci olako u to upustili, ne vodeći računa mogu li završiti planirani posao i ispuniti uvjete potpisanog ugovora. Unatoč tome, općina Ljubuški nastavlja s tom praksom, pa je OV na sjednici u utorak dodijelio sedam novih koncesija za korištenje zemljišta u poljoprivredne svrhe.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

oni koji nisu sadili spasili su se bankrota a jadna li povjerenstva

Bolje izgubiti koncesiju nego propasti bravo za sve te likove

Sve. Jazavci. I. Partijski. Uhljebi. Kad. ćete. dijelit. Prskaloce

Kome se obratiti ako je koncesionar izašao iz koncesije i ušao u tuđu, ili u državnu zemlju?

Velik broj koncesionara se nije držao ugovora
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari