O najavljenim prosvjedima policije - premijer Novalić obmanjuje javnost

ljubuski.info

Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova ZHŽ, vezano najavljene prosvjede Unija i Saveza sindikata djelatnika MUP-ova F BiH, Federalne uprave policije i Saveza sindikata policije u BiH, a povodom najave ukidanja beneficiranog radnog staža za policijske službenike, uputila je priopćenje za javnost.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vlada F BiH u svome nastojanju želi učiniti presedan u svijetu te ukinuti beneficirani radni staž za policijske službenike u BiH i F BiH. Dekretom u vidu Zakona o MIO/PIO "guli do kože" policajce jer će mirovine za policijske službenike biti niže za 30%.

Želimo naglasiti da će se u sljedeće 3 godine umiroviti veliki broj policijskih službenika proisteklih iz prošloga rata. Riječ je osobama koji su svojim angažmanom u ratu među prvima uzeli oružje i stavili život i zdravlje na pladanj da bi danas svi živjeli i uživali u slobodi i demokraciji. Odmah po ratu, ostali su aktivni u službi s namjerom da svojim radom doprinesu i dalje razvoju ovih čovječnih vrijednosti te da doprinosu sebi. obitelji i široj društvenoj zajednici. Nisu grabili za mirovinama i skrbi iako među njima ima i onih kojima je bilo ranjavanjem, bilo drugim oblicima, ugroženo zdravstveno stanje. Dugi period poslije rata improvizacijama i snalaženjem učili su policijski posao samo praksom što je zasigurno najteži način učenja. Čitav svoj radni vijek su svojim angažmanom nosili teret rata, poslijeratne uspostave institucija i države i taman kada su se uspostavili koliko-toliko normalni tijekovi u državi, odlaze u mirovinu a ta ista država koju su upravo oni uspostavljali opet želi "udariti" upravo po ovoj generaciji.

U novom Zakonu o MIO/PIO Vlada F BiH kao jedina država na svijetu želi ukinuti beneficirani radni staž i to baš ovoj generaciji, podmuklo i jadno. Novim izračunom mirovina, policijski službenik bi u budućnosti imao 30% manju mirovinu od onih koji su sada u mirovini. Taj sporni beneficirani radni staž bi kao tobože postojao ali onaj na koga se odnosi (policajac) za cijelog radnog vijeka a i u mirovini ne bi ga ni osjetio. Shodno tome, te uplate obvezuju i opterećuju proračune Županija da ga i dalje uplaćuju. Kakav apsurd! Ovime bi policajac praktički dobio beneficirane godine starosti. S 50 godina starosti i odlaskom u mirovinu, država bi tog policajca tretirala kao da ima 65 godina i to je sve.

Predložili smo da se umirovljenje policajaca obavlja kao i kod pripadnika vojske jer i jesmo vojska u miru. To znači da se prilikom obračuna mirovina uzima 5 najpovoljnih godina minulog rada. Drugi prijedlog je da se prilikom obračuna mirovina uzima osobni bod u visini 1,30 umjesto predloženih 1,00. Sve to nije prihavćeno, pa je prijedlog bio da se u završnim odredbama novog Zakona o MIO/PIO uvrsti članak koji bi glasio: Umirovljenje policijskih službenika će se urediti posebnim Zakonom, pa da prođe ovakav kakav jeste do kraja godine, a da se nastave pregovori s policijskim sindikatima u vezi tog posebnog Zakona. Međutim i to je odbijeno.

Premijer Novalić obmanjuje javnost mahanjem tabelama izračuna mirovina koje ne odgovaraju stvarnom stanju. Tako je u eter televizije pokazivao dokumente kojima navodno dokazuje kako policajac ima mirovinu u visini 1.400 KM sa ciljem da na nas "nahuška" javnost i umirovljenike. O čemu je riječ: Novalić je uzeo Rješenje bivšeg komesara kantona Sarajevo koji je preko 15 godina obavljao najvišu funkciju u MUP-u, prikazujući to Rješenje kao mirovinu policajca. Njemu poručujemo: Novaliću, ako je to mirovina policijskog službenika, slobodno "režite", nećemo se buniti.

Cjelokupnu javnost želimo izvijetiti kako ovi izračuni nisu točni, te da policijski službenici nemaju toliku plaću ni blizu a kamoli mirovinu. Ne potpadajte pod takve ustajale političke trikove i spinove. Mi se samo želimo izboriti za bolje uvjete umirovljenja, jer je dosta rezova u ovoj državi. Dok cvjeta rad na crno, Vlada F BiH to stanje ne želi rješiti i time namaknuti novac za mirovine nego želi jednu grupaciju službenika "oguliti do kože".

Što drugo učiniti nego u akciju:

Svi sindikati koji postoje u BiH i F BiH, a koji predstavljaju policiju su se ujedinili. Organiziramo mirno prosvjedno okupljanje za dan 18.12.2017. godine s početkom u 12,00 sati ispred institucija u Sarajevu sa ciljem da se usvoje naši zahtjevi. Ukoliko se to ne dogodi, slijede novi prosvjedi, a nakon proteka blagdana i Nove godine, stupa se u generalni štrajk.

Policijsko jedinstvo u BiH čine: Unija i Savez sindikata djelatnika MUP-ova F BiH, Federalne uprave policije i Savez sindikata policije u BiH, a pojedinačno kako slijedi:

  • Sindikat Državne Agencije za istrage i zašititu-SIPA,
  • Sindikat Granične policije BiH,
  • Sindikat službenika F MUP-a,
  • Sindikat službenika sudske policije u F BiH,
  • Sindikalna organizacija sudske policije F BiH,
  • Sindikat Direkcije za koordinaciju policijskih tijela,
  • Sindikat policije kantona Sarajevo,
  • Sindikat policije MUP-a SBK/KSB,
  • Sindikat policije MUP-a Tuzlanskog kantona,
  • Sindikat policije MUP-a ZE-DO kantona,
  • Sindikat policije BP kantona,
  • Sindikat policijskih službenika Unsko-Sanskog kantona,
  • Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH,
  • Sindikat djelatnika MUP-a HBŽ,
  • Sindikat policije Županije Posavske,
  • Sindikat djelatnika MUP-a u HNK.
Za Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH | Vjekoslav Markota, predsjednik

Glas naroda

Markota,jos jedan kuoljeni sindikalac...

Napravi ti nesto pa neka i tebe kupe

Podrska svima u borbi za svoja prava !
Tako je i Salko Bukvarević mahao nestvarnim ciframa za Branitelje i Braniteljski dodatak !
To su ciste obmane i laži sarajevskih šibicara !
To su kriminalci a ne političari !

Makso će imati 900 km mirovinu a profesor 550

Ne moze i jare i pare.Ides prije u mirovinu i to je to. Oni bi prije u mirovinu i da je veca mirovina... e to nema nigdi

Profesor u srednjoj školi sa 40 godina radnoga staža ima 560 maraka mirovinu a jedan običan policajac sa kupljenim srednjom školom koji se zna sastaviti rečenicu ima 900 maraka. Sramota

nisam za te sevine skole ali morate uzet u obzir da profosori rade efekivno 9 mjeseci godisnje a makso i na Bozic i Uskrs

Zašto nebi. 900 policaci, profesor 560. Što tu nije jasno. 30 godina za policajca se uplaćuje 30posto više, ako se uplaćuje više onda i mirovina treba biti viša. Čast profesorima no ta dva posla se ne mogu usporediti. Puno je veća i plaća i mirovina u rudnicima i u vojsci.

U rudnicima i vojsci veca placa od profesora mmm prvi put cujem tu tvrdnju

U vojsci je plaća, ovisi o radnom stažu, duplo veća od profesorske jer imaju i odvojen život, prijevoz i sve više nego profesori. Malko se informiraj. A profesori ne stavljaju svaki dan po cvaju nekoliko puta mimo plaće.

Đes ba PROFESORE hvala ti na podršci gdje si bio cjelo ljeto gdje za novu godinu jesil imo platu jel ti teško penkalo ćini mi se da ti se nešto diglo na policiju podigni glavu lezileboviću prićaj malo o sebi a ne o ostalim prosvijetarima imaj bar malo dostojanstva ako nemaš karaktera pokrij se hladno je vrijeme ne javljaj se za tuđe zasluge i vrednote za razliku od tvoje penzije njihova je krvavo zarađena

"Penkalo" je uvik bilo pametnije od "pendreka" za pendrek ne treba pamet vec ego "pendrek ego" ;)

a kad si čuo da je profesor prevozio indekse, žuto, bijelo, vrelim peglama u kućama palio i reketario ljude? aj ponovno u prvi. osnovne.

Profesore valja s velike gluposti trideset godina pod opasacem i na obaracu kruh svoj jesti nije lako Druže moj a mi koji sad idemo u penziju kod nas je Petokraka na stembilju i da znaš imamo jače znanje sa SSS spremom nego tvoj Akademski tzv status ako si bar vojsku odslužio razumjeces bar djelomično o čemu govorim

A koliko si vojski službeno a koliko neslužbeno služio junače?-:) Skupo je uvo, skupo moja Dektiva.

Profesore vrlo dobro sastavljam rečenice jer kad sam ja išao u Školu sreća da ti nisi bio Profesor

H

Povećavaju broj policajaca svake godine a kriminala sve više. Uskoro im neće imati tko zaraditi mirovinu. Valjda je poznato da svima u državnom aparatu plaće i mirovine zarađuju obični šljakeri iz tzv. realnog sektora.

Jake proizvodne snage ovog društva?
I jedni i drugi na državnim jaslam?
Pripametni jeste li se upitali odakle će doć novac za penzije??
Očito vas briga veliki proizvođači zjaka!!?
Kako sijete tako će te i žeti pa i jesti??
Mozgovi, use nase i podase!
Zbogom pameti!

Nudim dobru zaradu:
Tko god hoće, nudim 100€ po smjeni da radi umjesto mene na dan 24/25.12. 2017 i na dan 31.01.2017/01.01.2018... isto tako po smjeni nudim 100€ za veliki petak, Uskrs, sv. Antu, Matu, stipana, Juru, gospoinu malu, veliku, Šimu, sve svete... svaku utakmicu, svako osiguranje, svaki uviđaj, svako pucanje, tuču.. grebem te živote... dajte mi jednog profesora sa mnom da radi u jednoj smjeni ili onog koji kaže da je murjaku lako, samo jednu smjenu... prominio bi mišljenje za tili čas...E moj narode...

Dajem 100e mjesečno da radim profesorski posao

Vidim svi profesori zdravi odu u mirovinu, i odu Njemacku zaraditi jos jednu mirovinu,a Poliajac ili ga boli kicma,sećer,tlak ili ima srcani problema,to je sve od nakupljenog stresa i nespavani nocni smjena provedeni u sluzbi.

Da si učio možda si mogao biti profesor.Ali ako profesor ima 560 KM mirovinu onda vama sa nekom srednjom sličicom ne treba dati vise od minimalne mirovine jer radite deset godina manje od bilo kojeg radnika a da ne spominjem u privatnika je placa 400 KM sto je SRAMOTA.

O najavljenim prosvjedima policije - premijer Novalić obmanjuje javnost
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari