U Međugorju proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa

ljubuski.info

Danas je u župi Međugorje na brdu Križevac svetom misom u 11 sati proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa.

Taj se blagdan, još od 1934. g. tradicionalno slavi prve nedjelje iza Male Gospe, a nakon međugorskih Ukazanja prerasta u hodočašće širih svjetskih razmjera.

Mještani su na poticaj tadašnjeg međugorskog župnika fra. Bernandina Smoljana 1933./34. sagradili na vrhu brda Šipovac veliki betonski križ u čast Svete godine Otkupljenja, i od tada brdo dobija ime Križevac.

Ostalo je upamćeno kako su župljani, te iste godine, unatoč velikoj neimaštini, svi skupa prionili u napornu gradnju Križa, a žene su sav materijal iznosile uprćene na vrh brda.
Poseban moralni poticaj za gradnju župljani su imali jer su iz Rima dobili relikvije Kristova Križa koje su ugrađene u same temelje.

Ova će godina biti upamćena ne samo po brojnosti hodočasnika, već i po sve većem broju bosonogih hodočasnika, koji su se pažljivo i strpljivo između križnih postaja uspinjali po oštruljatom kamenju.

Zamijećen je i jedan prizor kako bosonogu majku u stopu slijede bosonoga djeca. Netko je sa strane tiho prokomentirao:
Današnja djeca sve manje slijede savjete roditelja, a sve češće primjere roditelja!

Misno slavlje je predvodio fra. Slavko Soldo, rođeni Međugorčanin, a svoje djetinjstvo i odrastanje provodio u selu ispod brda Križevac.

Krešo Vujević

Glas naroda

Bio sa suprugom opet ću

ja sam isto bija ali više biti neću
neću sa svojim novcima bogatiti sektu
nepislušne fratrikose i ugostiteljke videlice
jel tak il ne tak vračevi i vračere

Ajde ti na Gožulj kod hodže

Predivan svećenik fra.Soldo .Moje najdraže mjesto je Međugorje.Tu sam dobila velike milosti.Na Križevcu sam ja i moje dvoje djece imali smo jedan neobičan susret Sa jednim čovjekom.Volim te Međugorje.Majko Marijo čuvaj moju djecu od svakog zla.Kraljice MiraMajko moja sve sve ti svoje dajem.

U Međugorju proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari