U bošnjačkom dijelu Vlada FBiH uvezala staž za 193, a u hrvatskom 36 radnika

ljubuski.info

Na prijedlog Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije Vlada FBiH donijela je prošloga tjedna odluku kojom rudnicima odobrava novac za uplatu doprinosa radnicima.

Radi se o rudnicima Kreka, Kakanj, Breza i Zenica, kojima je odobreno 7,3 milijuna maraka za uvezivanje radnog staža, odnosno za neuplaćene doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje za čak 194 radnika. Od toga iznosa 3,8 milijuna bit će izdvojeno za uvezivanje radnog staža za 114 radnika koji su stekli uvjete za umirovljenje te 3,4 milijuna za 80 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uvjete za to. Uz to što se ova odluka može smatrati apsolutno diskriminacijskom prema svim drugim kompanijama u BiH, ponajprije privatnim, koje plaćaju sve obveze prema državi, te se na izvjestan način pogoduje izbjegavanju kaznene odgovornosti za osobe koje nisu izmirivale obveze prema državi, ona zapravo daje i odgovor kako na najjednostavniji način objasniti kako bošnjačka politika smatra da bi trebala izgledati raspodjela zajedničkih sredstava koje "suvereno" pune oba konstitutivna naroda.

Višegodišnji trend

Da se radi o višegodišnjem trendu, pokazuje i izvješće revizije za prošlu godinu. Prema tim detaljima tekući transferi i drugi tekući rashodi iznosili su 46,2 milijuna maraka. Na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima otišla su 33 milijuna maraka, a za javna poduzeća još 13,1 milijun. Za financiranje programa poticaja javnim poduzećima mogla su se prijaviti samo ona koja u vlasništvu FBiH ili županija imaju najmanje 50% plus jednu dionicu sa sjedištem na području FBiH, uključujući i poduzeća u stečaju. Pri tome su se mogla prijaviti poduzeća koja imaju najmanje pet zaposlenih radnika, s iznimkom onih u stečaju, a maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za jedno poduzeće iznosio je pola milijuna maraka. Raspisan je i natječaj sredinom prošle godine te je posebno povjerenstvo izvršilo bodovanje.

Očekivano, Vlada Federacije BiH potkraj studenog prošle godine donijela je odluku o izboru korisnika subvencija javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža, kojom su sredstva odobrena u ukupnom iznosu od 977.287 maraka za umirovljenje 61 radnika koji je stekao uvjete, a nije mu uplaćen radni staž. Radi se o kompanijama u većinskim bošnjačkim sredinama - "Granit" iz Jablanice, kojemu je dodijeljeno 155.452 maraka za 7 radnika, "IP Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju 486.373 maraka za 36 radnika, "Binas" d.d. Bugojno 63.648 KM za četiri radnika, "BNT - Tvornica mašina i hidraulike" d.d. Novi Travnik 22.628 KM za dva radnika, "Željezara Zenica" d.o.o. Zenica u stečaju 249.186 KM za 12 radnika.

Fortuna Gračanica rekorder

Na prijedlog Povjerenstva za pripremu i provođenje javnog poziva ministar je predložio, a Vlada FBiH je 3. prosinca 2021. godine donijela odluku kojom se odobravaju sredstva u ukupnom iznosu od 1,676.556 KM za 142 radnika za uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje koji su stekli uvjete za umirovljenje.

Uz to, sredstva su odobrena i društvima "Fortuna" d.d. Gračanica u stečaju 590.782 KM za umirovljenje 48 radnika, "Krivaja mobel" d.o.o. Zavidovići 76.640 KM za umirovljenje 26 radnika, "Aluminij" d.d. Mostar 378.175 KM za umirovljenje 23 radnika, "MI Fering" d.d. Gračanica u stečaju 98.565 KM za umirovljenje 4 radnika, "Sep nova" d.o.o. Posušje u stečaju 55.474 KM za umirovljenje dvaju radnika, "Olimp" d.d. Gračanica 265.490 KM za stjecanje uvjeta za mirovinu 17 radnika, "Napredak" d.d. Tešanj 15.788 KM za umirovljenje dvaju radnika i "Konjuh" d.d. Živinice u stečaju 127.619 KM za umirovljenje 14 radnika. Na drugom ponovljenom natječaju odobrena je raspodjela u ukupnom iznosu od 650.884 KM za umirovljenje za 32 radnika kojima nije uplaćen radni staž.

Najveći dio novca otišao je za propalu kompaniju "Agrokomerc" d.o.o. Velika Kladuša 494.307 maraka za umirovljenje 21 radnika, zatim za Poslovni sustav "Vitezit" d.o.o. Vitez u stečaju 156.577 maraka za 11 radnika.

Revizorima je za oko "zapela" samo nepravilnost da je Aluminij dobio pomoć, a nema 50 posto državnog vlasništva.

Večernji list

Glas naroda

U muslimanskom dijelu Federacije (tj. u njihovih 50% federacije) je 1998 prosjecna placa bila oko 150 KM - 200 KM, a u hrvatskom oko 700 KM. Nakon 25 godina se izjednacili na 900 KM.

Federacija je tamnica hrvatskog naroda. Plus sto ovakvo nakaradno uredjenje je pogonsko gorivo za HDZ i SDA. Treba razdvojiti na dva dijela i fino se razvijati svatko po svojim sposobnostima.

Kakve to veze ima sa životom što se izjedbačila plaća u privatnim firmama? Dokaz samo koliko su naše podbacile, ništa drugo pajdo moj.

Govorimo o administraciji i javnim sluzbama.

Tko je stvorio tj potpisao Federaciju dr Franjo Tuđman

dragan Čović je dokazani Tamničar Hrvatskog Naroda bez presedana .što je on napravijo svom Narodu toga nema ni u srpskim memorandumima.

Dragan Čović je predsjednik HDZ BiH voli ga vlast u Zagrebu

Ajme meni, majorozacija, diskriminacij Hrvata bla, bla

Ako ih ima tri puta više brojčano, šta je tu čudno. Koga briga! Samo vi potpirivajte vatru

Ajde Mujo sta se uvijek javljate na ovim temama.

E Milovane neka si mu rekao

Malo mačku teleća glava...

To samo pokazije da "naši" ne rade ništa nego samo kad će njima u džep

U bošnjačkom dijelu Vlada FBiH uvezala staž za 193, a u hrvatskom 36 radnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari