Invaliditet smanjen za 10.872, a ukinut za 5.808 branitelja

ljubuski.info

Vlada FBiH prihvatila je informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od listopada do prosinca 2020.

Rezultati vještačenja

U razdoblju od 29. travnja 2011., kada su prvi put dostavljeni predmeti Institutu, do 31. prosinca 2020. Liječničkom povjerenstvu Instituta za medicinsko vještačenje po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite dostavljeno je ukupno 53.848 predmeta. Od tog broja dani su nalazi i mišljenja u ukupno 53.057 predmeta. S 31. prosinca 2020. kod Povjerenstva se nalazi 791 predmet u kojem nije okončano medicinsko vještačenje.

Od 53.057 danih nalaza i mišljenja, postotak invaliditeta po nalazima i mišljenjima Povjerenstva u odnosu na utvrđene konačnim odlukama u predmetima osobne invalidnine isti je u 35.513 predmeta, veći u 706, manji u 10.872 predmeta, ukinut u 5808, a u 158 predmeta vojni invaliditet nije ocijenjen.

U ukupno 32 dana nalaza i mišljenja u predmetima obiteljske invalidnine (uzročno-posljedična veza između smrti RVI i osnove po kojoj mu je bilo priznato svojstvo RVI i nesposobnost za rad) stanje u odnosu na utvrđeno konačnom odlukom ostalo je isto u svim predmetima. U IV. tromjesečju 2020. Odjeli za upravno rješavanje dostavio je Povjerenstvu 373 predmeta osobne invalidnine i ni jedan predmet obiteljske invalidnine, a ono je u 626 predmeta osobne invalidnine dalo nalaz i mišljenje.

U IV. tromjesečju 2020., od 626 nalaza i mišljenja danih u tom razdoblju, postotak invaliditeta po nalazima i mišljenjima Povjerenstva u odnosu na utvrđeni konačnim odlukama isti je u 306 predmeta, veći u 5, manji u 265, ukinut u 38 i nije ocijenjen u 12 predmeta.

Ortopedski dodatak

Ortopedski dodatak od početka druge faze revizije do 31. prosinca 2020. ocijenjen je u 10.011 predmeta korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je postojeći stupanj potvrđen u 8128 predmeta, povećan u 94, smanjen u 169, ukinut u 1349, prvi put utvrđen u 263 predmeta, a nije ocijenjen u sedam predmeta.

U IV. tromjesečju 2020. ortopedski dodatak ocijenjen je u 46 predmeta korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je postojeći stupanj potvrđen u 19 predmeta, smanjen u jednom, ukinut u 13, prvi put utvrđen u devet, a nije povećan ni u jednom i nije ocijenjen u 4 predmeta.

Dodatak za njegu i pomoć od druge osobe od početka druge faze revizije do 31. prosinca 2020. ocijenjen je u 881 predmetu korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je postojeći stupanj tuđe njege potvrđen u 779 predmeta, povećan u 10, smanjen u 39, ukinut u 40, prvi put utvrđen u 9 predmeta, a nije ocijenjen u četiri predmeta.

U IV. tromjesečju 2020. dodatak za njegu i pomoć od druge osobe ocijenjen je u pet predmeta korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je u dva predmetu potvrđen postojeći stupanj tuđe njege, ukinut također u dva predmeta, dok nije ocijenjen u jednom predmetu.

Večernji list

Glas naroda

Tko je platio ostala invalidnina i fondovi te sve kao i do sada imate i dalje džabaleze.sram vas bilo

Sve invalidi i ranjenici. Sramite se lažnjaci koji ste sredili nezasluženo penzije. Pakao je vaš. Tamo pitaju gdje si ranjen i koliko si lud

Dobro, i što sada....

Nek vas je sram,l.o.p.o.vi jedni. Svak zna da se placalo po 2 do 3 tisuce eura da lazni mogu i dalje biti lazni. Smanjili ste invalidnost pravim invalidima jer vam nisu platili. Kad zavrsi revizija onda objavite spisak pa da vidimo te invalide.

Ko nije ranjen a prima laznu na ljekove trosiji sve

Hrvatsku se voli svaki dan a ne na dan mirovine,sram vas bilo ,sve koji niste oštećeni a imate mirovinu! Dao Bog da vam žene naplate svaku ljubav kao sto vi naplaćujete zemlji koju kk fol volite..zds

Vi lažnjaci koji tuđi kruh jedete i otimate grijeh vaš vapi za pravdom

Jao metafore...

Gori od ovih laznjaka su ovi doktori iz komisije. Cuvajte se noci a i dana.

Psi laju karavane prolaze
Ko vam.je kriv mogli ste i vi imat i invalidninu i mirovinu
Ovako samo cinizam
Lajete bez veze

Jeli se nekad zapitaš koji je omjer tzv invalida i penzionera u odnosu na prijavljene radnike polovici u realnom sektoru se uplaćuje minimalac.Do kada se to može isplaćivati?Zbog toga odlazimo i propast a mladi odlaze .Takvi pune crkve koji razmišljaju poput tebe.

Smanjeno je većinom pravim ranjenicima a lažni daju lovu i potvrde im 70% a nije im ništa eto to je ta revizija. Koja gofno država BiH.

Kakvi invalidi Štrcina i Hasina skola sve lažne mirovine po ljubuškome ukinuti, vratiti pare i kaznena prijava sve pukovnici to i ptice na grani znaju neradnici i klošarli

sve psihicki bolesnici za volanom svaki dan invalidi 70% primaju povlastice dok drugi preživljavaju sve ukinuti jer su lažne eto neka se žale na ukinuto pa će bit još gore

Ko je god bio u ovom nesretnom ratu automatizmom mu treba dati 50 posto na ptsp.
Ovi sto pisu budalastine, nek jednu noc sami prenoce na kuli Ljubuskoj bit ce 100 posto ptsp.

Pa uradite nešto gospodo,od pisanja na portalu nema ništa!
Ili čekate da netko za vas to obedi..?

Ranjeni 20% inv. i primanje 30 km a dezerteri lažnjaci zdravi 70 % i primanja 280 km uvoznica za auto i druge pogodnosti o puuuu na vas koje bolesno društvo sve naopako

Niko nikom nije branijo da kupi invalidninu šta bi tribalo sada da to ljudima ukinu šta preostaje tim ljudima mogu samo u bunar ili u Njemačku postare dane ili opet zaratit pa iznova druge nema.

Jucer je istina napisana za lazne br.samo vi brisite komentare jer boli istina,al Bog sve vidi I naplaciva.

Kažu kako u Širokon ima lik koji čuva parking u čaršiji i dogovoriš sanjin invalidninu koju plaćaš komisiji kod izdavanja rešenja od 70% i to te košta tri iljade eura pa izvoli. Ovin koji to dobiju se ne može ukinuti invalidnina, jer ova komisija će upravljat narednih deset godina. Kažu kako u Širokon invalidi niču ko gljive u Dubravi poslije kiše. Ima kažu više invalida nego muškića.

Svi pečati na na vještačenje grafološko da se vidi tko ima lažne papire i ponovo na reviziju npr Lovre Petrović Haso nije služio bivšu jna sad navodno pukovnik logistične bojne Hvo i to drzava hrani dzabane ostso bez prsta u 12 godini paleći kapisle,zato radnici imaju neredovne pošteno zarađene plaće 600 km

Invaliditet smanjen za 10.872, a ukinut za 5.808 branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari