Bakula: Ćosićeva Vlada je nesposobna i škodljiva. Mi možemo bolje!

en face

Vjekoslav Bakula bivši ministar financija ŽZH i predsjednik ŽO HDZ1990, iako svjestan teške ostavštine sadašnje Vlade HDZ BiH na čijem je čelu Zdenko Ćosić, nije ostao bez optimizma da se sadašnja situacija preuzimanjem vlasti ne bi mogla popraviti.

"Svjesni smo situacije, ali i našeg utemeljenog optimizma da ćemo sa trenutačnog dna pomaknuti stvari u pozitivnom smjeru. Županiji treba konsolidacija u svakom pogledu i iskorak u svim sferama rada. Dogodila se destrukcija u protekle četiri godine, i sadašnja Vlada nije znala raditi u interesu ljudi, institucija županije i općina. Pokidali su sve veze sa višim razinama vlasti i vratili nas desetljeće unazad."

Bakula smatra da su razlike u radu i rezultatima rada bivše i sadašnje vlade drastične:

"Svi podatci govore da je Ćosićeva vlada nesposobna i škodljiva. To pokazuju brojke o financijskom stanju županijske riznice. Ako je glavni rezultat Ćosićeve vlade da je uplatila doprinose za 2010., 2011., i 2012. godinu onda stoji da je nesposobna, a ovo škodljiva proizlazi iz činjenice da je smanjila plaće, apsolutno joj je strana zakonitost, smanjila je poticaje, napravila je još veće probleme oko porodiljskih naknada i nema nikakvog programa razvoja.

Pa što bi smo mi trebali kazati kada smo bili zatekli stanje potpunog neplaćanja doprinosa od 1997. godine, ta nismo mogli preskakati dugove koje je netko drugi napravio. Pogledajte stanje dviju agencija Razvojne i za privatizaciju, ništa nisu uspjeli nadograditi od onoga što smo započeli,  nemaju nikakvih rezultata.

Dojadila nam je ta priča o deficitu, njima se teško suočiti s istinom» - nastavio je Bakula po pitanja stanja duga ŽZH,  - «kad smo došli na vlast krajem 2006. godine zatekli smo 23,9 milijuna KM deficita, a iza sebe smo nakon četiri godine ostavili snošljivih 33,4 milijuna KM deficita.

Ne treba smetnuti s uma da smo povećali plaće za 60%, uveli poticaje za poljoprivredu i porodiljske naknade, da je potom došla kriza. Utemeljili smo Razvojnu agenciju i pokrenuli Agenciju za privatizaciju koja je postigla dobre rezultate. Baš bi bilo dobro usporediti rad naše Vlade i Vlade HDZ BiH. Potrebno je samo pogledati izvještaje Ureda za reviziju F BiH i ne vladinih organizacija po pitanju efikasnosti dviju vlada pa će sve biti jasno."

Deficit se od 2010. godine nastavio povećavati?

"Da i to rapidno. Već 2012. godine došli su do 40,2 milijuna KM, sa velikim kreditnim zaduženjem, pa su za samo dvije godine povećali deficit za oko 16 milijuna KM, a u listopadu tko zna što nas opet očekuje, vjerujem u nova negativna iznenađenja. 80% deficita napravile su vlade HDZ BiH, pa se nameće dojam da u veličini deficita ova Vlada vidi svoj uspjeh.

Što se tiče nas kao alternative, u fazi smo stvaranja kvalitetnog tima ljudi, koji će znati odgovoriti na sve što nas očekuje. Napominjem Vlada u kojoj sam bio ministar je po radu i rezultatima bila puno bolja od sadašnje. Ne možemo ne biti bolji."

dnevno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari