UZB: Branitelji će morati uzeti stvar u svoje ruke jer vlast poznaje jedino jezik sile!

ljubuski.info

Jučer (23.9.2016 godine) je u kino dvorani u Grudama, s početkom u 19 sati održan sastanak predstavnika Udruge Zaboravljeni branitelji/borci BiH, i Udruge Zaboravljeni branitelji ŽZH. Sastanak su organizirale UZB/borci BiH i UZB ŽZH s ciljem informiranja članstva o provedbi Rezolucije branitelja u FBiH, te dogovora oko poduzimanja daljnjih aktivnosti.

Na sastanak su pozvani predstavnici svih Podružnica UZB/borci BiH iz Hercegovačko-neretvanske županije, te iz Herceg-bosanske županije, na koji su se odazvali predstavnici podružnica HNŽ iz Stoca, Mostara i Čitluka, predstavnici podružnica iz ŽZH, Ljubuškog, Posušja, Gruda i Širokog Brijega, dok se predstavnici HB županije nisu pojavili zbog objektivnih razloga, ali će predstavnici te županije biti obaviješteni pisanim putem o zaključcima sastanka u Grudama.

Uvodno izlaganje je dobio Predsjednik UZB ŽZH, član Savjeta branitelja u FBiH, te član radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja ispred Savjeta branitelja gosp. Vlado Marušić koji je nazočne izvijestio o sljedećem:

Dana 10.9.2016 godine u Vitezu je održan sastanak Savjeta branitelja FBiH u punom sastavu na kojem su donijeti slijedeći zaključci:

  1. Savjet branitelja traži od Parlamenta FBiH da najkasnije do 16.9.2016 godine potpiše i protokolira Zaključke sa sastanka u Parlamentu FBiH, održanog dana 1.8.2016 godine, na kojem sastanku su bili svi članovi Savjeta branitelja s jedne strane, dok su s druge strane bili predstavnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na čelu s predsjednikom tog doma gosp. Edinom Mušićem, predstavnici Doma naroda, te predstavnici Vlade FBiH, te da dostavi imena 10 članova radne skupine (3 člana Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, 3 člana Doma naroda Parlamenta FBiH, te 4 člana ispred Federalnih ministarstava (1 član ispred Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog, 1 član ispred Federalnog ministarstva financija, 1 član ispred Federalnog ministarstva Rada i socijalne politike, te 1 član ispred Federalnog ministarstva pravde).
  2. Savjet branitelja u FBiH traži od Parlamenta FBiH održavanje prvog sastanka 13-člane radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja najkasnije do 23.9.2016 godine.

Vlado Marušić je potom nazočne izvijestio kako od mjerodavnih institucija, do dana održavanja sastanka u Grudama (23.9.2016 godine), a koji je ujedno i zadnji dan koji je Savjet branitelja ostavi Parlamentu FBiH, on kao kontakt osoba Savjeta branitelja ništa nije dobio, iako je svaki dan po nekoliko puta telefonskim putem kontaktirao predstavnike oba doma Parlamenta FBiH (Zastupničkog i Doma naroda), te navedenih Ministarstva u Vladi FBiH, kao i kabinet premijera Fadila Novalića, da ispoštivaju zaključke sastanka Savjeta branitelja u FBiH održanog u Vitezu, te zaključke sa sastanka u Parlamentu FBiH od 1.8.2016 godine, gdje je dobio obećanja svih pozvanih kako će ta tijela sve ispoštivati, ali zbog objektivnih poteškoća u FBiH (Referendum u RS, te neodržavanje sjednica oba doma Parlamenta FBiH), to nisu uspjeli do ostavljenog roka učiniti.
Svi su odreda molili Vladu Marušića da prenese demobiliziranim braniteljima u FBiH za još malo strpljenja jer će se o Rezoluciji branitelja u skoro vrijeme raspravljati na sjednicama te 13-člane radne skupine na kojim će sjednicama biti i 3/tri predstavnika Savjeta branitelja, te kako će Rezolucija branitelja sigurno biti razmatrana i konačno usvojena u Parlamentu FBiH, kako su to predstavnici klubova vladajućih stranaka u oba doma Parlamenta FBiH (HDZ-a BiH i SDA), te predstavnici oporbenih stranaka u tim domovima već nekoliko puta izjavili.

Na koncu Vlado Marušić je nazočne izvijestio o prijedlozima za prosvjede i blokade u FBiH koje traže branitelji s različitih strana FBiH prije održavanja lokalnih izbora u BiH predviđenih za dan 2.10.2016 godine.

Nakon Vlade Marušića se za riječ javio i gosp. Drago Grbavac Predsjednik UZB/borci BiH koji je nazočne izvijestio kako predstavnici UZB/borci BiH, a poglavito članovi UZB podružnice Ljubuški traže blokade graničnih prijelaza, te blokade teretnog i autobusnog prometa na cijelom području ŽZH i to obvezatno prije lokalnih izbora, jer su predstavnici aktualne političke vlasti u FBiH pa i BiH (HDZ-a BiH, SDA i SBB), pokazali bešćutnost, ignoriranje i omalovažavanje demobiliziranih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH, najzaslužnijih sinova države BiH, i to ne prvi put i da se čaša ovaj pute konačno prelila u tolikoj mjeri da je to postalo nepodnošljivo i da će ovaj put branitelji morati uzeti stvar u svoje ruke jer aktualna politička vlast u BiH poznaje jedino jezik sile i ništa drugo s čime su se složili svi nazočni.

Nakon Drage Grbavca za riječ su se javljali i drugi predstavnici UZB podružnica iz HNŽ, te ŽZH od kojih valja izdvojiti mišljenje Predsjednika UZB Podružnica Posušje gosp. Vjekoslava Dragoje koji je predložio blokade i mirne prosvjede u pokretu, gdje bi veće skupine branitelja po cijeloj županiji vršile blokade određenih lokaliteta tako da bi uvijek i na svakom mjestu predviđenom za blokade bio određeni broj branitelja.

Na koncu su donešeni sljedeći zaključci:

  1. Sve podružnice UZB/borci BiH po svim njenim županijama u FBiH, će već u ponedjeljak (26.9.2016 godine a najkasnije do četvrtka 29.9.2016 godine), održati svoje skupštine na kojima će izvršiti popis članova koji će se odazvati prosvjedima i blokadama u FBiH, koje će biti prije održavanja lokalnih izbora u FBiH predviđenih za dan 2.10.2016 godine.
  2. Savjet branitelja FBiH će obvezatno održati sastanak do dana održavanja lokalnih izbora u FBiH (2.10.2016 godine), na kojima će se izvršiti strategija za blokade i prosvjede u cijeloj FBiH i gdje više neće biti uzmicanja do potpunog ispunjavanja svih točaka Rezolucije branitelja.
  3. O svim ovim zaključcima Vlado Marušić, kontakt osoba Savjeta branitelja, će odmah, u subotu 24.9.2016 godine izvijestiti sve članove Savjeta branitelja u FBiH, predstavnike svih važnijih javnih medija u BiH i inozemstvu, predstavnike aktualne političke vlasti u BiH i FBiH, predstavnike međunarodne zajednice u BiH, te predstavnike vjerskih zajednica u BiH i FBiH.
Udruga Zaboravljeni branitelji/borci BiH sa sjedištem u Ljubuškom, Grab bb,
koju predstavlja Predsjednik Drago Grbavac
i
Udruga Zaboravljeni branitelji ŽZH sa sjedištem u Širokom Brijegu, Trnska cesta bb,
koju predstavlja Predsjednik Vlado Marušić.

Glas naroda

Samo naprijed do ostvarenja zasluzenih prava i do ciscenja boracke populacije od uljeza i uhljebljeni laznjaka.

Prijatelji, nedajmo da nam se smiju oni isti koji su sjedili po kafićima dok smo mi odlazili na ratišta. Oni i danas tamo sjede i smiju nam se dok mi blokiramo granične prelaze i ometamo one babe i dede iz Njemačke, Austrije.... koji su krenuli sad podjesen na more, oni nemaju pojma šta mi tražimo, niti to ima veze sa njima. Daj promisli prijatelju, treba onim pokazati snagu naše moći, onim koji su najkrivlji što smo obespravljeni i zaboravljeni,moni su oko nas i među nama.
Blokirajmo elektro privrede i isključimo jednu noć struju svima, neka osjete i oni malo ratnog ugođaja i slipanja po mraku. Neka to bude samo upozorenje, nakon toga nek usljedi tri dana tame i mraka, nesmi nitko upalit agregat...
Tko je za to da to organiziramo prvo u Ljubuškom??

Nedaj boze da takvi dodu na vlast stabi oni sve radili , A tebe Kreso nijedan put nisam vidija na blokadama granica

U čudne se čizme obuvate, samo trebate dobro promisliti pošto u Zenici neće biti vremena za razmißljanja od ljubavi, ja toliko ...

Nas nije bilo stra 6 mliona srba kamoli takvi I Zenice

Dobro si primjetio da me nije bilo, nije da nisam bio uz vas, jesam i dušom i srcem, ali bolje je da se klonim takvih načina traženja pravde, nebi mogao dugo izdržat u meni bi krv uzavrila.
Znam da bi se taj dan susreo sa mnogima s kojima sam dijelio i dobro i zlo, prošao sam kroz svetri ljubuške bojne (po brdim i bunkerim) mnoge bi prepoznao, ali, nemam snage, slab sam, ne mogu vidjeti toliko pošetenih i obespravljenih na jednom mjestu, koji moraju nakon 20 godina tražiti minimum svojih prava, kako za sebe tako i za mene.
Vama se divim kako možete mirno prosvjedovati i pozivati na pregovore one koji su nam sve uzeli i to udjelili sebi!! Eto, za iduće prosvijede takve vrste daću neki svoj doprinos, ako treba posudit auto taj dan nek netko ko me zna dođe po njega, a ako mi vidite auto negdi na parkingu slobodno ga uzmite ključevi su stalno u njemu.

nas su poslali na ratište a sebi su prigrabili sve-mismo stvorili državu nas ima da se pita-svi za jednog jedan za sve

Ma šta ste vi stvorili , nama koji nismo imali godina ste ostavili hrpu problema, zašto niste to rješavali ima 20 godina, sada se sjetili... Sve vi znate ali ste to trebali kovati kada je vruće, na ovaj način jedino par ljudi može otići na robiju iz razloga što je Krešo naveo, izgubiti će živce i belaj a onda neće biti nikoga blizu... Živi bili pa vidjeli.

Svekar moje tetke (Hrvat iz Ljubuškog) spletom okolnosti u Drugom svjetskom ratu služio Hitlerovu vojsku. Nikad se nije vratio iz rata, ali je njemačka vlada pronašla i njegovo ime među nestalim vojnicima i nakon 20 godina, svekrvi moje tetke isplatili sve zaostatke i nastavila primat njegovu penziju.
Ovi naši koji su vodili administraciju naše pukovnije nisu u stanju pronaći sve moje terene koje sam u različitim satnijama proveo po ratištu, a znaju zatvarat oči ispred papira sa kupljenim braniteljskim prava.

Pa tebe I takve Bog stobom da mozes pisat I govorit stati padne na pamet mi nismo krivi sto nisi odgojen od strane roditelja zato ce Bog poduzeti sve dati prosvitli pamet

Treba ,treba ugasit struju bar tridni i to u Jablanici.
Nek osjete tamu noći ko smo mi danima i tjednima u rovu.
Za šta i koga moji suborci.
Pozdrav vam ma gdje bili.!

Ko god od nas nema m .u .d .a doc na blokade i ostat smjena koliko treba (kao nekad na bunkeru )onda i nezasluzuje nista jer se sada boji (a nije se bojao granate,bombe,metka) neka dobro razmisli kakav je covjek sada i sta mu je ulilo toliki strah !!! Kad se ljudi toliko bore za sve nas, spreman sam doc prvi a otic zadnji gdje god bude trebalo

Prijatelju ako stvarno misliš da treba pokazivati dodatnu hrabrost na tim najavljenim blokadama onda se varaš. Možda griješim, ali ako budete fizički ugroženi zovite.
Ako budeš odgovarao na ovu poruku, pokaži i ovdje hrabrost, napiši svoje pravo ime.

Koliko njih ima u Grabu Koje bi ti sutra uzeja u svoju satniju za oslobodilacki rat Hrvata u Grabu..--.-.-..-

Stvarno ne znam Tko si Kreso, ali svaka ti cast.Treba stisnuti danas muda pa se predstaviti.Tako doba je došlo da se treba bojati ako govoriš istinu i samo želiš dobro i pravedno svom
Bližnjemu.Ali kada je NETKO uz tebe tko je iznad nas, tada se ne plašim nikoga i ničega.Ne daj se Kreso a zaboravljenima da ustraju, ne za sebe nego za svoje bližnje.Mi smo sebe vec potrošili, živimo za nas naraštaj i našu djecu.Bog Vas blagoslovio..

Ovo je jedan primjer huškača koji daje potporu sa iPhone 6 , ne igraj se sa ljudima,....

Jastreb i njegovi Sokolovi su spremni

Ko nezna kresu neka ne
blebeće gluposti. Dobar je
on covijek i ratnik

pozz iz PROZORA.odavno sam u zaboravljenim braniteljima od njihovog osnivanja u prozor,ima 2 god i jace. i uvjek tapkamo na istom mjestu.Samo pusta obecanja, ostalo mi je u glavi rijeci jednog hrvatskog generala nedavno u vitezu kad smo imali sastanak,a on je porijeklom iz hercegovine,koji je rekao da mi nismo spremni za blokadu.kad budemo spremni ko borci u hrvatskoj koji su spavali 555 dana u satoru,za svoja prava i na kraju ih dobili,e onda cemo i mi dobit svoja prava a ne sat dva blokirat i kuci.treba BLOKIRAT GRANICU I VOZOVE DO KONACNIH ispunjenja nasi PRAVA...LJEP POZZ SVIM PRAVIM BRANIOCIMA I BORCIMA BIH

jeste vi branitelji ili borci...

UZB: Branitelji će morati uzeti stvar u svoje ruke jer vlast poznaje jedino jezik sile!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari