Mladen Begić: Zaboravljeni branitelji su branitelji

ljubuski.info

Predstavnici Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a održali su sastanak s predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom. Tim povodom razgovarali smo s ministrom branitelja ZHŽ-a i članom Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a Mladenom Begićem koji je još jednom upozorio na situaciju u kojoj se nalaze branitelji u BiH.

Predstavnici HNS-a održali su sastanak s predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom. Koji je bio povod tog sastanka?

Prošlo je više od pola mandata ove vlasti i vrijeme je da podvučemo crtu, izvršimo reviziju stanja u oblasti braniteljske populacije i definiramo način rješavanja krucijalnih problema u toj oblasti. Ključna pitanja odnose se na zakonodavni okvir i kapacitet Federalnog ministarstva branitelja da kreira i unutar sustava osigura prohodnost propisa kojima se osigurava zakonitost i transparentnost cijelog sustava. Nažalost, moram konstatirati kako uzroci sadašnjeg prilično lošeg stanja stoje u činjenici kako godinama nisu otklanjani uzroci nastajanja problema pa se širio prostor za gomilanje brojnih posljedica. Kada je u pitanju zakonitost, onda u prvom redu mislim na provedbu presuda Ustavnog suda koje nisu provedene, a odnose se na unutarnji ustroj Ministarstva i ključne zakone iz oblasti braniteljskih prava te dovode u pitanje legalnost donesenih akata, ali i legalnost samoga tijela. Podsjetit ću na činjenicu da se revizija branitelja provodi bez prethodno provedene presude Ustavnog suda i da za posljedicu imamo drugi krug tužbi branitelja kojima je u reviziji osporeno pravo. Inspekcija unutar Federalnog ministarstva branitelja funkcionira i provodi inspekcijski nadzor bez bilo kakvog zakonskog utemeljenja u organizacijskoj strukturi Ministarstva. Sektor vojnih evidencija također funkcionira i uz činjenice da je Ustavni sud FBiH donio presudu kojom je proglašena neustavnom uredba koja mu je osiguravala legalnost i zakonitost postupanja unutar Federalnog ministarstva branitelja.

Razgovarali ste i o Federalnom ministarstvu branitelja. Koje su vaše najveće zamjerke?

Jedan od razloga sastanka s predsjednikom FBiH je i potreba da se pokrenu postupci koji će osigurati zakonit rad spomenutim tijelima ili obustaviti njihovo daljnje nezakonito djelovanje. To je naša demokratska obveza. Nedovoljan kapacitet Federalnog ministarstva branitelja koje mora biti stožer svih procesa na najbolji se način može prikazati kroz stalno nastojanje da se dogovori za rješavanje ključnih problema premještaju izvan resornog ministarstva zbog činjenice da je nacionalna struktura zaposlenih u Ministarstvu takva da ne osigurava zastupljenost pripadnika HVO-a u procesu bilo kakvog odlučivanja i sudjelovanja u izradi propisa, a samim tim nemaju ni utjecaja na njihovu prohodnost kroz Vladu i Parlament FBiH. Uporno inzistiranje na provođenju volje jednog naroda i provedba interesa pripadnika samo jedne komponente OS bez artikuliranja interesa hrvatskog naroda i HVO-a dovode do stalnih zastoja u pokušajima unapređenja i sustavnog rješenja kompletnog sustava. Federalno ministarstvo mora naći način kako će u sjedištu Ministarstva osigurati jednakopravnost zastupanja vojnih komponenti.

Jeste li zadovoljni dinamikom otklanjanja posljedica nezakonite revizije Zukana Heleza?

Zadovoljni smo načinom provedbe revizije kada je u pitanju rad timova za reviziju, ali nismo zadovoljni dinamikom otklanjanja posljedica nezakonite revizije. Posebno smo nezadovoljni dinamikom rješavanja predmeta u kojima su pokrenuti upravni sporovi i načinom postupanja Federalnog ministarstva branitelja nakon što sudovi ponište odluke. Naime, još je uvijek na sudovima oko 2000 predmeta koji nisu riješeni u proteklih sedam godina. Dom naroda je u okviru izmjena i dopuna Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite usvojio amandman koji se odnosi na disperziju predmeta s Vrhovnog suda na županijske sudove, međutim, to još uvijek nije došlo na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i tko zna hoće li i kada. Dodamo li k tome činjenicu da svojim improvizacijama Federalno ministarstvo branitelja i nakon presude suda i poništenja odluke ne postupa sukladno važećim propisima, nego beskrajno dugo odugovlači postupak obračuna i isplate zaostataka, to je dovoljan signal da treba restartirati cijeli sustav kako bi se snažnije zaštitilo prava branitelja i suzbilo nezakonitost, netransparentnost, paralelizam i diskriminaciju branitelja.

Na što, po vašem mišljenju, upućuje uspostavljanje paralelnog sustava?

U posljednje vrijeme problem predstavlja pojava paralelizama koji se odnose na postupak medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja RVI i to treba odmah eliminirati. Nadležna institucija za medicinsko vještačenje je Institut za medicinsko vještačenje koji je utemeljen zakonom. Uz postojanje te institucije, u Federalnom ministarstvu branitelja angažirana je liječnica po ugovoru o djelu koja vrši paralelno vještačenje i na temelju čijih rezultata se pokreću procedure inspekcijskoga nadzora i kaznene prijave protiv branitelja. Moram napomenuti kako vjerodostojnost medicinske dokumentacije u postupku revizije sukladno zakonu vrše revizorski timovi za kontrolu i Odjel za upravno rješavanje. Sukladno navedenome, ni liječnici, ni inspekcija nemaju nikakve nadležnosti u postupku revizije i svako njihovo djelovanje predstavlja djelovanje paralelnog sustava i grubo kršenje važećih propisa. Jasne naznake uspostavljanja paralelnog sustava nam nedvosmisleno upućuju na zaključak da okončanjem postupka revizije neće biti završena revizija, nego će se nastaviti ciljana revizija preko inspekcije, a samim time će se nastaviti i kataklizma branitelja, što je neprihvatljivo.

Političke teme koje se pojavljuju iz oporbenih struktura odmah nakon izgubljenih izbora

"Zaboravljeni branitelji" u nekoliko navrata upozorili su na situaciju u kojoj se nalaze. Kako vidite riješenje njihovih problema?

Kao prvu istinu želim reći da su "Zaboravljeni branitelji" branitelji. Kada pogledate njihove zahtjeve, točno možete locirati koja je adresa odgovornosti za rješavanje njihova problema. Meni se često postavljaju pitanja na koja ja kao predstavnik institucije nemam odgovora. Ta pitanja ćemo prije ili kasnije morati staviti na dnevni red i eliminirati ih iz svakodnevnog života kao političke teme koje se pojavljuju iz oporbenih struktura odmah nakon izgubljenih izbora. Već sam rekao da je to kategorija branitelja i da je treba rješavati kao problem razvojačenih branitelja, ne zato što ja tako mislim, nego zato što ona to jest. Živimo u raljama protektorata, MMF-a i vječitih dvojbi. Javnosti i braniteljima poznato je kako je bio u primjeni Zakon o razvojačenim braniteljima koji je pružao zavidnu razinu prava razvojačenim braniteljima, između ostalog, i pravo na prijevremeno umirovljenje i novčani dodatak koji se isplaćivao preko FZZZ-a. Zakon je stavljen izvan snage jer je bio neodrživ i to je naša dvojba, što je to realno, provedivo i održivo. Ne želimo sudjelovati u obmani branitelja. Spremni smo sudjelovati u izradi jedinstvenog zakona o braniteljima, ali nismo spremni podržati ništa u čemu nećemo institucionalni sudjelovati.

Kako gledate na objavu registra branitelja?

Federalno ministarstvo branitelja već ima i registar branitelja i registar korisnika prava i stvarno ne vidim nikakav razlog zbog kojega se to u javnosti predstavlja kao nekakav bitan segment braniteljske agende kad znamo da u konačnici kao rezultat cijele te vike ne stoji nikakva realna dobrobit. Svi branitelji su registrirani u skupinama za vojne evidencije, a svi korisnici prava u financijskim bazama za isplate u Federalnom ministarstvu branitelja. Javna objava tih podataka je dosta složeniji predmet i mora biti regulirana Zakonom o objavi podataka. U postupku donošenja zakona moraju sudjelovati županijske skupštine temeljem odredbi Ustava odnosno podijeljene nadležnosti u ovoj oblasti.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnom umirovljenju je usvojen na Vladi, mogu li korisnici tog zakona očekivati njegovu skoru primjenu?

Vlada FBiH je konačno na jubilarnoj, 100. sjednici usvojila nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnom umirovljenju i po skraćenom postupku uputila u Parlament FBiH. Zastupnici HNS-a i izaslanici u hrvatskom Klubu u Domu naroda će podržati taj zakon s obzirom na to da nam je želja ispraviti veliku nepravdu koja je nanesena ovoj populaciji branitelja. Odluka o zapovjednim dužnostima nije donesena sukladno propisima koji se odnose na rad Vlade, što je prigodom njezina donošenja jasno i detaljno iznio Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH pa je stoga jedino razborito rješenje da se stavi izvan snage. Ako ne bude iskazana dobra volja, pokrenut ćemo sve ostale zakonske i ustavne mehanizme da se ta anomalija i formalno otkloni i da prestane biti predmet retoričkog nadmetanja.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Evo opet naše Mare kad god zagusti ona pegla imidž HDZ.

Ministre da nebi ojačali Zaboravljeni

KOJA LICEMJERNOST!

Moj mađa Begiću bolje čuvaj ovce po Gracu i Vraniću to ti naj bolje ide.

Lagati ljudima u oči pogotovo onim braniteljima koji su ranjeni ili oboljeli a nemaju nikakva invalidska i braniteljska primanja to javno što je snimljeno i istupati javno protiv hrvatskih branitelja HRVI i oboljelih i to kao ministar hrvatskih branitilja po vjer.nečijoj direktivi a uzimati koje kakva dal zaslužena ili ne zaslužena prjmanja to je ništa drugo nego NACIONALNA IZDAJA !

Kao HRVI koji je bio preko 1500 dana na prvoj liniji bojišnice iskreno se stidim tvojih postupaka, rada iza leđa svih branitelja i laži koje prosiplješ preko medija tako i prema svim braniteljima a posebno onim jadnicima koji nemaju ništa "ZABORAVLJENIM"
Dvoličnost to je naj gora ljudska osobina!

Što nisi bar kao čovjek izišao pred zaboravljene branitelje i kao zapovjednik ih predvodio u borbi za njihova prava ako treba i na blokadu prometnica,parlamenta nego si se zavukao u neku mišju rupu i što je apsurd okrenio protiv branitelja.
I ti ministar branitelja i zapovjednik kao i sva tvoja rodbina koja ima mirovine po zapovjed.odgovornosti...
Dižete ruku protiv rezolucije Hrvatskih branitelja.
Ma tko te god stavio kao ministra i poslušnika MOJ kao i najmanje 80% istinskih branitelja i invalida nisi niti ćeš biti ministar. Eto ti Bukarević, Helez , Bakir i dosta naših prodanih duša pa sa njima surađivaj i njima budi ministar.

Ja sam bio branitelj i ostat ću uvijek uz časne, nepotkupljive i poštene branitelje i uvijek im biti pltpora a posebno uz RVI kao i sve one "zaboravljene branitelje jer i oni su bili branitelji kao mi al to ih dosta zaboravlja jer su sebe na kojekakvd načine zbrinuli.

A ti budi gdje i s kim hoćeš.
Znam da ti je lakše biti u politici i raditi kojekakve prljave rabote protiv branitelja nego raditi na baušteli miješati malter, prljavih ruku al je to bar častan i pošten posao za razliku od prljavštvine koja se radi u politici a pogotovo poslušnika.
Ništa bolji nije bio ni Kvesić!
Samo služite kao nečiji poslušnici i dizači ruku a branitelje niste niti ćete ikada predstavljati jer radite samo za svoj vlastiti interes.
Ma kakav god bio branitelj ili zalovjednik u ratu svoje "JA"kao branitelj si pokazao u miru i sva sreća što nismo bili u istoj postrojbi da mi čuvaš leđa.
Branitelji će s tobom ili bez tebe moj ministre ma koliko se ti zalagao za njih ili protiv njih opet preživjeti a tebe će zapamtiti upravo onakog kakav i jesi.

Pozdrav gospodi iz udruge UZB Grbavcu, Marušićusvim kao i svim istinskim Hrvatskim braniteljima a posebno HRVI i onim koji su od svih kao i od svoje vlade tako i od svog ministra Begića koji o vama jako puno vodi računa zaboravljeni!

Pravi žohar nametljivac kojeg se teško riješiti

uketijose nešto kuda kaki

koje mara oćeli para

zsboravljeni branitelji su branitelji,a 50% onih koji su rešili braniteljske mirovine ili sl. su lažnjaci.takav je trebao biti naslov.

Bi tribalo...

lo-po-ve

kri-mi-na-lac

nijedan branitelj nije rješio braniteljski status nego kupio invalidninu samo su generali i zapovjedni kadar opljačkali branitelje

objavite popis onih koji su bili u ratui sve je vidljivo

oče hurac tu bi im bio kraj

Upravu si i tako treba -dosta je vise cekanja Objaviteee gube se zivci

Bando hoćemo spiskove

Tako je hocemo spiskove? Pa da vidimo lazne i prave??? Zaboravljeni branitelj sve zaboravljene i pravim braniteljima veliki pozd.

Hassso hassso jel te sram sevasto bice iz klobuka pukovnik hos pripadnik jedinice elitnih boraca"NABI[ * neprimjereno * ]" haha pa ljudi moji jada velika u ovoj ljubuskoj opcini

Tako je Ministre sve to treba urediti kroz zakone jednom za sva vrimena !
Ispraviti nepravdu u Braniteljskoj kuci !
Samo pravedni zakon je rijesenje ko je sta zasluzio nek i dobije vodeci racuna na prvom mjestu o Borbenom sektoru !
Lp

damir begić iz graca posušje prima rvi 100 ranjen ima hr mirovinu zet lovac kupijo sramota leži na milijonim a pravi branitelji nemadu nikakva primanja

Moj Begicu ja imam 4god rata i kad mi sbi koji smo dosli do dna na racun vasih laznih invalida sto ce sad jamit pare u RH zar mislis kad se nisam boja cetnika 91 zar mislis da cu sad bojat takvi ko ti sto ste potpisi sodomi i gomori lazne invalidnine....

Moli Boga dok god mogu platit struju a kad ne mognem nacu te taman u ministrstvu laznih branitelja ....Korade ce bit mala beba za me da ce ti tri generacije proklinjat vas lipovkuk...

pozdrav zaboravljenim braniteljima gdje god bili

za zab bra posušje evoti borbeni sektor komšija nije dana bija u ratu a 100 posto rvi šta dalje pričat

akoje istina za toga begića sramota moželi iko to provijerit jeli to itina daje to lovčev šura pa oni leže na bogatstvu kakojih nije sramota bože sačuvaj

Begicu sto prije sazovi taj HNS....jer svica dogorjeva....zaboravljni vise nemaju strpljenja mogla bi brzo pocet revolucija svakom je doslo dogrla..zar svarno zivis u oblacima da mislis da cemo se (Zaboravljeni) povuc pred ovim lopovskim [ * neprimjereno * ]am bez ispaljenog metka...sve cete vrati drzavi [ * neprimjereno * ] LOPOVSKI a mi zaboravljeni na celu sa postenim DRAGOM cemo izborit svoje i vas laznjke udarat novom u gizicu di vas god vidimo....[ * neprimjereno * ]

sada će i mikulić kebo iz ureda zaobranu iz posušja dobit izostatke i bokić malo u parlamentu bih pa ljudisu gladni pa jesmoli mi ratovali za ovo grijehovo veliki jedni sve drugi gladni

jeli iko javija ovin iz mihen bojne dasu počeli izostatci za rvi da ljudi znadu

ја се питам, пушиона вам је због оног у љубушком!

пс. Драган

dije ovom kraj

ovaj je se sad sitija da je ministar svih branitelja u ŽZH mislim triba bi bit , a ne samo postrojbe Bruno Bušić i Posušaka ,

nijese on sitijo negavan maže oči konji jedni

Allaha mi Begiću fasada što mi na vikendicu baciše tvoji bojovnici ko nova. slava im.

slabo duspara ciglu odabro male prokišnjava ali dobra

znači jedni mirovine u bih pa u hr pa izostatci sramota zajedno pošli urat jedni ništa drugi sve plac gr matrijal penzije kakovas nije stid susjeda

kovan je kriv što niste tili urat a sada bi mirovine i izostatke malo sutra kukavelju bijo je rat znaliste vi to prpa bila nije moga svak u bušiće samo naj hrabriji

jeste bili hrabri što ste osvojili ogradite bodljikavom žicom pa bolan ratovalisu i drugi više nega vi

Ogradija sam osvojeno MIROVINU a ti

Mladen Begić: Zaboravljeni branitelji su branitelji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari