Hrvatski predstavnici zajedno sa srpskima su svojedobno glasali protiv konstitutivnosti Hrvata u BiH

tiskovna

Neki budući predstavnik bh. Hrvata u Predsjedništvu BiH bit će, kako sada stvari stoje, zasigurno izabran s liste građana "Sejdić-Finci" i bit će i legalan i legitiman jer će svoj glas za takvo rješenje dati, ovih dana, hrvatski političko-stranački predstavnici u BiH.

S obzirom na to da je bruxelleska epizoda neslavno završila, europski moćnici sada vijećaju o financijskim i drugim udarcima po najosjetljivijim porama u neposlušnoj državici.

U potrazi za čarobnom formulom za rješavanje slučaja "Sejdić-Finci" malo tko se upitao zašto je jedna sudska presuda iz Starsbourga uzdrmala političku scenu u BiH i postala kamen smutnje i nerješiv problem. Tim prije što se većina uglednih pravnika složila kako je "Sejdić-Finci" trebalo biti rutinsko usklađivanje našeg nedorečenog Ustava s europskim konvencijama o ljudskim pravima.

S tim usklađivanjem Ustava s europskim konvencijama nekako se vremenski poklopio famozni izborni inženjering, za neke i prijevara, oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Lider "multinacionalnog" SDP-a Zlatko Lagumdžija je u dva navrata nasrnuo na tu poziciju i uz pomoć SDA u Predsjedništvo BiH progurao Hrvata Željka Komšića, navodi Dnevni list.

Koliko god je to razbjesnilo "ekskluzivne" zaštitnike hrvatskih nacionalnih interesa u dva HDZ-a, toliko je gnjeva i sam Komšić isprovocirao upornim odbijanjem da prizna da je prioritetno hrvatski član Predsjedništava.

Da je Komšić na vratima svog ureda ostavio ono "hrvatski" i da je Lagumdžija bio vjerodostojan svom multinacionalnom konceptu, pa barem jednom i u Republici Srpskoj isturio kandidata srpske nacionalnosti za državno Predsjedništvo možda bi slučaj "Sejdić-Finci" davno bio arhiviran.

Kako navodi Dnevni list, većina predstavnika hrvatskih političkih stranaka u BiH uvjerava Hrvate kako su u vlastitoj kući, isključivo u Federaciji, ugroženi i da su posebno ugroženi nacionalni interesi kao sada na ovome popisu, a sve to da bi oni temeljem hrvatskih glasova i dalje mogli ostati na vlasti.

Ti isti predstavnici govore o konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH dok su svojedobno zajedno sa srpskim predstavnicima glasovali protiv nje. Ne smeta im što na području RS cijelo desetljeće nisu imali hrvatskih političkih stranaka ni što im u tom nacionalnom entitetu srpski političari biraju predstavnike Hrvata, i to na isti način kao što su u dva navrati uradili Bošnjaci u Federaciji.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari