Dodaj komentar

Velika politička trgovina: Čović - Dodik - Lagumdžija

Užarena vulkanska reakcija na stranački sporazum između SDP-a i SNSD-a polako malaksa i jenjava i rasprave se lociraju u stranačka tijela. Predsjedništva SDP-a i SNSD-a dala su potporu dokumentu koji su kreirali i potpisali stranačke vođe Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik. Znajući neupitni autoritet glavnih socijaldemokrata u zemlji, nitko razuman i nije mogao očekivati značajnije unutarstranačke potrese i otpore dogovoru Lagumdžije i Dodika. Zabilježena su tek sporadična protivljenja ili suzdržavanja oko nekih stavki, primjerice, u SDP-u oko kriterija za izbor sudaca i tužitelja. Istina, jedino pada u oči preventivno protivljenje Igora Radojičića bilo kakvom očijukanju sa SDP-om, međutim, i on se primirio tako da sve teče uglavnom bez turbulencija. Kao da se i lider SDA Sulejman Tihić nakon "prvoga čitanja" ispraznio i ispucao otrovnim strelicama i budno prati razvoj sporazumijevanja i nužno pravno uobličavanje sporazuma između SDP-a i SNSD-a. Ako se zanemari upadljiva činjenica da Zlatko lagumdžija i Milorad Dodik vrlo šturo ili nikako zbore oko ustavnih promjena, što je od životnoga značaja za dva HDZ-a, priča oko predloženog načina izbora sudaca i tužitelja, odnosno reduciranja ovlasti Središnjega izbornoga povjerenstva, mogla bi uzburkati te vrlo osjetljive državne poluge i unijeti nemir i pogubni raskol i u VSTV i SIP u kojima su odnosi ionako na rubu incidenta.

SDP razapet

Indikativno je, naime, da su čelni ljudi Visokoga sudbenoga i tužiteljskoga vijeća i Središnjega izbornoga povjerenstva Miodrag Novković i Branko Petrić požurili posredno pozdraviti stranački dijalog i dati "mesa" za poželjnu i konstruktivnu raspravu. S druge strane, direktor Centralne banke BiH Kemal Kozarić odlučno odbacuje političke aspiracije o zadiranju u državnu banku. Sporazum između SDP-a i SNSD-a, kao polazna osnova, bit će uskoro ponuđen "na viđenje" i ostalim članicama buduće šestorke. Vodstva dvaju HDZ-ova su uz potporu dijalogu i ozbiljnome pristupu najavila i njegovo dubinsko češljanje i nadogradnju nekim pitanjima od vitalnoga nacionalnoga i stranačkoga interesa. Odavno su ona prepoznatljiva i strateški definirana. Ustavne promjene upakirane u presudu u slučaju Sejdić i Finci su izvjesni amandmani koje će kandidirati dva HDZ-a u bilateralnim razgovorima, ali kasnije i unutar te nove šestorke. One su i najveći izazov i želučani problem za Zlatka Lagumdžiju koji je razapet između danih obećanja i pobješnjele bošnjačke oporbe.

Nakon svega se postavlja pitanje što će realno dobiti Dragan Čović nakon što se priklonio SDP-u i lideru te stranke Zlatku Lagumdžiji. Ovdje treba podsjetiti kako nije posve točno da je SDA ključni krivac za sve desetljetne probleme Hrvata u BiH, odnosno za izbacivanje dvaju HDZ-ova iz vlasti u FBiH, kako se u pojašnjenju pravdao za potporu progona Tihićevih ministara iz vlasti Čović. Činjenica jest da se niti Tihić nije nešto pretjerano zalagao za Vladu FBiH s ministrima iz dvaju HDZ-ova, više je to ličilo na ljigavo ponašanje, međutim, upravo je SDP bio u nekoliko navrata krvnik hadezeovcima.

Veliki obrat

Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić su rigidno bili protiv ulaska dvaju HDZ-ova u Vladu FBiH. Lagumdžija je u dva navrata namještaljkama izabrao Željka Komšića za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Kad se to događalo, Dragan Čović je pjenio i upozoravao na kršenje ustavnih prava, legitimiteta i volje hrvatskoga biračkoga tijela.

Dogodio se, dakle, veliki obrat i mnogi su skloni sumnjati kako se radi o velikoj političkoj trgovini u trokutu: Čović - Dodik - Lagumdžija. Draganu Čoviću treba pomoć dvije jake političke opcije iz bošnjačkoga naroda za izmjene Statuta grada Mostara, za promjene u izboru članova Predsjedništva BiH i za preustroj Federacije i povratak u Vladu FBiH.

Skeptici poput, primjerice, Mladena Ivanića, lidera PDP-a, smatraju kako su to samo Čovićeve zablude i da njemu zapravo Zlatko Lagumdžija ne može, a možda i neće, ništa značajnije pomoći osobito ne u kratkom razdoblju. Poznato je da SDP i SBB nisu dominantna bošnjačka politička snaga u Mostaru, a za ustavne promjene na državnoj razini je potrebna dvotrećinska većina u oba doma Parlamenta BiH. U tom kontekstu značajno je naglasiti kako SDA već upozorava da ima tri izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH od ukupno pet Bošnjaka.

Što se Vlade FBiH tiče, gotovo da nema nikakve šanse da se dva HDZ-a vrate u Vladu FBiH bez intervencije visokoga predstavnika ili da predsjednik FBiH izgubi pamet i "postane moralan", odnosno da eventualno podnese ostavku. Idućih dana otvorit će se bilateralni stranački razgovori, a nakon toga i okupljanje šestorice partiokrata u Mostaru.

Očekuje nas ili zakonsko uobličavanje nadograđenoga sporazuma ili njegovo razvodnjavanje i cementiranje u nekoliko tehničkih i pragmatičnih članaka poput protumjera prema Hrvatskoj ili raspodjele dobiti od Elektroprijenosa.

D. Zorić [ Dnevni list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
8
3
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari