Obilježeno 100 godina od spašavanja hercegovačke djece od gladi

ljubuski.info

Pod organizacijom Frame Dubrava i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, 17. i 18. svibnja održana je kulturna manifestacija pod nazivom "Fra Didak Buntić - uzor za budućnost" kojom se obilježila 100. godina od njegovog velikog djela - spašavanja hercegovačke djece od gladi.

Okrugli stol o fra Didakovu liku i djelu održan je u Franjevačkom samostanu u Dubravi, a sudionici "okruglog stola" bili su dr. fra Robert Jolić, Marinka Bakula Anđelić, Karolina Vidović Krišto i Bruno Penava. Oni su približili povijesni kontekst i činjenice Didakova života, pogled na njegove pothvate i ondašnju političku situaciju, na njegovu socijalnu osjetljivost za ugrožene te brigu za mlade i djecu kroz opismjenjavanje i akciju spašavanja gladnih.

Cilj okruglog stola bio je i približiti velebni lik fra Didaka Buntića, o kojem se s obzirom na njegova djela i aktivnost, malo zna i govori. Njega, kojeg su dočarali sudionici, ne samo da se može pamtiti kao lika prošlosti, već treba postati uzor sadašnjosti i budućnosti. Fra Didakova aktivnost i sveprisutnost na opće dobro čitavog naroda trebale bi biti smjernice za današnjeg čovjeka s problematikom i pitanjima našega vremena, ali s istim ciljem - za napredak te zadovoljstvo naše domovine i naroda; ne pakiranjem kovčega, već ostankom i hodom malim, ali isto tako važnim koracima, navode organizatori.

U glazbenom su dijelu nastupili franjevački bogoslovi, zbor Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata i Frama Dubrava, a nazočne je pozdravio i mjesni gvardijan fra Svetozar Kraljević.

U sklopu manifestacije o fra Didaku dan kasnije, 18. svibnja odigrana je i nagrađivana predstava "Učiteljice", redatelja Dragana Komadine u izvedbi HKUD "Didak" iz Gradnića. Predstavom koja govori o fra Didakovu opismenjavanju i o ženi kao važnoj figuri u obitelji, završena je dobro posjećena manifestacija o ovom crkvenom, narodnom i hrvatskom velikanu.

Glas naroda

posle 1oo godina povjest se ponavlja ponovo se narod iseljava zbog gladi no sad je uzrok rvacka buržoazija

Sad ljude gone adzovci iz električnog pošte parkova osiguranja ... jer pošteni svijet ne može plaćati ove račune

Ovaj naš kler izgubio kompas stalno nešto od prije sto ili osamdeset godina a šute što se događa danas ili unazad dvadeset pet godina pa zar je masakr nad pokojnim Kraljevićem manje zlo od ubojstva fratara ovo iseljavanje je zločin od koga se nikad više nećemo oporaviti

ovaj veliki čovjek je bio vizionar.brinuo se je za svoje stado kao vjerski pastir.i za to je bio veličina koju hercegovina pamti.danas njegova subraća iz reda svetog frane u hercegovini imaju istu ulogu kao i fra didak.ali nažalost njih narod ne zanima.njih zanima novac i moć.

Bilo je gladi ali nitko nije umro od gladi, samo raselio jadnu dicu, što nije dotjerao sa Ćirom vagon žita.

Danas stado bježi od svojih pastira ko nekad od vukova!

ove naše ftatrine sami sebe slave
ako ovako nastave
sve ljubuške ulice bit će fratarske
moje fratrine vi ste zbilja prolupale
vidite li ikog osim sebe
sveti oče franjo spasi moje zemljake
od fratarske pohlepe
jel tak il ne tak moji zemljaci

Ja bi uveo samo jedno zanimanje a to je povjesničari ove druge svakako kupiš di hoćeš

Obilježeno 100 godina od spašavanja hercegovačke djece od gladi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari