Slučaj "Eronet" - optužba traži novo suđenje

Federalno tužiteljstvo jučer je na žalbenoj sjednici od Žalbenog vijeća Vrhovnog suda FBiH zatražilo ukidanje oslobađajuće presude mostarskog Županijskog suda kojom su u lipnju 2011. u slučaju 'Eronet' krivnje za zloporabu položaja ili ovlasti oslobođeni Dragan Čović, Marinko Gilja, Vladimir Šoljić, Mato Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović, te da se suđenje u ovom predmetu vrati na početak.

Nasuprot Tužiteljstvu, obrane Čovića i ostalih su na jučerašnjem ročištu zatražile da se žalba optužbe odbije kao neosnovana, te potvrdi prvostupanjska presuda.

"Privilegiran položaj"

Optužnica je Čovića koji je 1999. bio ministar financija FBiH i predsjednik Upravnog odbora HPT-a, tadašnjeg direktora HPT-a Gilju, te članove Upravnog odbora Šoljića, Žarića, Đukića, Baćka i Josipović teretila za kazneno djelo zloporabe položaja i nezakonito prenošenje 51 posto dionica HT-a Eronet, koje su bile vlasništvo HPT-a, na poduzeća Hercegovina osiguranje, Alpina komerc i Croherc. Zbog nedostatka dokaza Županijski sud u Mostaru ih je 21. lipnja 2011. godine oslobodio krivnje.

Tužiteljica Nermina Mutevelić u kratkom obrazloženju žalbe navela je da je ona uložena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te povreda bitnih odredaba kaznenog postupka i Kaznenog zakona.

"Tužiteljstvo traži da se presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, jer su se za donošenje takve odluke stekli zakonski uvjeti. U prvostupanjskoj presudi uopće nije navedena godina izvršenja djela, točnije 1999., iako u optužnici stoji da su radnje počinjene baš te godine. Oslobođeni su krivnje za djelo za koje nisu niti optuženi. Ako nema godine, onda ispravka ne dolazi u obzir. Izreka presude je nerazumljiva zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, a Županijski sud navodi razloge zastare koji su neprihvatljivi", navela je tužiteljica Mutevelić.

Odvjetnici su u nekoliko navrata prigovarali na njezino izlaganje, navodeći da oni uopće nisu navedeni u žalbi, te je i predsjedajuća Žalbenog vijeća Liljana Filipović od tužiteljice zatražila da se drži navoda žalbe. Tužiteljica je rekla da žalbene navode i izlaže.

"Cijeli predmet i svi optuženi su imali privilegiran položaj u Županijskom sudu u Mostaru. Optužnica je podignuta u siječnju 2010., a suđenje je počelo u svibnju 2011.", kazala je tužiteljica. Na ove tvrdnje optužbe ponovno su reagirali odvjetnici, ali je tužiteljica istaknula da je zaključila sa svojim izlaganjem.

"Žalba nerazumljiva"

Čovićev odvjetnik Zdravko Rajić je ustvrdio kako su žalbeni navodi konfuzni i nerazumljivi.

"Žalba je nerazumljiva, jer ne znamo po kojoj se osnovi presuda osporava. Ova je školski primjer kako presuda treba biti obrazložena, jer su u obrazloženju navedeni i propusti Tužiteljstva", kaže Raić. Drugi Čovićev odvjetnik Davor Martinović je kratko dodao da ova žalba spada u domenu onih "žalba radi žalbe", dok je sam Čović istaknuo da se pridružuje stavovima svojih odvjetnika.
Žalbeno vijeće Vrhovnog suda FBiH odluku po žalbi Tužiteljstva će donijeti naknadno.

H. Rovčanin [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari