U kakvom je stanju bio Aluminij prije 10 godina?

ljubuski.info

U moru informacija oko događanja u Aluminiju i radu bivših direktora i nadzornih odbora zadnjih nekoliko dana se praktički izjednačava uloga onih koji su Aluminij uništili i napravili dug od skoro pola milijarde maraka i onih koji su tvornicu obnovili i napravili giganta od nje.

Tako se u dijelu sarajevskih i zagrebačkih medija zadnjih dana izjednačava uloga npr. Mije Brajkovića i Ive Bradvice. Stavljati znak jednakosti između njih dvojice samo može predstavljati apsolutnu neinformiranost onih koji pišu takve tekstove ili se pak radi o dobro smišljenim navodima kojima se želi spriječiti da se Brajković ili bilo tko od onih koji su od Aluminija napravili giganta više ikada u njega vrate i po drugi put pokušaju obnoviti tvornicu.

Ipak, Brajković je prije napuštanja Aluminija napisao izvješće u kojem je precizno navedeno što ostavlja iza sebe. Niti jedan direktor nakon njega to nije učinio jer bi onda mogao samo prikazati sliku kako se tvornica dio po dio pljačka i uništava.

U Brajkovićevom izvještaju kojeg su usvojila sva tijela stranke, te podržali i sindikati se navodi kako na dan njegova umirovljenja 30. travnja 2009. godine, Aluminij d.d. nije imao nikakvih dospjelih, a neizmirenih obveza.

Sa druge strane zalihe glinice, petrolkoksa, predlegure, smole i rezervnih dijelova svojom vrijednošću omogućuju rad bez dodatnih troškova još jedno duže razdoblje.

Akumulirana dobit na kraju 2008.godine je bila 55 milijuna KM, a godina je završena sa 14,5 milijuna KM neto dobiti. Stanje žiro- računa je bilo 13,9 milijuna KM, od čega na računu WLB 11 milijuna maraka, kao osiguranje za dugoročne kredite.

Potraživanja od PDV su bila 7,5 milijuna maraka, a na oročenim računima kod raznih banaka bilo je oko 40 milijuna dolara, oko 10 milijuna dolara potraživanja i 3,5 milijuna dolara zaliha gotovih proizvoda, odnosno 53 milijuna dolara gotovine, što iznosi oko 100 milijuna KM.

Pored toga ostali su kompletno modernizirani pogoni Elektrolize, Ljevaonice i Anoda, sanirana ratna šteta od 140 milijuna dolara, što znači da je ukupno uloženo 270 milijuna eura u sanaciju i modernizaciju Aluminija. Pored toga ostavljen je dugoročni ugovor do 2011.godine za opskrbu glinicom, po cijeni 15,1% od cijene aluminija na burzi. Prosječan osobni dohodak 30. travnja 2009. godine je bio 1820 KM neto.

Ovo su dijelovi izvješća o poslovanju, usvojenog od strane Nadzornog odbora na sjednici održanoj 30.travnja 2009. godine i podijeljeno članovima Uprave i Nezavisnom sindikatu. U arhivi Aluminija postoje svi dokumenti o cjelokupnom poslovanju Aluminija, usvojeni na nadležnim tijelima i zainteresirani ih mogu pogledati.

Što drugi direktori mogu reći na ovu temu? Vjerojatno će se nadležna tužiteljstva uskoro očitovati oko toga.

ero.tel

Glas naroda

Tko je ikad pravio ili renovira kuću zna kako je to teško,,je li tako dobročinitelju Draganče.Mora se od nekud uzeti za te potrebe.

da je tako uurredu bilo brajkoviću zašto si otišo iz aluminija
bradvica je doša kad je pa HDZ u hrvackoj i preuzeo od brajkovića zaduženi aluminij
no očito će sud imat posla da utvrdi ko je opuha aluminij
ako se poredi sa rvackom onda je HDZ sigurno kriv sve u hercegovini a HDZ je poručnik DRAGANČE-sluga pokoran četniku dodigu -banjaluka

Na svijetu postoje ljudi koji znaju i oni koji ne znaju ove prve vlast nece a drugih je previse i pune su ih stranke

Radnici vi znate ko vam je bio dobar direktor i ko nije krao,na ulicu i tražite da se vrati.Ako imate izbor nedajte se da vrjeme prođe i na kraju ništa.Hitno u akciju narod je upravo na aluminiju progledao,i uz poštene radnike stoji!!!

Dragan Čović je [ * neprimjereno * ]k Hrvatskog naroda to su mu i biskupi u BiH poručili.

On je pobjednik u Hrvata a da nije ober je

kada jednom narodu sekta postane moralna vertikala
onda je taj narod izgubljen i za njega nema spasa.
sekta izopačeni hercegovački franjevaca naš narod vodi u paka
tko se iz njihovi kanđža isčupa taj je se spasija
jel tak il ne tak neposlušni bogati i n-ečisti

Šta uradiše od dobre firme, žalosno!

A disu sada naši takozvani Dušno brižnici BISKUPI i ostali Vjerski kler
uvjek govoreo o poštenju i brizi za siromašne
činimise dase oni brinu samo oko mrtvih jer ti donose lovu a ništa ne TRAŽE
Bože opomeni NjIH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

brajkoviću sa kakovom školom si vodio aluminij-navedi stručnu spremu i političko opredljenje nećemo ti ništa ako te SIPA ne na PIPA

Nije samo Aluminij propast HDZ politike vidite u Mostaru na svakom koraku prosetajte Fejicevom do Starog mosta nigdje Hrvata a masa svijeta kad odu studenti pust grad gdje zive Hrvatine

HDZ je oćera školovane a lansira nepismene uveri[ * neprimjereno * ]e i to sa falš diploman koju bazu čuvaju uhljebi HDZa u sarajevu-jedu begovu čorbu a hercegovina se pustoši i ekonomski i negativnim prirastom stanovništva

Ivana Sevu za direktora

brajkoviću uduni kad te niko ne traži sam sebi od STRAHA jamu kopaš-dioničari aluminija mali

U kakvom je stanju bio Aluminij prije 10 godina?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari