Dodaj komentar

Godišnja nagrada za izuzetna postignuća dodijeljena Vicepostulaturi

Godišnja nagrada Općine Ljubuški za izuzetna postignuća, priznanje koje se dodjeljuje u povodu Dana općine, uručena je Vicepostulaturi postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", koja traži pobijene hercegovačke franjevce u Drugom svjetskom ratu i poraću, ali i potiče i sudjeluje u traženju posmrtnih ostataka drugih iz tog vremena.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća 20. veljače, kad su nagrade uručene, nazočio je velik broj uzvanika, uključujući generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru Velimira Plešu, predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića, predsjednika vlade ŽZH Zdenka Ćosića, ministre Dragana Vrankića i Barišu Čolaka, rektora Sveučilišta u Mostaru Vladu Majstorovića, humačkog gvardijana fra Velimira Mandića i mnoge druge.

U ime Vicepostulature nagradu je primio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

"I ova nagrada potpora je na putu čiji je temeljni cilj da Crkva jednoga dana barem neke od pobijenih franjevaca, na temelju prikupljene građe, proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima. A to će onda osvijetliti ne samo žrtvu svih ostalih pobijenih franjevaca, nego i žrtvu mnoštva pobijenih iz puka. Njihovo tadašnje zajedništvo putokaz je nama danas", kazao je u povodu uručivanja nagrade vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Primajući nagradu fra Miljenko Stojić je također istaknuo da je to poglavito nagrada pobijenima u Drugom svjetskom ratu i poraću.

"Pobijene franjevce i pobijeni puk ujela je zmija, ali to nije zmija o kojoj ovih dana govori trenutni hrvatski predsjednik Ivo Josipović, već zmija jugoslavenstva, zmija "regiona", zmija Zapadnog Balkana i drugih sličnih udruženih zločinačkih pothvata. Međutim, ništa im nije mogla. Ona je otišla u povijest, a njihova žrtva je izišla na svjetlo dana".

O radu Vicepostulature

Inače Vicepostulatura je krenula radom 19. rujna 1997. i slijednik je djelatnosti koje je od 2004. vodilo Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika, odnosno onoga što su od samog početka ubojstva franjevaca pokušala učiniti preživjela braća.

Odmah nakon utemeljenja Vicepostulatura je pokrenula internetski portal www.pobijeni.info, koji svakodnevno objavljuje sve važnije informacije vezane za rad Vicepostulature, a nedugo nakon toga pokrenuto je i glasilo Stopama pobijenih.

Tragom svakodnevno prikupljanih svjedočanstava o komunističkim zločinima nad hercegovačkim franjevcima, Vicepostulatura je u listopadu 2008. uspješno riješila enigmu ubojstva fra Maksimilijana Jurčića, čiji su posmrtni ostatci identificirani 27. travnja 2009. na Zavodu za sudsku medicinu KBC Split.
Suradnja s općinskim povjerenstvima

Uz redovite djelatnosti Vicepostulatura idejno potiče i djelatno sudjeluje i u drugim – srodnim djelatnostima. Tako je upravo ona potaknula ustrojavanje povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području više općina s hrvatskom većinom u BiH. Upravo zahvaljujući zajedničkim djelatnostima Vicepostulature i općinskih povjerenstava ovom se problemu prišlo vrlo studiozno.

U većini općina gdje su povjerenstva do sada ustrojena sačinjene su baze podataka o masovnim grobnicama, a također se prikupljaju svjedočenja preživjelih.

Najdalje se otišlo na području općina Široki Brijeg i Ljubuški, gdje je zajedničkim aktivnostima do sada ekshumirano nekoliko masovnih grobnica. Ipak, dvije od njih privlače osobitu pozornost. Riječ je o masovnim grobnicama Dubrava u Knešpolju i Tomića njivi u Ljubuškom, koje bi, sudeći prema prosudbama i vjerovanjima, mogle otkriti tajnu vezanu za smrt još najmanje trojice franjevaca – žrtava komunizma.

pobijeni.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
9
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari