Oslobađajuća presuda za svih 17 optuženih u slučaju Boksit

ljubuski.info

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Županijskog suda u Širokom Brijegu te konačno oslobodio svih 17 optuženih u "slučaju Boksit".

Obrana je cijelo vrijeme govorila kako "nema govora o počinjenom kaznenom djelu, jer iskopavanja rude je bilo, no isključivo na osnovu valjanih ugovora između osoba koje su vršile iskop i rudnika, a sve uz suglasnost Vlade Zapadnohercegovačke županije, inače vlasnik tvrtke Rudnici boksita - naveo je Ivan Brekalo iz Širokog Brijega, odvjetnik devetorice u ovom slučaju, što je po njihovoj brojnosti svojevrsni kuriozitet u međunarodnoj pravosudnoj praksi.

Podsjetimo, Tužiteljstvo ŽZH u predmetu 'Zlouporaba položaja i teška krađa' teretilo je bivše direktore "Rudnika boksita" Posušje Jeronima Marića i Maria Oreča, te "Rudnika boksita" Široki Brijeg Ivana Mikulića i Zorana Rezića, da su u razdoblju od 2006. do 2010. da su nezakonitim ugovorima sklapanim s posuškim fizičkim i pravnim osobama, oštetili ova javna poduzeća za preko dva milijuna KM.
U ovom predmetu optuženo je bilo još 12 osoba, većinom vlasnika i direktora posuških firmi koje se teretilo za djela teške krađe, a radilo se o Miji Širiću, Stojanu Petroviću, Žarku Ivankoviću, Ivanu Bešliću, Kreši Galiću, Tomislavu Vrnjkoviću, Ljubi Dragoji, Miljenku Protrku, Petru Bešliću, Milanu Čamberu i Damiru Ćuku.

Naime, oni su, prema sada već odbačenoj optužnici, vršili nezakonitu eksploataciju boksita na području općina Posušje i Široki Brijeg, koji su potom izravno ili posredstvom posuškog i širokobriješkog rudnika prodavali zvorničkim tvrtkama TG "Birač" i "Alumina", čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od preko 1,5 milijuna KM.

U ovom predmetu zbog nesavjesnog rada teretio se bio i Željko Knezović, inspektor Uprave za inspekcijske poslove ŽZH.

Robert Soldo | Večernji list

Glas naroda

Ako su svi slobodni i nisu počinili kazneno djelo, onda Županijski tužitelj koji je vodio ovaj postupak mora biti smijenjen i snositi kaznenu odgovornost zbog nezakonitog trošenja proračunskih sredstava i montiranja kaznenih djela.

Rudnici su svačiji a Kravica samo Parkova

Svi su oslobođeni a županijski tužitelj je već odavno trebao biti krivično gonjen zbog zataškavanja i puštanja da neki predmeti zastare...

u hadzeju nema lupeža eto sve pošteno

Moraju biti oslobođeni kad Rudnici boksita Posušje i Rudnici boksita Široki Brijeg više od 15 godina rade na crno tj. nemaju koncesiju za eksploataciju boksita. Ovo što rade oba Boksita u suradnji s vladom ŽZH je teški kriminal i masovna pljačka državnih dobara.

Zato Drago Galić direktor rudnika boksi ŠB nekih dana kupio dva mista na puringaju.

Samo ne krećite mene i dezertera Landeku i sve će bit u redu.

svi se ispovidiše a moje ukradene freze nema

Sad znamo komu je trebala Agencija za privatizaciju

Nisam ni znao da im se sudi. Znan samo da mi je moj caca pokazao papir kojim je njegova “nepismena tetka ustupila zemlju rudniku” i prije rata je počeo da se “ ganja “ sa rudnikom i onda je to tako ostalo.Mora da je njegova tetka “preko noći naučila citati” i pritiskom prsta to potvrdila!

J..O Vaki sud kriminal čisti niko nema dozvolu za iskop rude a svi oslobođeni SRAMOTA.

Oslobađajuća presuda za svih 17 optuženih u slučaju Boksit
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari