Dan slobode medija: Kriminal se buđa po ladicama, za razliku od suđenja za navodnu klevetu

ljubuski.info

Dan slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, prilika je za refleksiju o ključnoj ulozi medija u demokratskom društvu. To je dan kada se podsjećamo na važnost slobode izražavanja, pristupa informacijama i neovisnosti novinarstva u očuvanju demokratskih vrijednosti i građanskih sloboda.

Također je prilika da se osvijesti o izazovima s kojima se mediji suočavaju diljem svijeta te da se poduzmu koraci za jačanje medijskih sloboda i zaštite novinarske profesije.

Kako je biti novinar u BiH iz prve ruke Katoličkom tjedniku govorila je urednica portala Hercegovina.info Kristina Perić, ujedno i član Nadzornog odbora Društva novinara u BiH.

„Biti novinar u Bosni i Hercegovini nije ni isplativo ni sigurno zanimanje. Novinari su loše plaćeni, voze osrednja vozila, vraćaju kredite često do smrti za jedinu nekretninu sebi i svojoj obitelji. S druge strane imamo povlaštenu kastu i profesiju političara i njihove djece, koji imaju višemilijunske vozne parkove, po desetak nekretnina u zemlji i svijetu, a čiju bi stečevinu upravo novinar trebao preispitivati i sebe i ono svoga malo izlagati.

To su često borbe Davida i Golijata, u kojima se pravosudni sustav u BiH postara da David ne pobijedi, ili da svaki dan gubi. Zašto to kažem? Sama sam autor niza članaka o korupciji i kriminalu, zbog nekih sam ponijela i nagrade struke. U konačnici sustav ne odgovara na kriminal, mjesecima i godinama vuče i buđa predmete po ladicama, pa vas osobe pod istragom stignu tužiti, razvlačiti za klevetu, koja je zapravo živa istina i sprječavati vas da radite jer ste iscrpljeni po sudovima.

Osobno sam u toj situaciji. Društvo novinara Bosne i Hercegovine, upravo 3. svibnja prošle godine nagradilo me za najbolju novinarku u printanim mediima u BiH u 2022. temeljem članaka o aferi Peti kat. Nju istražuje SIPA i Tužiteljstvo HNŽ upravo temeljem mojih članaka, izuzeta je dokumentacija, ispitane brojne osobe, no na svaki upit dobivamo odgovor 'istraga je u tijeku'.

U međuvremenu glavni akter, bivši ravnatelj, angažirao je dvije odvjetnice, od čega bivšu sutkinju da nas tuži za klevetu. Navodna kleveta je našem 'pravdosustavu' prioritetnija od kriminala“, ispričala je Perić.

Govorila je i pritiscima koje redakcije proživljavaju.

„Imam dvoje djece, nijednom ne bi savjetovala da bude novinar, pogotovo u BiH. Kad pomislim na svoj poziv, prvo se javi grč u želucu, koji jasno asocira na sve što sam kao kontraš zadnjih dvadeset godina prošla. Ipak, uz grč ide i ljubav. Ne znam i ne želim ništa drugo raditi. I dalje grizem, trzam, uživam u svakom dobrom članku i njegovim pozitivnim učincima na društvo.

Mora se priznati da se situacija, premda jako sporo, mijenja nabolje. Sve je više svjetla i u BiH, a i gdje ga nema morati će se paliti. Pravosudni sustav će morati profunkcionirati, i pravna država, osobito u kontekstu EU. Ključni u tom procesu biti će upravo mediji i novinari“, istaknula je Perić.

Kazala je da je dobar novinar redovito i dobar čovjek.

„Moram kazati i da sam primijetila da je dobar novinar redovno i dobar čovjek, kojeg krase visoke moralne vrijednosti. Što bi ga drugo motiviralo da se badava, ili za plaću nekog šalter radnika izlaže na kriminalnu i batinašku vjetrometinu. Nedavno sam, i to namjerno pišem zadnje, jer ne želim biti žrtva, i mnogo je više palih od moga pera - utorkom popodne zatekla razbijenu prednje staklo na svom privatnom vozilu.

Vjerujte da to nisam ni prijavila, niti igdje objavila, premda sam neumorni legalist, koji u ovaj naš sustav ne vjeruje, a sve prijavljuje. Zašto nisam? Zato što smo u više navrata imali takve situacije, i rezanje guma i razbijanje šajbi kolegama. Izgubili bi dan da prijavimo, a nikada nam nitko ništa nije javio o potencijalnim počiniteljima. I opet se vraćamo na temeljni problem u BiH – a to je da nemamo učinkovitu policiju, tužiteljstva i pravosuđe“, zaključila je Perić u razgovoru Katoličkom tjedniku.

Glas naroda

Vlast drži KOS i Udba jugoslavenska tajna komunistička miliciju i zbog toga sve je u rasulu, samo su oni dobro organizirani

Nisu ni mediji ništa napravili da se iz ladica tužiteljstva predmeti pokrenu. Obično policija napravi traljavu istragu u dogovoru sa tužiteljstvom da odbace prijavu. Tužiteljstvo u Županiji Zapadnohercegovačkoj nije potrebno i nije u uslužni zakona..

Nevenko Herceg Miro Džakula… imaju milione pod hitno ih uhititi

Samo se ganjaju oni do tisuću maraka

Tužiteljstvo BiH najveći problem

Udbaski sustav je davliji sustav koji uništava vlastiti narod. Jedni stradaju kao žrtve a druge kosi neka sudbina

Putinizacija napreduje.Triba zmiji stat na rep dok je mlada,kasnijeje kasno što se vidi po situaciji u Rusiji,Mađarskoj,Gruziji,Slovačkoj i Srbiji koju je trebalo riješiti 1992 ali se ništa nije učinilo zahvaljujući HDZu

Pa ta stranka je i pravni nasljednik UDBE.

Najbolja urednica u BIH. Samo nastavite.

Ženo moja kriminalac je kod nas postao sinonim za dobročinitelja dragu osobu i fratri ih hvale...

Na današnji dan umro je jedan od najvećih demokrata ovih prostora,drug Tito

Obična kupljena novinarka od strane dilera drogom i kvazi pravednika (iz policije i pravosuđa) koji se reklamiraju ili Blaze kolege. Kao jedan od primjera navodim njen članak o inspektoru Zoranu Rezi čije je ime blatila. Na njegovo traženje da objavi demanti u kojem je naveo puna imena i prezimena kako sebe tako i sve ostale sudionike imenom i prezimenom, te kronološki redoslijed postupanja u zapljeni 256 gr. Kod Zvonimira Kovača. Kristina Perić neće, niti portal Hercegovine info da objavi demantij.. Otpor media opet samo stavlja puno ime i prezime Zorana Reze a od ostalih inicijale. Ova novinarka Kristina Perić samo dobro naplaćuje , a pojedini policijski inspektori i tužitelji preko nje i njenog kolege rade obračune u svojim redovima i li je koriste kao sredstvo prilikom rada , je kada u neformalnom razgovoru kažu neće ti izići ime u medijima ali mi trebaš uraditi to ( usluge, namještanja ili ako se radi o poduzetnicima novac, sponzora ne večere, skijanja, izleti na jahte, ili u Italiju).

Dobro rano ustajes ili ti se neda spavat ili si veliki radnik

Ti si također, kao i lažna istina, a sigurno si ti taj , a mjenjas kao balkansko srpski blefer YUDEZEa samo svoje lažne nazive kao komunistički kameleon bravar drug tito.

U paklu ćeš goriti iza Drine sa svojim drugovima cirilicarima lažnog samozvanog ADZeja.

Ma da kao i svi ostali novinarcici ide linijom manjeg otpora gospodjo prozovite imenom velike ribe po Ljubuskom npr to se neusudi niko nego uvjek neke price i pricice da bi svoju g....sacuvali s druge strane nije novinar da bi pisao o nekom umjetniku il o nekoj obnovljenoj zgradi ajde molim te

Ne ide linijom manjeg otpora, a o drugom svemu se može raspravljati

Imaš i ti priliku preko komentara da prozoves velike ribe u Ljubuskom pa ih nisi prozvao.

Nikakve to nisu ribe, jedino cetnicke jegulje i komunisticke hobotnice srbijanske UDBe i KOSa:

Od Ćiriličara ratnih zlocinaca Stanka Colaka i njegove srbijanske beogradske bande antikrista i antihrvata preko Ćiriličara Draganceta Čovića, do ratnih srbijanskih profitera Miroslava VW Rupčića i svih ostalih rektalnih alpinista lažnog HDZa, istinskog YUDEZEa, ubojica srbijanskih.

Gdje je zapelo istraživačko novinarstvo

Dan slobode medija: Kriminal se buđa po ladicama, za razliku od suđenja za navodnu klevetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari