Kako su 4 milijuna KM uzetih od prijevoznika završili u školi obitelji Ševo u Širokom Brijegu

ljubuski.info

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH godinama nezakonito od vozača i prijevoznika zahtijeva da stručno osposobljavanje upravitelja prijevoza i vozača vrše u Centru za obrazovanje u Širokom Brijegu.

Dobijanje potvrde od ovog centra čiji je puni naziv "Srednja strukovna škola s pravom javnosti Centar za obrazovanje Široki Brijeg" uvjet je da bi Ministarstvo vozačima i prijevoznicima izdalo licencu za obavljanje međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prijevoza putnika ili tereta. Drugim riječima, bez odlaska u Široki Brijeg i plaćanja iznosa od 500 do 700 KM po vozaču, prijevoznici neće moći obavljati svoj posao i bankrotirat će.

Iako iz Ministarstva tvrde da je sve zakonito i u izjavi ističu da su se na natječaj 2011. mogle javiti sve zainteresirane strane, istina je mnogo složenija.

Donošenje nezakonitog Pravilnika

Priča počinje sa nekadašnjim državnim ministrom prometa i komunikacija Rudom Vidovićem koji je u tom periodu bio član HDZ-a 1990. On je krajem 2011. tokom tehničkog mandata donio Pravilnik o uvjetima i postupku izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza. Time je suprotno zakonu, a što će kasnije potvrditi i druge državne institucije, svom ministarstvu dodijelio ovlasti da regulira oblasti poput kvalifikacijskih kartica vozača, objavljivanje javnog poziva za izbor tijela koja će provoditi stručno osposobljavanje upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu, izdavanje odobrenja za obavljanje poslova stručnog osposobljavanja upravitelja prijevoza i vozača, povjeravanje i dodjelu javnih ovlaštenja kao i donošenje cjenovnika stručnog osposobljavanja i ispita upravitelja prijevoza i vozača, raspodjelu prihoda, određivanje uplatnih računa i izvještavanje o finansijskoj realizaciji.

Pojednostavljeno, Ministarstvo je sebi dodijelilo mogućnost da suprotno zakonu, javna ovlaštenja iz oblasti obrazovanja koje nije u njegovoj nadležnosti, prenese na drugu organizaciju, odnosno Centar za obrazovanje u Širokom Brijegu, s kojim je sklopljen petogodišnji ugovor koji je nedavno istekao i o čijem se produženju odlučuje.

Drugo, svi prihodi ostvareni po ovom osnovu bi morali biti uplaćivani u budžet, a samu visinu naknade koju plaćaju vozači i prijevoznici bi posebnom odlukom moralo potvrditi Vijeće ministara BiH (VMBiH). Ne samo da VMBiH nikada nije bilo konsultirano o ovom pitanju, već je 95 posto uplata vozača i prijevoznika završavalo u budžetu škole u Širokom Brijegu, a pet posto je bilo namijenjeno za državni budžet. Prema nalazima državnih revizora, ni ovih pet posto nikada nije naplaćeno.

Hadžić tražio provjere, a nezakonitosti potvrdio Bariša Čolak

Tokom 2012. godine Damir Hadžić, član SDP-a, biva imenovan za državnog ministra prometa i komunikacija. Dvije godine nakon imenovanja, Hadžić dopisom Ministarstvu pravde BiH iz marta 2014. traži savjete u vezi sa zakonitošću Pravilnika.

Iz Ministarstva pravde BiH kojim je tada rukovodio ministar Bariša Čolak iz HDZ-a BiH odgovaraju da se "prenošenje javnih ovlaštenja vrši zakonom" koji treba donijeti Parlamentarna skupština BiH, a ne pravilnicima, odnosno podzakonskim aktima. Također, ističu i da sredstva za obavljanje poslova uprave, koji su zakonom preneseni na institucije sa javnim ovlaštenjima, odnosno Centar za obrazovanje u Širokom Brijegu, čine sredstva budžeta.

- Upravni nadzor nad radom institucija na koja su prenesena javna ovlaštenja vrši organ uprave iz upravne oblasti za koju je taj organ osnovan – ističe Čolak. Odnosno, ministarstva obrazovanja su ta koja bi sudeći prema stavu državnog ministarstva pravde u slučaju stručnog osposobljavanja vozača i prijevoznika mogla vršiti tu funkciju, a nikako Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Nakon toga Hadžić se obraća i državnom Ministarstvu finansija i trezora BiH kojim je tada rukovodio Nikola Špirić iz SNSD-a. U odgovoru koji potpisuje Špirić ističe se da pitanje finansiranja i visina naknade u situacijama vršenja javnih ovlaštenja mora utvrditi posebnom odlukom Vijeća ministara BiH. Dalje, navodi se da Ministarstvo prometa i komunikacija BiH nije u Zakonu o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu eksplicitno utvrdilo način utvrđivanja visine naknade, način prikupljanja i raspodjele prihoda po tom osnovu. Ova nejasnoća je iskorištena da bi se na jednostavniji način Pravilnikom utvrdile cijene, ali i da bi se zaobišla rasprava u državnom Parlamentu. Stoga je Ministarstvo financija BiH pozvalo Hadžića da zatraži od Vijeća ministara BiH saglasnost na Pravilnik, a da u međuvremenu ne mogu donijeti naredbu o uplatnom računu. 

Uprkos tome, ni Hadžić, a ni ministri nakon njega uključujući Slavka Matanovića i Ismira Jusku, nisu se konkretnije pozabavili ovim pitanjem iako imaju jasne dokaze o nezakonitosti Pravilnika na osnovu kojeg je od prijevoznika i vozača do sada naplaćeno oko četiri milijuna KM u Centar za obrazovanje u Širokom Brijegu.

Kako se doznaju, Tužiteljstvo BiH je podnijeta i kaznena prijava protiv odgovornih osoba iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH i to nekadašnjeg ministra Rude Vidovića, tajnika Igora Pejića i pomoćnika ministra Zorana Andrića. Istraga o ovom slučaju je u tijeku.

Pobuna vozača i prijevoznika

Komentirajući ovu pojavu, direktor firme Centrotrans Eurolines i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić ističe da na "potpuno netransparentan način jedna institucija dobije ovlasti da radi tu vrstu edukacije za vozače i nema nikakav razlog za to".

 - U Hrvatskoj imate skoro 30 firmi koje su ovlaštene za davanje certifikata za vozno osoblje, kao i ljude koji upravljaju tim firmama. Druga stvar, vozač koji ima iskustvo u međunarodnom prometu ne mora polagati nikakve tečaje niti osposobljavanja. U Srbiji nemate ništa od ovoga. Moj stav, a i stav prijevoznika, jeste taj da je potrebno da vozač ima certifikat te da poznaje određene propise iz oblasti javnog prijevoza. Ali to se ne dobija tamo (u Širokom Brijegu, op. a.) već u firmi. Konkretno u Centrotransu mi imamo kodeks vozača, poznavanje propisa od A do Ž, vozač dobija knjižicu gdje je propisano čak i kako ulazi u vozilo, pa koju dokumentaciju treba da ima, propise zemalja kroz koje putuje, te se vozači redovno obavještavaju o izmjenama propisa ukoliko do njih dođe – kazao je Čengić.

Punjenje privatnih džepova

Ovo pitanje je krajem prošle godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH problematizirao i zastupnik Amir Fazlić iz SDA.

- Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH su kazali da je sve uredu. Ipak, imajući u vidu žalbe prijevoznika to bi pitanje trebalo detaljnije istražiti – navodi Fazlić.

Oštar protivnik Pravilnika koje je donijelo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je i Udruženje prijevoznika iz RS-a. Predsjednik ove organizacije Nikola Grbić je kazao da ta "škola apsolutno nikome nije potrebna osim onom ko je to izmislio, a pored svega toga, to je punjenje privatnih džepova".

- Sama licenca kao licenca, mi nikad nismo bili protiv toga. Naprotiv, mi tražimo da se izdaju licence i da se na taj način razdvoje legalni od nelegalnih prijevoznika. Ne smeta što se to radi na državnom nivou, kao što nam neki spočitavaju i optužuju nas, mi hoćemo licencu sa grbom BiH, ali takvu da nema prostora za malverzacije i da bude pristupačna svima – kazao je on.

Ističe da se protive obnovi ugovora Ministarstva prometa i komunikacija BiH sa školom iz Širokog Brijega te da neće dozvoliti da se to desi.

- Jer mi sasvim dovoljno u BiH imamo državnih škola ili fakulteta gdje se može položiti takav ispit. Nelogično je i nema svrhe ustvari da na 10 mjesta u BiH možete postati doktor znanosti, a vozač nigdje drugo nego u Širokom Brijegu – zaključuje on.

faktor.ba

Glas naroda

taman 4 miliona koliko je upumpano u central osiguranje, baš me zanima da novinari provjere koliko su poreza platile ove firme i škole od dotičnih u zadnjih 5 godina i jeli sukob interesa da isti sjede u državnim osiguravajućim kućama i privatnim

Prijatelji nije ta cifra nego 1400 km ,da bi dobijo diplomu vozača kako je oni zovu,

Prijatelju moj,u central osiguranje je ulozeno preko 65 miliona maraka

kad dođe vrijeme za regularan posao neće ih biti na mapi dotle čekati da proradi sudstvo i pozatvara ovu bagru

To Ševica lave samo šišaj di moreš.

Dabogada u svakom gradu bio jedan sevo da neidemo u njemacku

Familija ti u njeg radila,i sva ti bliza rodbina radila posteno ko i on, svejedno ce mu dava sve odnit samo polako , svakom se vrati kako je radio ,zivot je dug ,svaka marka . Samo polako

Da da bas bi svaki grad poželio obitelj Sevo,mislim da je nepotrebno njih komentirati tko ih poznaje...a za komentar iznad-prijatelju onda kad je u moj grad došao Čovićeva lutka sevo tog dana sam ja otišao u Njemačku,pa ti poželi sebi sevu u gradu!

HDZ regrutira ovakve tipove scenarij je isti samo se mijenjaju djelatnosti školstvo bankarstvo kladionice osiguranje... a države nema jer im to odgovara

Neka si ti otisao u njemačku nei te voda nosi i tebe i ove dežurne lajavce na ovom portalu. Da i oni odu ne bi imao no komentirati ovakve gnjus izmišljotine. Eto vi znate no je ko i sta ko radi. Naivci domet vam je taj kompjuter ili telefon da možete lajati. Drugo nista i ne znate.

Ja sam prijevoznik i sve je istina zato prodajem kamion i firmu idem voziti za nekoga u Njemačku a što se tiče ovog Ševe bilo mu kako je radio i radi

Na tvoju žalost ovaj portal i neovisni mediji svakim danom su sve jači narod progledao obruč se steže ja im ne bi bio u koži vidićemo ubrzo

Za druga tihu23.... Da nije gosp. Sevo otvorio radna mjesta ja i moja dva sina bi i otišli u njemačku, onako nam je dao kruh u ruke i radimo kod njega, a kad nisi mogao naći posao u ljubuški sumnjam da cesta i u njemačkoj uspjeti. Pozdrav iz mostara i ne vraćaju se iz njemačke neka te tamo.......

Kad ti Ševo ode u Zenicu oduži mu se nošenjem hrane u zatvor

samo radno mjesto u proizvodnji se konta , jer se na račun tog mjesta onda otvaraju škole, vrtići, trgovine, osiguranja itd .
ali ko nepismenima objasniti ,
Ovaj što ga je Ševo spasio od Njemačke je nepismen ali kako mu to objasniti kad njegov mozak ne može to svariti

Ma tko će to otvoriti proizvodno radno mjesto osim seljaka sve su s.ebali što je imalo vrijedilo a zna se zašto

Čim padne Čović pada i Ševo i mislim da ćemo taj scenario ubrzo i vidjeti a ovi koji ovdje pišu da su sretni pojavom prodavanje magle u vidi ševizma i za ta nesretna radna mjesta koja će tim ljudima vjerovatno uskratiti doprinose i ostale dnevnice su najveći naprijatelji ovoga jadnog naroda ovdje..

Nemojte tako jerbo da ja nisam prodava diplome po zegeju sa ze za me znalo ne bi.

Ovo je za Tužiteljstvo BiH i DORH draga naša Kolinda

Prodaja diploma je regularan posao čak je dobro za zdravlje takvi studenti a ni njihovi roditelji ne dobiju nervozu želudca!

Za druga Nenada...prijatelju lizite vi [ * neprimjereno * ] i radite za sicu,kad je moj grad postao sevograd ja sam kufere u ruke i napustio to mjesto jer posla takvog ne želim...vi i vaša dva sina radite,šta sad kad morate,kolika je placa..auuu,neću ni da mislim dok se ove lijepe slobodne svake subote izlezavam,a vi u svetog Seve i blagdanom radite...i Gosp Nenade ja sam familijarno povezan sa obitelji sevo,moja polovica familije radi u Seve,ako možemo rec u Seve,Al eto vi mislite u Seve,tako je lakše jer one veće mange ne žele da im se ovako ime prosipa pa su uzeli jednu ljubusku b...dalu! Tako da sam ako sam htio zatrat i vas i vaša dva sina i lizat [ * neprimjereno * ]cu za 400€ u Seve..Al ja sam malo iznad,imam vise ciljeve,ne želim vozat olupinu dok se sevo voza u G mercedesu,ja sam taj koji će to da vozi i tko će da ima placu 1700€..i kad dodje doli na odmor gledat kako vama eto super ide,bas onako kao i mojima u familiji koji kod njega rade..pozz

I da...ja se izvinjavam vi ste rekli da vam je on dao kruh..ja Gosp Nenad ne želim samo kruh jest i kruh imat,ja volim malo utorkom i petkom ribe,malo grila,malo šetnje i odmori,i pun tank u novom autu,a ja za sami kruh Radit nemislim...tako da se ne oglasavajte drugima koji žele nešto vise koji neće da rade samo za kruh...Al eto dobro je malo kruha vi malo sinovi i ima kruha hvala sevi,i moji isto imaju kruha a za ostale stvari..kao npr .registraciju,renoviranje,kupovanje drva za ogrijev...zovu mene jer od sevina radnog mjesta imaju samo eto kruh!

Joj Tiho brate, ja imam 25 radnih dana urlaub, a ti? Kad dodjemo doli pa malo na more, pivica ili gemišt, pa malo miješano... uzeo sam štap pa malo ribolov... pa uzmemo mesa onda pod sač ili na gril pa zalijemo pivom... pa obiđemo sve derneke po Hercegovini... počastimo janjetom prijatelje...ujutro prirodno budjenje pa kafica... joj živjela Njemačka... hvala Ševama i Ševicama sto nam je sada ovako... je da se radi u Njemackoj ali se i zaradi... joj...

živa istina ljudi,imamo za kruha,i sami smo krivi! Pozdrav svima koji su otišli i snašli se i spasili od ove tuge i ševa i sevinica i njihovi poslova!

Familija dno dna sve zbog HDZ-a

Ovako su krenuli za neupucene to je HDZ projekt

Klosari i neradnici sta ste ljubomorni da ste imali priliku koliko bi vi uzeli sevo naprijed

Mile popij tableticu zapali jednu

Klosari i neradnici sta ste ljubomorni da ste imali priliku koliko bi vi uzeli sevo naprijed

Naj komentatori frizer hada

Kako su 4 milijuna KM uzetih od prijevoznika završili u školi obitelji Ševo u Širokom Brijegu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari