Gdje je nestalo 620 milijuna maraka za ceste?

ljubuski.info

Kupovinom goriva na tržištu BiH vozači plaćaju dvije cestarine. Jedna je za izgradnju cesta, a druga je za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta. Obje iznose 0,40 KM.

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od putarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene cestarina u iznosu od 620,7 milijuna KM, prvi dio je cestarina za izgradnju cesta i taj dio je iznosio 234,8 milijuna KM. Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnoj razini usvaja Upravni odbor UIO (Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19 i Brčko distrikt 3,55 posto).

Drugi dio je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta, i raspoređena je po posebnim koeficijentima, na način da je Federaciji BiH pripalo 59, Republici Srpskoj 39 i Brčko distriktu dva posto.

Federaciji je raspoređeno 188,5 milijuna KM, Republici Srpskoj 124,6 milijuna KM i Brčko distriktu 6,4 milijuna KM. Ostatak predstavlja pričuvu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava.

Osim toga, UIO je tijekom prošle godine prikupila i prihode po osnovu trošarina na naftu i naftne derivate u iznosu od 499,8 milijuna KM, a koju plaćaju naftni uvoznici. Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Glas naroda

Ajme majko nisu i to valjda maznuli

na sigurnom su negdje

znaaaaa seeeee odavnoooo oooooooo pa sve je u asfaltu koji košta 6200 maraka kvadrat

Tu su neđe samo treba bolje pretražiti,u rubcu

Kome su se kupili stanovi i auta????Bože,misle li da će proći nekažnjeno na ovom ili onom svijetu.!!!

Gdje je nestalo 620 milijuna maraka za ceste?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari