Reakcije nakon napada na Duju Šantića

ljubuski.info

Dvije osobe fizički su napale u nedjelju navečer Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića, potvrđeno je iz MUP-a Hercegovčako-neretvanske županije.

"Napad se dogodio oko 18 sati ispred zgrade u kojoj živi Duje Šantić u Ulici Stjepana Radića u Mostaru. Napadači su bili mlađe muške osobe i imali su željezne šipke, a nakon napada udaljili su se u nepoznatom smjeru" - kazao je glasnogovornik županijskog MUP-a Ljudevit Marić.

Duji Šantiću pomoć je ukazana u Centru urgentine medicine Sveuičilišne kliničke bolnice Mostar, a trenutno se nalazi u prostorijama policije gdje daje iskaz.

General Vlado Šantić, koji je tijekom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. ožujka 1995. godine. Njegova obitelj organizirala je prije pet dana prosvjed u Mostaru u povodu 21. obljetnice njegova nestanka, a s tim u vezi Duje Šantić je proteklih dana bio eksponirtan u bh. medijima.

General Šantić posljednji je put viđen u večernjim satima u hotelu "Sedra", gdje je bio u društvu tadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića.
Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

2014. godine zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela "Sedra" odveden je u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka.

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća.

Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Županijskom tužiteljstvu u Bihać.

Do danas nije podignuta optužnica u slučaju nestanka generala Šantića.

Podsjetimo, proteklih dana Duje Šantić izlazio je u medije obraćajući se javnosti i institucijama da pronađu ostatke njegova oca kojeg uzaludno traži već 21 godinu.

Upravo na tu godišnjicu, na 21. godišnjicu nestanka generala Šantića, u Mostaru je održan mirni prosvjed koji je započeo paljenjem sviojeća i postavljanjem vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru. Tom prilikom Duje i građani Mostara još su jednom ukazai na nepravdu i poručili kako sve što Duje i njegova obitelj žele, je da se kaže istina koju uzaludno traže već godinama.

Obitelji Šantić: Nikakve šipke, palice, metode zastrašivanja i prijetnje ne mogu nas obeshrabriti

Obitelji Šantić obratila se javnosti povodom napada na Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića.

"U povodu napada na našeg oca, supruga i brata Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a
Vlade Šantića u nedjelju, 13. ožujka u 18.20 sati u stubištu zgrade u kojoj živi s obitelji u Ulici Stjepana Radića u Mostaru oglašavamo se s priopćenjem u kojem želimo upoznati svekoliku javnost BiH i susjedne Republike Hrvatske s okolnostima napada i njegovim posljedicama.

Duje je napadnut oko 18.20 sati u stubištu zgrade u kojoj živi s obitelji od strane dvojice nepoznatih napadača naoružanih metalnom šipkom koji su ga napali čim je ušao u zgradu i počeli udarati po glavi i tijelu nanoseći mu tjelesne ozlijede. Zahvaljujući Dujinoj spremnosti i umijeću u samoobrani uspio je izbjeći teže posljedice, a napadači su pobjegli u nepoznatom smjeru", opjašnjava obitelj u priopćenju za javnost.

"Odmah nakon napada Duje je pod policijskom pratnjom u stanju traume i šoka odveden u Centar urgentne medicine SKB - a Mostar gdje mu je pružena liječnička pomoć i gdje je zadržan na promatranju. Dan poslije u jutro, 14. ožujka 2016. godine Duje Šantić je dao iskaz u MUP - u HNŽ-a.

Ovim putem želimo opovrgnuti sve glasine i medijske napise kako se radi o pokušaju razbojstva i otuđenja osobne imovine. Duji Šantiću nije otuđeno niti novac, niti osobne stvari. Iste su pronađene u unutrašnjosti postave pocijepane jakne koju je nosio."

Obitelj Šantić drži kako je sinoćnji mučki napad na kućnom pragu na Duju Šantića reakcija na brojne Dujine medijske istupe i organiziranje mirnog prosvjednog skupa 8. ožujka 2016. godine na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru u kojem za činjenicu da 21 godinu traži nestalog oca Vladu Šantića, generala HVO - a drži odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovog podređenog Hamdiju Abdića- Tigra, ističu u priopćenju.

"Na koncu želimo svekolikoj javnosti BiH i susjedne Republike Hrvatske poručiti da se ne bojimo, da nećemo odustati u traženju istine i pravde za našu obitelj. Nikakve šipke, palice, metode zastrašivanja i prijetnje ne mogu nas obeshrabriti da ustrajemo u našoj pravednoj borbi u pronalaženju zemnih ostataka našeg oca, supruga i djeda. Pravda koja se odgađa 21 godinu nije pravda, nego agonija jedne obitelji koja zaslužuje svoj smiraj. Vjerujemo i kako će policijske strukture profesionalno odraditi svoj dio posla i pronaći nalogodavce i počinitelje mučkog napada na člana naše obitelji Duju Šantića", navodi se u priopćenju obitelji Šantić.

HRS: Šantića napadaju baš kad je prozvao Hrvate

"Gle slučaja, Duju napadaju na dan kada je on prozvao one iz reda hrvatskog naroda koji pomažu gamadi Atifu Dudakoviću i Hamdiji Avdiću Tigru u zataškavanju zločina počinjenog nad generalom Šantićem", piše predsjednik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž na svoje Facebook profilu reagirajući na vijest o napadu na Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade.

Raguž ističe kako su se na prošlotjednom mirnom prosvjedu "našli su se slikati ispred Kosače i oni koji bi Duji mogli pomoći u pronalasku svoga oca jednim telefonskim pozivom.
Istina i pravda su danas postali luksuz i opasnost. Luksuz, jer svoju istinu i svoju pravdu ima samo onaj tko je može kupiti. Opasnost, jer živimo u 'šuti i trpi' vremenu u kojem je opasno govoriti istinu, tražeći pravdu, koje u njegovom slučaju nema 21 godinu, a tko zna kad će je i hoće li je ikada biti. Jer Duje je bio sam. Kao što su ga samog napali u stubištu, tako su ga samog ostavile institucije i oni koji bi tobože trebali boriti se za hrvatske interese u tim institucijama. Ostavili ga oni koji se danas vrlo bogato goste nasljeđem njegovog oca i svih branitelja koji su dali svoj život u Domovinskom ratu, a tada su se skrivali po mišjim rupama", piše Raguž.

Cijeli slučaj generala Šantića u posljednje vrijeme biva pogođen nekakvim "slučajnostima", počevši od nestanka struje na Face TV-u, iznenadnog medijskog uskrsnuća u sarajevskim medijima zločinaca Atifa Dudakovića i Hamdije Avdića Tigra, pa do ovoga napada na Duju, navodi predsjednik HRS-a.

"Nitko da javno demantira ijedan od navoda koje Duje javno iznosi, samo kukavički pokušaji zataškavanja i to zavijeni pod velom 'slučajnosti', koju je netko vrlo dobro osmislio i netko vrlo dobro zna tko stoji iza. Jednako kao što su 'slučajno' zapaljene zgrade po Mostaru nedavno, a pojedinci iz stranke svih Hrvata i Hrvatica dan ranije svoju djecu i obitelji poslali na more", navodi Raguž dajući podršku Duji Šantiću.

"Ovo je tek početak, a doći će i vrijeme kada nas neće predstavljati oni kojima su samo novac i interes u mislima, nego oni vođeni istim načelima i nakanama za koje je tvoj otac dao život. Ima nas koji se usuđujemo i sve nas je više. Izići ćeš iz ovoga jači i zajedno idemo do kraja. Ako je itko ikada sumnjao u tvoje riječi, ovo što ti se dogodilo dokazuje da si u pravu i da su ti namjere iskrene. Istina ih boli i protiv istine se ne može, a istina je jedino što imamo. Atife Dudakoviću, Hamdija Avdiću Tigre, kokošari iz bošnjačkih i hrvatskih stranaka koji radi samo vama znanih interesa ili par glasova više krijete zločin i zločince, jedna poruka: što jače zataškavate, naša žeđ za istinom će biti jača. Duje s tobom do kraja! Ovo je tek početak!", navodi Raguž.

HSP osuđuje napad na Duju Šantića: Tko želi povratak u ožujak 1995.?

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine osuđuje kukavički napad na Duju Šantića, sina nestalog generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića koji se zbio u ulazu u zgradu u kojoj stanuje u ulici Stjepana Radića u Mostaru.

Niti tjedan dana od mirnih prosvjeda, održanih 08. ožujka, kojim je ukazano na 21. obljetnicu kalvarije obitelji nestalog generala Vlade Šantića, ista dobiva nastavak.

Kako se navodi u priopćenju, mučki, kako inače samo i znaju i smiju pokušavaju utihnuti vapaj nade za istinom i pravdom. Još jedan bolni udar na obitelj koja neki dan reče da ih nije briga za nalogodavce i ubojice već samo traže zemne ostatke kako bi ih kršćanski ukopali i imali mjesto da zapale svijeću. Po ovomu mučkom napadu izgleda da traže previše? Ima li uopće pravde u ovoj zemlji?

HSP BiH traži žurnu reakciju nadležnih policijskih i pravosudnih tijela kako bi se napadači priveli pravdi i dobili zasluženu kaznu, a nalogodavci tog djela dovedu do završetka cijelog tragičnog slučaja nestanka generala Vlade Šantića.

Odjel za branitelje HNS-a: Otkriti nalogodavce i počinitelje napada na Duju Šantića

Hrvatski narodni sabor u BiH, Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat oglasili su se povodom napada na Duju Šantić sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića.

"Mučki napad koji se dogodio u stubištu zgrade u Mostaru gdje živi Duje Šantić, sin nestalog generala HVO-a Vlade Šantića, Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat najoštrije osuđuje i traži od nadležnih institucija policije i tužiteljstva u BiH da otkriju nalogodavce i počinitelje ovog kukavičkog čina", navodi se u priopćenju.

"Otkrivanje pravde i istine o nalogodavcima i izvršiteljima ovog napada na Duju dovest će nas i do nalogodavaca i počinitelja odgovornih za nestanak generala HVO-a Šantića. Ovakvi postupci imaju za cilj zastrašiti sve one koji se bore za pravdu i istinu o Domovinskom ratu što je nedopustivo, istina i pravda se ne mogu i ne smiju kriti i branitelji HVO-a će se za ove svetinje znati izboriti", priopćeno je iz Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat.

Dodaje se kako su branitelji HVO-a uz obitelj nestalog generala HVO-a, i istrajat će u tome da se otkrije istina.

Glas naroda

Otkriti počinitelje i naručitelje ili svi dati ostavke

a šta ako su hrvati napadači e to bi bila sramota neću da vjerujem

vidish li ti kako olako napadaju hrvate

Hitno hapšenje zločinca Atifa Dudakovića.

Sve je ovo trebalo procesuirati do 2000.godine najdalje

Atif Dudaković i vrh ABiH je odgovoran.

Ubojstvo je zapovjedio Hamdija Abdić koji je koristio krivotvorenu putovnicu na ime Ivaušek a izvršitelj je bio Mujo Topalović zapovjednik vojne policije u brigadi.On je pucao u generala ustrjelivši ga u okoda bi ga potom bacio u Unu.S njim je bio Emin Pavić.General ih je uhvatio u švercu koji su mnogi bili umješani.Za jednu noć se znalo prošvercovati robe nekoliko milijuna a šleperi su kretani iz Zagreba.........itd.............??????? a Rino je poklonio gen.Dudakoviću skupi terenac????..itd....napomena:Orginalni dokumenti jedan dio.

Zvonko s tim podacima treba u Tužiteljstvo

Hamdija Avdić je koristio krivotvorenu Hrvatsku putovnicu na ime Ivaušek sin generala Šantića treba krenuti od falcifikovane putovnice i tako u to vrijeme svak je radio za svakoga al bitni su bili šleperi.............a dat ću tebi dokumentaciju pa ti predaj i čekaj šipku po glavi.Rano pajdo za sve.

Ovdje se radi o najokrutnijem ubojstvu ti počinitelji neka se boje a ne pošten svijet nije rano narodu je puko film

Ako imaš tu dokumentaciju kao što govoriš pošalji mail na hrsbih [at] hrsbih.org da se dogovorimo oko primopredaje. Ima nas što se ne bojimo i kojima nije rano. Šta trebamo čekat da pomremo svi?

To je država ne smiš pitati za pokojnog ćaću generala HVO-a, to je politika hrvatskog naroda

Niš čudno, hdz prikriva ubojice generala Kraljevića. Valjda dok ne padne režim. Jadan onaj kome je netko poginuo, suđen i osuđen, a ovi kradezeovci samo gledaju gdje ima još što za gepit. Od komunjare Čovića pa niže, gori od goreg, zla organizacija ništa drugo.

Ustašoid je mogao kompromitirati svu pravednu borbu hrvatskog naroda i u BiH i u Hrvatskoj, svojim ustašovanjem, Jasenovcima, ZDS, evidentnim ustaštvom i sličnim što je prezreno na Zapadu.

Niti bi bili priznati, odnosno bili bi pušteni niz vodu, prvo od Njemačke i EU, a zatim Amerike, da je se nastavilo s Kraljevićevom politikom. ALi hajde ti to reci tvrdoglavom bidonu.

Ma udruge su veće zlo od svih političkih opcija zajedno.
Ova viejst je trebala biti na HRT dnevniku, ovo je udar na istinu, udar na hrvate koji traže samo istinu.
Žalosno, a ova obitelj i dečko će i dalje ostati sami, HRS i onaj Raguž su jedini napisali sve kako treba napisati.

Zapad je uvidio propagandu cetnika partizana i mujahadina zar ne prezreno..zato se sve raspalo sto vishe ta propaganda protiv Hrvatskog naroda nevrijedi.

Reakcije nakon napada na Duju Šantića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari