Kada se Kravica zaštiti i uredi, kupanje će biti tek sanak pusti

Kao i godinama prije i ovoga ljeta ljubuški i hercegovački kraški dragulj i znamenitost vodopad Kravica, privlači i okuplja brojne turiste, izletnike, kupače da ih svojom iskonskom ljepotom opusti i okrijepi im tijelo i duh.

Nažalost, takva neprocjenjiva dragocjenost i vrijednost još uvijek nije stručno uređena i zakonski zaštićena, kako bi se bez štetnih posljedica u njoj uživalo i sačuvala se za budućnost i buduće naraštaje.

Na sreću, od prošle godine na tome se počelo djelatno i stručno raditi. Federalna Vlada i Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvojili su nekoliko stotina tisuća KM za uređenje korita rijeke Trebižat, prvenstveno vodopada Kravice i Koćuše, i napravljene su tri stručne studije koje govore o tome kako to treba napraviti. Na Kravici su trenutačno u tijeku radovi na uređenju prostranog i suvremenog parkirališta. Građevinski fakultet u Mostaru izradio je studiju upravljanja vodama i zaštita okoliša u zaštićenom području vodopada Kravica, a mostarska tvrtka Eko-plan napravila je studiju zoniranja vodopada Kravica i studiju prometno-turističkog sustava Kravica.

osvježenje

Posebnu pozornost privlači studija zoniranja koja ima za cilj zaštitu Kravice, a ostvarila bi se kroz četiri zone ukupne površine 654,13 ha i dužine granice 12.703 km. Prva zona obuhvaćala bi usko područje uz sami vodopad, točnije 240 m uzvodno i 75 m nizvodno, imala bi površinu 7,77 ha. U nju turistička i izletnička tj. ljudska noga ne bi smjela kročiti, osim noga znanstvenika. Bila bi to potpuna zaštita, najstroži režim, kojom bi se zaštitila sva živa i neživa priroda i prirodni procesi koji se odvijaju bez utjecaja čovjeka. Druga zona bila bi 16,77 ha površine i išla bi 480 m uzvodno i 420 m nizvodno od vodopada. Zadaća bi joj bila zaštita i očuvanje prirodnog razvitka ekološkog sustava, staništa biljnih i životinjskih vrsta. U nju bi osim znanstvenika ulazili i turisti, koji se tu osim šetnje i fotografiranja ničim drugim ne bi mogli baviti. Napravile bi se i uredile šetnice i odmarališta s klupama tako da što manje utječu na prirodu.

Treća bi zona obuhvaćala površinu od 75,02 ha i prostirala bi se 915 m uzvodno od vodopada i 1290 m nizvodno. Tek bi u njoj bilo dopušteno kupanje i drugi vidovi rekreacije i pružanje ugostiteljsko-turističkih usluga, promet bi se odvijao električnim kombijem ili vlakom, jedino bi mogla ulaziti vozila opskrbe, hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Četvrta bi zona bila najveća, 554,57 ha, i obuhvaćala bi područje 2530 m uzvodno i 2480 m nizvodno od vodopada. U njoj bi ljudska aktivnost bila veća nego u trećoj zoni, ali ipak pod nadzorom koje nalaže zaštićeno područje. Bila bi dopuštena gradnja kuća uz posebne uvjete, bavljenje tradicionalnim poljodjelstvom bez uporabe herbicida i insekticida, ispaša stoke uz dopuštenje ovlaštene ustanove...

Na Kravici više ništa neće biti kao prije.

osvježenje

Sve što se nelegalno gradilo, bit će srušeno

Na cijelom zaštićenom području bio bi zabranjen ribolov i unositi neautohtone vrste riba ili neke druge životinjske vrste, zatim hvatanje, ozljeđivanje ili ubijanje životinja, uništavanje njihovih legla, obitavališta, gnijezda i drugo. Bilo bi zabranjeno sjeći i pošumljavati šume bez dozvole mjerodavne ustanove, branje i skupljanje biljaka bez dopuštenja i njihovo oštećivanje. Obnovile bi se sve mlinice i natapni kanali, a sve zatečene novoizgrađene građevine i drugi objekti bili bi porušeni.

osvježenje

osvježenje

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari