Nova, osamnaesta knjiga i udžbenik prof. dr. Zorana Tomića

ljubuski.info

Političko komuniciranje (Political communication) nova je i ukupno osamnaesta knjiga prof. dr. Zorana Tomića. U izdavaštvu Sveučilišta u Mostaru, Synopsisa i Sveučilišta Sjevere izišao je još jedan sveučilišni udžbenik na 822 stranice a namijenjen je prije svega studentima preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija, kao i političkim praktičarima, stranačkim aktivistima, novinarima i svim drugima koji nastoje upoznati složene odnose unutar političkih arena.

Političko komuniciranje podijeljeno je u petnaest poglavlja. Autor, ovog udžbenika studiozno obrađuje teoriju komunikacije u kojem daje temeljni komunikološki okvir komuniciranja, zatim razrađuje aktere, instrumente i učinke političke komunikacije. U teorijama političke komunikacije prof. Tomić donosi teorije sustava, teorije mreže, medija, odlučivanja, moći, elita i dr. teorije, a na njih se "naslanjaju" simboli političke komunikacije.

Fenomenu sve veće profesionalizacije i personalizacije političke komunikacije autor daje posebno značenje jer su ova dva politička i komunikacijska fenomena izrazito prisutna u provedbi i pakiranju politike. Mediji u političkoj komunikaciji i izborne kampanje važne su cjeline ovog djela posebno u kontekstu dizajniranja modernih političkih kampanja i strategije medija unutar tih kampanja. Dr. Tomić analizira s teorijskog i praktičnog aspekta predsjedničke komunikacije, međunarodnu političku komunikaciju, te političke odnose s javnošću. Na kraju knjige bogat je rječnik pojmova političke komunikacije i opširna svjetska i domaća literatura.

Predstavljajući sadržaj knjige posebno je važno izdvojiti četiri poglavlja koja su dio sadržaja svjetskih udžbenika iz područja političke komunikacije, a koje su temeljno obrađene u ovom udžbeniku. To su: političko vodstvo (leadership), političko brendiranje, politička reputacija/ugled, politički populizam. Čitateljima ovih cjelina nudi se uvid u političko i predsjedničko liderstvo, izvori autoriteta i moći, zatim načini političkog brendiranja i rebrendiranja, brendiranja političkih kandidata i dr. U poglavlju političke reputacije nudi se pregled kreiranja političkog ugleda, uloge odnosa s javnošću i upravljanja reputacijom, model idealnog političara, imidž i reputacija itd. Fenomenu političkog populizama dr. Tomić pristupa i teorijski ali donosi i brojne tehnike i metode provedbe političkog populizma.

Profesor emeritus i član europske akademije znanosti i umjetnosti mario Plenković smatra da Političko komuniciranje dr. Z. Tomića predstavlja značajan doprinos u izučavanju teorije, ali i prakse političke komunikacije u ovome dijelu Europe. Po stilu i načinu pisana je kao sveučilišni udžbenik i primarno namijenjena studentima, a vrijedna je građa za izučavanje i praktičarima te svima koji sudjeluju u političkoj areni.

Doc. dr. Damir Jugo dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays Zagreb navodi da je knjiga korisna i cjelovita koju je napisao jedan od najznačajnijih istraživača, teoretičara i praktičara iz područja komunikacijskih znanosti u BiH, Hrvatskoj i zemljama okruženja, ali i znatno šire.

Predgovor potpisuje dugogodišnji autorov suradnik i kolega, ugledni profesor s područja komunikacija i medija prof. dr. Besim Spahić.
Danas, sa sigurnošću mogu reći da je knjiga Političko komuniciranje, (više od 60 novih, suvremenih izvora/knjiga) cjelovit udžbenik i da je red. prof. dr. Zoran Tomić njome zaokružio jednu važnu znanstvenu disciplinu, koju je, istina, on prvi započeo istraživati i teorijski tretirati na širem području Jugoistočne Europe. Ovime je dr. Tomić još jedanput potvrdio svoje veliko značenje kao znanstvenik i kao profesor, a slobodno se može reći da je i lider u području političke komunikacije.

O autoru

Prof. dr. Zoran Tomić profesor je političke komunikacije i odnosa s javnošću na Sveučilištu u Mostaru, kao i drugim sveučilištima u BiH i okruženju.

Autor je osamnaest knjiga od kojih su pet sveučilišni udžbenici. Aktualni je rektor Sveučilišta u Mostaru i redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Glas naroda

tokari postaju rektori pa pišu knjige ito iz gluposti
zašto niko ne piše knjigu život i djelo BRUNE BUŠIĆA da malo narod upozna tog znamenitog hrvata i njegov žživot a posebno smrt
oni pišu knjige"kako smo lagali narod"godinama

Čuli što nebi neko!Što nebi ti?

Napisao više knjiga nego što je pročitao.

Njegove knjige nitko i ne čita (možda jedino i to netko u Makedoniji) jer sve što je on napisao to je već objavljeno.Klasični plagijat...

Još jedan dokaz da politika služi zavarivanju masa. Ako hoćeš da budeš političar (ili neka poznata ličnost) moraš misliti na svaki svoj pokret, što znači potpunu odsutnost spontanosti i visok stupanj glumačkih vještina, da ne govorimo o tome da ti propisuji šta moraš oblačit, kako se nasmijat, kako staviti ruke, koju riječ izgovorit, u kojim pozama se slikat samo da bi ostavio dobar dojam. To je sve vidljivo kod recimo američkih političara koji su zato programirani od malih nogu, a i ovi naši su krenuli tim stopama. Budi čovjek, eto šta ti treba, a ne da se ponasaš po nekom priručniku u kojem si svoju ličnost, izgled i ostalo pretvorio u proizvod koji ćeš prodati da bi dobio više glasova i ostao na vlasti. Tipično za tržišni karakter.

e da mi ovdi imamo ikakvo trziste ... nego jad i bijeda ... i ovi se u njemu nasli natjecat ...

Kao osoba koja je stručnjak za odnose s javnošću trebao bi javno objaviti svoj Index kada i kako je završio fakultet

Kad je u Vakufu ranjen bio je tokar

Pa i dragi Tito je bio tokar kad je ranjen na Drvaru ali je zato zigu između ostalih Sofiju Loren po Brijunima nakon svega... očito,ne radi se o istim ili sličnim ranjavanjima.

ova mu je najdeblja do sada ... ma vidi kako pamet curi iz nje ...

Stidite se niko vam nevaIja tko je god iz Ljubuškog zavidite čovjeku koji je sam uspio u živozu . Rodijače Radišićani se pomose stobom.

Morete mu samo pljunit prid prag,čovik je rektor a vi se poidite od zavisti i mržnje.

Je rektor i pametniji od ostalih profesora na fakultetima ali Zoran Tomić nije regularno završio fakultet

Teška knjiga za nositi,dobra za regal,tople vode više nema,samo prepisivanje,i ruganje starim generacijama koje su pisale a političari ko sove,njegovu i čovićevu bez prikolice ne možeš prebaciti.Veliki mozgovi !!!A vidi nam se sve....

Nova, osamnaesta knjiga i udžbenik prof. dr. Zorana Tomića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari