Druženje lipnjanskih nevjesta potrajalo sve do jutarnjih sati

za stolom

U malom selu Lipnu su se okupile lipnjanske nevjeste "došle" – koje su se udale u Lipno iz drugih sela i gradova i "prišle"koje su rođene Lipnjanke, a udale se u svoje selo.

Okupljanje je bilo u novoizgrađenoj lovačkoj kući koja se nalazi na brdu Borajna iznad Lipna, unatoč lošim vremenskim uvjetima, odziv je bio velik, a bilo je i nevjesta koje su došle iz Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Gruda, Makarske, Metkovića i Zagreba.

Bilo je jela i pića za koje su se pobrinule domaće nevjeste i to: meze, uštipaka, sira, vina, kolača, ćuptera, pekla se tepsija ispod sača i kruh. Uz pjesmu, gangu i bećarac, zaplesala je se i trusa, orila se lipnjanska kotlina sve do jutarnjih sati, a muževi su u pola noći iznenadili svoje žene i doveli harmonikaša.

Svaka nevjesta je dobila zahvalnicu koju je dodjeljivala predsjednica lipnjanskih nevjesta Dijana Miletić, koja je ujedno proslavila i svoj rođendan, a ostale uzvanice su se potrudile i donijele tortu.

Od prije je ostao dogovor da se svake godine izabere nova predsjednica kojoj je zadaća iduće godine okupiti i organizirati ovaj skup, tako da je nova predsjednica za 2014. godinu Iva Šaravanja. Dogovor ove nesvakidašnje akcije je da će se svake godine održavati u Lipnu oko božićnih blagdana. Lipnjanke su zaželjele svima sretan Božić i Novu godinu.

M.M. [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari