Izašao novi broj Statusa

I ovlašno čitanje novoga broja Magazina za političku kulturu i društvena pitanja Status, upućuje da se između njegovih korica nalazi obilje raznovrsnih tekstova iznimne kvalitete. Novi broj, četrnaesti po redu, započinje polemičkom e-mail prepiskom uredničkog trojca časopisa (Alen Kristić - Ivan Vukoja - Eldar Sarajlić), te njihovim naknadnim osvrtima na tijek i sadržaj te polemike. U tom suprotstavljanju mišljenja iskristalizirala se tema broja: Unutarnacionalni / unutaretnički dijalog: potreba ili iluzija, ali i, kako je u uvodniku napisao Kristić, "na jedinstven način iznova raskrilili odsudni problemi društveno-političke zbilje BiH".

Unutar središnjeg temata mogu se pročitati prilozi Faruka Borića, Srećka M. Džaje, Željka Ivankovića, Alena Kristića, Dubravka Lovrenovića, Ive Lučića, Luke Markešića, Nine Raspudića, Entonija Šeperića, Uge Vlaisavljevića i Željka Vukića.

U okviru temata Teološki klasici u Sarajevu nalaze se intervjui s dvojicom vodećih živućih kršćanskih teologa Hansa Künga i Jürgena Moltmanna, te po dva njihova, "za našu domaću društveno-političku zbilju višestruko poučna i izazovna", predavanja (od toga tri održana u Sarajevu!) i to po prvi puta prevedena i objavljena.

U opsegu Statusa od pozamašnih 362 stranice, mjesto je pronašao još jedan temat. Dosje Iranska ambasada posvećen je "rijetko viđenom diplomatskom, kulturnom i književno-intelektualnom skandalu odnosno napadu Odjela za štampu dotične ambasade u Sarajevu na književnika Željka Ivankovića, i to zbog njegovog eseja Fundamentalizam: redukcija ideja za apsolutizaciju vlasti iz knjige Tetoviranje identiteta, prvotno objavljenog u Statusu".

Rubrika Izazov pomirenja donosi dva zanimljiva teksta koji "pitanje pomirenja propituju u bosanskohercegovačkom kontekstu, i to kako u potrazi za pogodnim modelima pomirenja za BiH i regiju (Nicolas Moll) tako i potvrđujući empirijskim istraživanjem nepostojanje razrađenih modela pomirenja i sustavnog obrazovanja za pomirenje unutar institucija tradicionalnih religijskih zajednica u BiH (Ivan Lasić)".

S društvenih margina rubrika je u kojoj se mogu pročitati tekstovi o disidentima Druge Jugoslavije (Mira Bogdanović), Romima (Mile Lasić) i transformaciji mitskog govora u tekst popularne kulture na primjeru mita o dr. Dabiću (Iva Simčić).i samodostatnih intelektualaca

Uz zanimljive tekstove u tematima Filozofija, Umjetnost, Mediji i demokratizacija, Naše starine i već ustaljenoj rubrici Reagiranja, na koncu Statusa objavljen je i niz prikaza novih knjiga i časopisa obilježenih nadasve društveno-političkom angažiranošću.

Cjelokupan sadržaj novoga broja moguće je besplatno preuzeti preko stranice www.status.ba. (http://status.ba/PDF/Status_14_WEB.pdf PDF - 18.8 MB)

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari