Devet braniteljskih udruga usvojilo Rezoluciju i dalo vlastima rok do kraja godine

ljubuski.info

Na sastanku u Vitezu, devet braniteljskih udruga s prostora cijele Federacije BiH, je usvojilo rezoluciju koja ima za cilj ukazati na probleme s kojim se suočavaju branitelji.

U interesu rješavanja statusa demobiliziranih branitelja iz proteklog rata i ispravljanja diskriminirajućeg odnosa prema braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava a na osnovu Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji ("Sl. Novine FBiH" broj 33/04) i Zaključka Doma naroda Parlamenta FBiH objavljenim u Službenim novinama FBiH broj 49/14 od 20.06.2014. godine, predstavnici-pravni subjekti pozivaju sve političke stranke, sva udruženja, udruge, organizacije i saveze koji tretiraju problematiku branitelja na području Bosne i Hercegovine da jedinstveno podrže donesenu Rezoluciju.

Rezolucijom, branitelji traže sljedeće:

  1. Mjesečni braniteljski dodatak za svaki mjesec proveden u obrani RBiH, a koji u ukupnom mjesečnom iznosu ne može biti manji od minimalne mirovine u FBiH.
  2. Donijeti Zakon o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga RBiH i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih braniteljskih kategorija.
  3. Provesti u cijelosti Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.
  4. Uvesti Ministarstvo branitelja u svim županijama FBiH, ukinuti Uprave i "ZA" u nazivu Ministarstava.
  5. Moratorij na financiranje iz Proračuna FBiH, županija i općina svim udruženjima/udrugama, organizacijama i savezima koji tretiraju braniteljsku problematiku do formiranja jedne jedinstvene cjeline (alijanse, bloka ili sl.) svih kategorija branitelja na razini čitave FBiH.
  6. Zajedništvo, solidarnost, socijalna senzibilnost branitelja u korištenju prava mora biti pravedno kao naš princip i uzor, usklađeno Zakonom, a koje su osnove budućnosti naše Države i nas građana i naroda te u nama opće prihvaćenim, planetarno usvojenim poveljama, deklaracijama i dokumentima.
  7. Rezolucija stupa na snagu danom donošenja a krajnji rok za ispunjavanje točaka 1., 2., 3., 4. i 5. je 01.01.2016. godine. U suprotnom općine, županije i nadležni u Federaciji BiH odredite i osigurajte prostor za javni masovni prosvjed branitelja.

Glas naroda

...napokon nesto konkretno.

Konkretno bi bilo da su braniteljske udruge podnijele tužbu ali u Zagrebu protiv Miroslava Rupčića Ivana Medića Ante Jelavića da im vrate po.radene pare HVO-a

doće i oni na red ako neće sud otimaće ih ko jelavića

Svi vi koji ste dozvolili da vas se krade preko HVO-a vojske u kojoj ste bili a ti ljudi imaju ime i prezime i na desetine miliona eura na računu vaših para nemate pravo ni od koga tražiti financiranje lažnih zapovjednika i invalida kojih je na tisuće

Počelo plan .B.

Zivo me zanima dali ce se ovome prikljucit "TEMELJNE I KROVNE" udruge koje se busaju u prsa da zastupaju (po njima sve)branitelje. Evo im prilike neka se pokazu na djelu. Nevjerujem da ce ovo podrzat (Boze daj da se prevarim) cekat ce mig gazde (STRANKE)

VETERANI 317 SBBR SA VRATA BOSNE u svom udruženju misle da je ovo nerealno što se traži sa kratkim rokom izvršenja .Potrebno je izvršiti prvenstveno ukrupnjavanje u SBK mnogobrojna udruženja koja niću samo radi svoje financiske koristi nelegaknih predstavnika Općina a najmanje PIJEŠADIJI pa tek tada pristupiti izmjenama i dopunama mnogi nakaradnih BORAĆKIH ZAKONA . Naš stav odavno je 3 km = 156 km ukupno puni doprinos mijesec doprinosa DOMOVINU BIH , te kategorizaciju primanja nezaposleni 3 km - penzioneri 1,5 km - zaposleni 1 km .Pozdrav Domovini i sretni vam - nam dani nastupajući 23 godine FORMIRANJA SLAVNE .

Popis želja
Banditske skupine su novac podjelili svojim članovima i to se ne će promjeniti.
Svjest pojedinca i kolektiva se izgrađuje stoljećima,a mi smo na razini čopora.

U potpunosti podržavam.

Trebali ste ovo davno uraditi, kasno ste se sjetili. Ovo će bit tresla se brda rodio se miš !

Ti čekaj zate se neko pobrinija

Gospodo draga,udruga ZABORAVLJENI BRANITELJI nije sama sebi svrha a bori se za SVE LJUDEkoji su bili u ratu a PO OSNOVI UCESCA URATU NISU OSTVARILI NIKAKVA PRAVA!! Ako se na bilo koji nacin DJELIMO onda je to DISKRIMINACIJA!!! Zaboravljeni branitelji NISU NIGDJE na proracunu (iako su NAJBRJNIJI,VALJDA I TO NESTO KAZUJE) pa nismo tu zbog para,funkcije,slave....jedino da izađe ISTINA NA VIDJELO,pomozite nam SVI KOJI MISLITE KAO MI ILI SLICNO NAMA

Slobodno marširajte pod ratnom zastavom armije bih ali u hr hb nećete,

Sad će opet brzo zaratit, pa poslije ovoga rata - tko preživi - neka bude pametniji i na vrime sređuje papire. A za rat 92. - 95. sad je kasno.

Miro muma je se namirio u ratu za dva života.

Kako je se namirija?

Koja su sve udruženja potpisala Rezoluciju

Kakvi su ovo pečati sve sami ljiljani i zvijezde?Ovo mi liči na Jugoslaviju...

Devet braniteljskih udruga usvojilo Rezoluciju i dalo vlastima rok do kraja godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari