Dodaj komentar

Bračne zavjete na Humcu obnovilo 25 parova

ljubuski.info

Nastavlja se lijepa tradicija u ljubuškoj župi Humac, koja se prakticira već nekoliko posljednjih godina - naime, prve nedjelje nakon svetkovine svetoga Ante zajednički se proslavljaju bračne obljetnice. Tako je bilo u nedjelju, humačka župna crkva bila je ispunjena, a svečano nedjeljno misno slavlje u znaku braka, bračnih parova i bračnoga života.

Svetu misu predvodio je fra Ljubo Kurtović, župnik župe Humac, a svoj bračni jubilej proslavilo je 25 bračnih parova. Parovi su različite životne dobi i različita bračnoga staža i iskustva: 20. obljetnicu proslavio je jedan bračni par, i to Bruno Grizelj i Blaženka r. Barišić; 25. obljetnicu sedam bračnih parova - Dario Mikulić i Draženka r. Boto, Robert Jelavić i Marijana r. Puljić, Ivan Škrobo i Matija r. Markić, Nikola-Robert Ćuže i Anđelka r. Biško, Slaven Mucić i Mirela r. Zlopaša, Zoran Miloš i Mirela r. Ravlić, Markan Knezović i Slavica r. Markić; 30. obljetnicu jedan par - Joško Bebić i Danijela r. Sabljić.

Sedam parova proslavilo je 40. obljetnicu - Ante Boban i Marica r. Petković, Milan Skoko i Verka r. Landeka, Vasilj Žerebni i Veronika r. Marković, Jozo Mihaljević i Gordana r. Vegar, Cmiljan Tomić i Marica r. Božić, Jozo Kraljević i Jelena r. Petrović, Stjepan Vištica i Marina r. Mrvalj.

Pola stoljeća zajedničkoga života, odnosno 50. obljetnicu braka proslavilo je sedam parova - Blaž Dodig i Zlata r. Ereš, Andrija Vranješ i Dragica r. Tomas, Stojan Primorac i Anđa r. Milićević, Jure Herceg i Ljilja r. Nižić, Jure Kozina i Jaka r. Tomas, Andrija Jurić i Jagoda r. Paradžik, Ante Bubalo i Mara r. Jelčić; 60. obljetnicu dva para - Ljubo Herceg i Milica r. Dodig, Drago Petrušić i Veselka r. Paradžik.

U brakovima koji su u krizi, čak i nakon nekoliko mjeseci od ženidbe, mogu se čuti riječi: "Sve mi je ovo dosadilo, ako je ovako u braku, onda je bolje svatko na svoju stranu". Te riječi čuju se pri prvome susretu s poteškoćama. Brak nije izvanzemaljska stvarnost, nego se živi u današnjem svijetu i mentalitetu u kojem prevladava ponašanje - "upotrijebi i baci". Brak nije stvar ni predmet, nego pripada području života… Brak bi trebao biti, kako se ono kaže, kao vino koje je bolje što je starije - rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi župnik fra Ljubo Kurtović.

Obraćajući se okupljenim bračnim parovima u župnoj crkvi propovjednik je podsjetio na Isusove riječi: "Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!", što drugim riječima znači da iz nijednog razloga nije dopušteno otpustiti vlastitu ženu ili vlastitoga muža.

Ponavljajući prigodne riječi za župnikom, slavljenici su svoja nekadašnja uzajamna bračna obećanja - zavjete obnovili i tako dodatno učvrstili svoj bračni savez koji traje već desetljećima. Slavlje je potom nastavljeno u obiteljskome krugu, u opuštenom i vedrom ozračju i raspoloženju.

Ivan Kaleb | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
9
9
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari