U BiH nema interesa za nastavničke studije

ljubuski.info

Filozofski fakutet Univerziteta Zenica je 23. travnja bio domaćin okruglog stola na temu "Stanje i perspektive nastavničkih studijskih programa“, koji se održava i u okviru manifestacije "Dani Filozofskog fakulteta u Zenici“.

Zenički fakultet, naime, nizom različitih aktivnosti ove godine obilježava i 30 godina postojanja pa su kao sudionike okruglog stola pozvali goste s nastavničkih fakulteta svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, zatim predstavnike Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA BiH), Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) te sindikata.

Dekane sa Filozofskog fakulteta UNZE-a Alica Arnaut istaknula je zadovoljstvo što su se prvi put ovim povodom sastali u ovakvom sastavu, jer današnje stanje s nastavničkim studijskim programima nije dobro.

Nema interesa za nastavničke studije

''Prije svega, imamo deficit nastavničkog kadra u Zeničko-dobojskom kantonu, a slična je situacija i u ostalim kantonima, odnosno u cijeloj BiH.

S druge strane, imamo situaciju da brucoši, odnosno maturanti, iz nekog razloga nisu zainteresirani za nastavničke studije. Da li je to zato što je nastavnička profesija na određeni način devalvirana u društvu, ili su to neki drugi razlozi. Ili je sve zajedno'', kazala je Arnaut.

Ističe da su današnji skup i sazvali kako bi dali svoj doprinos rješavanju ovog problema.

U narednih tri-četiri godine, najavila je, preko 100 učitelja bit će umirovljeno što znači da će biti otvoreno isto toliko pozicija. Nastavnika matematike, informatike i fizike već nedostaje pa su direktori škola prinuđeni da angažiraju i apsolvente.

''Visoko obrazovanje posljednja je ljestvica u obrazovanju čovjeka, ali kada govorimo o obrazovanju nastavnika onda je ona početna. Obrazovanje nastavnika je vrlo važno i nužno je da bude kvalitetno

Kvalitet svakog obrazovnog sustava, koji je stub i temelj svakog društva, dominantno ovisi o kvalitetu rada nastavnika'', kazala je prof. dr. Ivana Zečević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Kada je obrazovanje u pitanju, istaknula je, zadržavamo se nekoliko desetljeća unazad te se ne obraća toliko pažnje na profesionalni razvoj nastavnika. Nada se da će se to promijeniti.

Potrebne inovacije

''Nastavnička profesija spada u jednu od pet najstresnijih profesija na svijetu, zato što radimo s djecom i mladima. Međutim, nastavnik nije taj koji radi samo s djecom i mladima. Njegov posao niti počinje niti završava u učionici - nastavnik svoj posao nosi kući, ali, jednako tako, mora razvijati i partnerstvo s porodicom i lokalnom zajednicom. Znači, vrlo kompleksan posao koji je prilično obezvrijeđen i devalviran'', ocijenila je Zečević.

Obrazovni program moraju da dožive inovacije, ali je nužno imati i kvalitetan nastavnički kadar. BiH će, upozorila je, nakon što je proteklih godina imala deficit profesora fizike i matematike, u narednoj dekadi imati deficit i nastavnika.

Profesor s Fakulteta za sport Univerziteta u Sarajevu Šemso Ormanović zahvalio je zeničkom fakultetu na organizaciji ovog skupa.

''Po mom skromnom mišljenju, sam položaj nastavnika u društvu je taj koji odbija sve mlade, a koji su možda nekada i bili zainteresirali ili su se kroz osnovno i srednje obrazovanje bili zaljubili u poziv nastavnika'', kazao je Ormanović, koji je dodao kako je ovo izazovno zanimanje.

Jedno od rješenja za poboljšanje statusa nastavnika, podvukao je, mogla bi biti i inicijativa predstavnika sindikata iz oblasti obrazovanja iz Kantona Sarajevo da nastavnici postanu državni službenici.

FENA

Glas naroda

Sa ovakvim plaćama neće nitko da radi. Ove što zaposle će samo popuniti mjesta. Kvaliteta nastave će biti sve manja.

Nazalost isto je i u ZHZ,skole se muce da pronađu zamjenu za bolesne nastavnike.
Nitko vise ne zeli raditi za malu placu i los polozaj u kojem ti svi obezvrijeđuju tvoj rad.
Biti ce i gore,pa vi i dalje drzite placu 1395 KM.

Nije istina, prije 10 god sam završila studij pedagogije,uz silne napore nema ni dana staza u stići jer nemam vezu

Muku muće jer nitko neće da bude zamjena mjesec dana i onda da ga ponovno š.utnu s posla

Zadnji po plaći a sindikat ne traži povišicu. HNŽ traži 15 %. U ŽZH daju 5 %

Sindikalni predsjednik Stanko osnovni škola na početku mandata je obećava 20 posto najmanje povećanje plaće. Stao na 5 posto. Daleko je i 7 posto što su srednjim ponudili za prepuvanog predsjednika. Čekamo povećanje najmanje 20 posto Stanko. Ispuni obećanje.

Kome i kad je obećao??? Je li to N priča? Ona svašta umišlja.

Tko išta zna može na puno lakši način zaraditi novac i uz to će još sačuvati živce.Tko voli ovaj posao sigurno ga neće dobiti jer se radna mjesta čuvaju za djecu partijaša koja tek sad polaze u školu

Šta imaju tražit više ne rade nego rade i kada su na poslu ne znaju dici objaniti a od njih traže da znaju. Tko će raditi neka radi tko neće neka ostane kući. Školstvo je postalo čista 0. Čast pojedinim djelatnicima koji se tude oko djece ovo sve drugo je za posalti kući. Nije mi jsano kako su pojedinci i prošli sistematski...

Nek si nam ti pametan i sposoban.
Predlazem da svoju djecu obrazujes kuci i ne šaljes uopce "nesposobnim učiteljima" u škole.

Zatvorite na 10god,jer pravite hiperprodukciji a ljudi u ovoj državi manje,sve se može zatvoriti,ali fakultet ne,zašto,imate li ikakvu strategiju ili preljev ste iz šupljeg u prazno...

Zašto bi se i trudili za mizeriju od plaće.

Kako si [ * neprimjereno * ]. Pa ako plaće budu male bit će još gore. Kako misliš da će ti netko tko ima veliko znanje doći raditi u školu za neku crkavicu. Da bi društvo napredovalo treba ulagati u osnovnoškolsko, srednješkolsko i viskokoškolsko obrazovanje. Naši lukavi HRVATSKI političari plaćaju minimalno koliko mogu, boli ih neka stvar. Sveučilište, osim HNŽ-a ne plaćaju nikako. To su krkani neškolovani koji nas vode.

Onda imaš situaciju, u životu pročitala dvije slikovnice i upisala za učiteljicu. Samo plati i završila.Takvi će nam djecu učiti jer je njima svaka plaća dobra obzirom kakvo im je znanje.

sve jadno kradeze uništio prosvjetu

Misliš da bi učiteljice trebale džabe raditi. Kad nema dan nastave odma se tužite kako ćemo s djecom kući. Platite dadilju kad mislite da imamo velike plaće i napravite test znanja. Pametni roditelji

Frustrirana učiteljice, smanjite doživljaj. Zahvali HDZOvskoj iskaznicu jer ste tako prošli sistematski. Ne dozvoljava te stručnim osobama da uče djecu, oni su eto kao rezervati zbog po dobnih ali neukih učiteljica, prosvjetnih radnika da ih tako nazovemo jer oni tako vole. Bolesnice rade sa djecom. Da ja samo još jednom vidim da moja kćer dodaje kući sa strahom od škole i da kaže da im se učitelj dere i psuje, biti će svašta. Ali ima dobra ideja... Sve se može snimiti...

Nedozvoljeno snimanje ne ide u prilog tako znači djeca su ogledalo roditelja.

U moje vrime su nas mlatili učitelji i svi zdravi škole završili. Jadne kćerkice i još jadnijeg roditelja samo se derala HAHAHA

Gori su roditelji od djece. Zato nam je sve naopako. Za to vam nije kriv HD...

Pustite vi učitelje na miru . Imam ih dvoje u školama i jednom su došli da je netko povisio ton. Kakvi smo mi roditelji i šta sve dopuštamo djeci , dobro jadnim učiteljima ne sjede na glavi. Znalo se prije tko je učitelj tko đak, jer ako bi u školi dobili šibe, kod kuće bi nas također nagradili degenekom. Treba im dati 3000 KM plaću šta sve moraju trpjeti. Evo djecu, već i pojedine bahate roditelje koji kažu šta ćeš ti mom djetetu dati jedinicu, oćeš da ti okrenem glavom. Ja sam uz prosvjetu i vrijeme je da im se poveća i da ono što zaslužuju. Ako će u štrajk i roditelji trebaju dati podršku. JA HOĆU !!!

Kako to da je nedostatak nastavnika ako je djece sve manje? Kad sam ja pošao u prvi razred, školske godine 1969/70, bilo nas je okruglo četrdeset. Sada u toj područnoj školi u četiri razreda ima dvanaest učenika. Sve ih može učiti jedna učiteljica.

U BiH nema interesa za nastavničke studije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari