Poljoprivrednici se ujedinjuju u borbi protiv uvoznog lobija

ljubuski.info

Udruga ova, udruga ona, organizacija, zadruga, zajednica... - teško je pobrojiti koliko jedan novinar u karijeri kontaktira različitih ljudi koji su na čelu nekog kolektiva koji je neprofitan, a cilj mu je nešto unaprijediti i učiniti nešto za dobrobit sebe i onih koji su okupljeni oko njega. U konkretnom slučaju mislimo na poljoprivrednike. Svako malo s nekim razgovaramo, slušamo zanimljive stvari, osjećamo tu njihovu emociju jer, realno, ta grana je najkrhkija.

Ne mora vas mučiti ni stanje u državi, dogodi se jedan loš dan, olujni vjetar, tuča i ostane se bez svega što se godinu dana ili pak desetljećima stvaralo ako govorimo o nekim kulturama poput vinove loze ili maslina kojima trebaju godine i godine za rast i razvoj. I nekako nam se tijekom godina razgovora čini kako i oni često nisu jedni s drugima na ti iako svi imaju iste ciljeve i razgovaraju uglavnom o istim stvarima te onome što ih muči.

Apel za jedinstvo

Svjestan toga je i predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo. Njegova udruga ovih je dana pozvala sve ostale poljoprivredne proizvođače na osnivanje jedinstvene asocijacije poljoprivrednika u BiH.
Ono što je važno zbog budućnosti nas i naših potomaka na ovim prostorima je da govorimo jednim glasom. Taj glas će artikulirati sve naše zajedničke probleme, taj glas će odlučiti o našem opstanku ovdje - snažno je poručio Bićo uime udruge i poslao poruku svima.

Nakon tog poziva, pa i svojevrsnog apela o važnosti jedinstva po pitanju poljoprivrede, kontaktirali smo Biću da vidimo koliko je sve realno.
Vidite, to će na kraju morati biti. Jer ovo ne ide ovako, svatko nešto vuče na svoju stranu, a sve propada, uvoz je prekomjeran, a izvoz slab, proizvodnja potpuno podbacila i smanjena je u odnosu na ranije godine - ističe Bićo.

Svjestan je da aktualna situacija ne ide u dobrom smjeru i da žurno treba nešto mijenjati.
Dogodine će sve ovo o čemu govorimo biti još veći problem jer tko propadne ove godine, a takvih će biti, jer vidimo koliko su manji prinosi žitarica i kako ih je napala bolest, on dogodine neće raditi, odnosno neće se upuštati u poljoprivredne poslove jer su oni teški, mukotrpni i često sav taj trud padne u vodu. Zato nam je potrebno jedinstvo, da otvoreno razgovaramo o problemima, da ih jasno artikuliramo i da ih čuju svi, a snaga je kad svi poljoprivrednici zajedno dignu glas u borbi za svoja prava, a to je borba za sve one koji žele jesti kvalitetno i domaće, što im upravo poljoprivrednici, proizvođači hrane omogućuju - priča prvi čovjek Udruge poljoprivrednika.

Pitamo ga i je li se već nešto pokrenulo, odnosno razgovara li se među poljoprivrednicima.
Već smo neke kontakte uspostavili. Istina je i da smo mi još prije nekoliko godina pokušali napraviti tu jednu, jedinstvenu organizaciju poljoprivrednika na razini države, međutim, politika je umiješala svoje prste i nije bilo ništa od toga. Sada imamo neku pozitivnu priču, pa će sve, nadam se, izići na dobro - kaže Bićo.

Pad prinosa

Nedavno smo s njim komentirali i sve loše što se događa, a teško je reći odakle početi, od pojave bolesti koje smanjuju prinose domaćih proizvoda, preko izlaska iz ovog posla i odlazaka u inozemstvo do uvoza koji uništava sve jer ovih je dana ozbiljan problem žito iz Ukrajine protiv kojeg neke zemlje Europske unije već podižu glas zbog cijene i upitne kvalitete... Zato i treba pozdraviti odluku da svi poljoprivrednici zajedno dižu svoj glas protiv anomalija.

Željko Andrijanić | Večernji list

Glas naroda

Aha udruga se ujedinjuje a lazu jedni druge izmedju sebe.

Ciste kanale

Poljoprivrednici se ujedinjuju u borbi za isplatu 100%-tne stete na usjevima i to svake godine ...

1650 udruga osnovano u ljubuškom od 1995 naovamo , to sve treba pročešljati

Jabi sadija mladi krompir u plasteniku za Božić pa izvozijo u Rusiju šleperima priko koje granice da gonim u Rusiju recite mi

Goni priko Republike Šumske

Šta kažu?
Šta kažu?
Najezda zmija u polju.
Auuuuuuuu, brate...

Okanite se politiziranja, udruga, poticaja, odšteta nego ufatite se motike

Oni se uhvatili motike, a ti buddala nastavljas krasti
fino hadezekane ispraznog mozga

Nek odbiju troskove bez dnevnica pa nek vide koliko su zaradili,da je to unosno napustali bi se poslovi drzavni

Poljoprivrednici se ujedinjuju u borbi protiv uvoznog lobija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari