Dodaj komentar

Koga će izabrati dijaspora, odnosno koga će uhljebiti Hrvati iz BiH?

Službena kampanja još nije počela, ali je ona itekako vidljiva u Republici Hrvatskoj, svakoga dana i na svakomu mjestu. Brojnije stranke već su objavile koordinatore većine izbornih jedinica, jumbo plakati već bodu u oči, stalna su prepucavanja stranačkih čelnika u medijima, svađe, optužbe, prljavo rublje, crni fondovi, bijeli novci, crni dani, svijetle noći…

Iako još službeno nisu raspisani izboru u Republici Hrvatskoj, sada je izvjesno da će oni biti 4. prosinca, ove godine, dakle, za 40-tak dana. Stranke slažu kandidate na izborne liste, procuri ili se pretpostavlja redoslijed kandidata, što je veoma bitno.

No, malo se piše i govori o XI. Izbornoj jedinici, o Listi za dijasporu, dakle o hrvatskim državljanima u dijaspori, a svi imaju, po Ustavu RH, pravo birati-glasati i biti birani.

Iako su specifična dijaspora (sporan je i sami naziv), najbrojniji birači su u BiH, koji su do sada u najvećem broju izlazili na izbore i, uglavnom, birali kandidate iz Bosne i Hercegovine? Budući da većina Hrvata u BiH ima dvojno državljanstvo, a mnogi i mjesto boravka u obje države, teško je sa sigurnošću tvrditi gdje stvarno žive, borave, a gdje prebivaju.

U dosadašnjim izborima u RH kandidate na Listi za dijasporu nudile su biračima stranke iz Republike Hrvatske, a računajući na podršku sestrinskih stranaka u BiH. Do sada su prolazili, isključivo, kandidati s Liste HDZ. Na prošlim izborima, održanim u RH 2007. godine, pojavila se i Neovisna lista Lijanovića, koja je dobila, čini nam se, oko 9% glasova, dok je HDZ lista osvojila 82% glasova i pet zastupnika u Saboru Republike Hrvatske.

Podsjetnik - parlamentarni izbori - mandati dijaspore

 • 1995.
  • 12 mandata (HDZ)
  • 398.839 registriranih birača, a glasalo 109.389
  • HDZ dobio 97.012 glasova ili 90,02%
  • 10.760 glasova svi ostali
 • 2000.
  • 6 mandata (HDZ)
  • 360.110 registriranih birača, a glasalo 126.841
  • HDZ dobio 107.928 glasova ili 85,89%
  • 17.727 glasova svi ostali
 • 2003.
  • 4 mandata (HDZ)
  • 396.617 registriranih birača, a glasalo 70.527
  • HDZ dobio 40.189 glasova ili 57,64%
  • 29.538 glasova svi ostali
 • 2007.
  • 5 mandata (HDZ)
  • 404.950 registriranih birača, a glasalo 90.402
  • HDZ dobio 73.446 ili 81,92%
  • 16.207 glasova svi ostali

Podsjetimo na neke brojke o izborima 2007. godine: U hrvatskoj dijaspori registrirano je 404.950 birača, a na izbore je izišlo njih oko 90.000. Najviše registriranih birača je bilo u BiH 284.068, a glasovalo 82.229; slijedi Njemačka s registriranih 38.223, a glasovalo samo 2.329; u Austriji registrirano 8.652, a glasovalo 838… Slijede države s manjim brojem registriranih birača i s , prosječno, 300 koji su glasovali.

Dakle, za XI. Izbornu jedinicu najzanimljivija je Bosna i Hercegovina, odnosno hrvatski birači u njoj. U odnosu na prije četiri godine, pretpostaviti je kako je manje registriranih birača, a koliko će njih izaći na ove izbore?

To je pod velikim znakom pitanja? Naime, prošle godine Hrvatski Sabor donio je izmjene Izbornog zakona, a najvažnije su oni koje se tiču glasovanja u XI izbornoj jedinici: prva izmjena-biraju se fiksno tri(3) zastupnika s Liste za dijasporu, a to znači, bez obzira koliko birača glasovalo, biraju se samo tri?! Druga nezgodna izmjena odnosi se na broj biračkih mjesta: na prošlim izborima bilo ih je 265 u 57 država. Od togas, u BiH moglo se glasovati u 43 grada na 124 izborna mjesta. Po izmjenama koje će biti primijenjene na skorim izborima određena su samo četiri (4) grada i pet izbornih mjesta u BiH u kojima će se moći glasovati: u Sarajevu (2), Mostaru (1), Tuzli (1) i Banja Luci (1). Malo je utješno da će se moći glasovati više dana!

Za ove izmjene glasovali su i zastupnici iz XI. Izborne jedinice i objašnjavali nam kako su ove izmjene dobre, povoljnije za Hrvate u BiH???

Protiv ovih izmjena nisu imali ništa ni čelnici dvije najveće stranke s hrvatskim predznakom u BiH. Evo njihovih izjava tim povodom, a objavljenih u dnevnim novinama:

Novi dogovor SDP-a i HDZ-a dočekan je s podijeljenim emocijama. Dvije najjače hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990, najprije su dogovor ocijenile diskriminirajućim i ponižavajućim za tamošnje Hrvate, da bi ga šef HDZ-a BiH Dragan Čović par sati kasnije pozdravio. "Nemamo zašto biti nezadovoljni. Mislim da je dogovorom poslana pozitivna poruka Hrvatima u BiH", rekao je Čović. Dodao je da je odluka o fiksnom izboru tri zastupnika i glasanju isključivo u veleposlanstvima i konzulatima dobra za samu Hrvatsku i njen put prema EU, pa je i oni podržavaju.

Stjepan Kljuić, prvi predsjednik HDZ-a BiH, kaže da je taj dogovor posljednja točka u procesu koji je od početka 90-ih obezglavio Hrvate u BiH. "Taj proces došao je do kraja u kojem će Hrvati iz BiH imati status koji su zaslužili: beznačajan." - istaknuo je Kljujić.

Narodna stranka "Radom za boljitak" koju vode braća Ivanković-Lijanović ocjenila je da je riječ o “izdaji nacionalnih interesa Hrvata u BiH” i najavila prosvjede u kojima će blokirati i ceste.

Da vidimo tko bi se mogao naći na Listama za dijasporu, a tko će i kako glasovati na izborima za zastupnike u Sabor RH, vjerojatno, 4. prosinaca ove godine?

Očekivalo se da Hrvatski narodni sabor, oživljen nedavno u Mostaru, ponudi Neovisnu listu u XI izbornoj jedinici? Ništa od toga! Zatim se govorilo, a ugledni kolumnisti i neki političari su predlagali i zajedničku Neovisnu listu HNS i Hrvatskog svjetskog kongresa, pa je bilo govora o Listi HDZ BiH i HDZ 90.? Predlagala se i Neovisna lista nestranačkih kandidata? Ništa ni od toga ili je već kasno za to!

Vjerovati je pričama kako više ni strankama u RH nije zanimljiva dijaspora, pa ni BiH, zbog malog broja zastupnika (3), a i zato što su fiksni, dakle, koliko god birača izađe tri će zastupnika biti izabrana.(A da nitko ne izađe,haha'!)

Po onomu što se sada čuje, Listu za dijasporu ponudit će HDZ RH, a poduprijet će je stranke iz HNS u BiH, ali i NS Radom za boljitak (zbog Rojsa!). Listu za dijasporu ponudit će i SDP iz RH, te HSP RH, a možda i neke druge stranke, manje i s manje šanse.

Evo što je priopćeno iz HNS o kandidiranju Liste iz dijaspore:

"Predsjedništvo Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH, koje čini osam stranaka okupljenih oko dva HDZ-a u BiH, na sjednici održanoj u Mostaru nije donijelo odluku o načinu sudjelovanja na izborima za Hrvatski sabor iako se ranije nagovješćivala mogućnost da bi HNS mogao utemeljiti samostalnu listu za 11. izbornu jedinicu. Zaključeno je, da bez obzira kako koja stranka nastupala na tim izborima, bilo samostalno, zajedno sa sestrinskom strankom iz Hrvatske, u koaliciji, izabrani predstavnici trebaju u Saboru zastupati primarno interes hrvatskoga naroda u BiH i u iseljeništvu", navodi se u priopćenju HNS-a.

Međutim, po dostupnim informacijama, HNS najvjerojatnije se neće samostalno odlučiti na ovaj iskorak jer je takvo bilo ozračje na samome sastanku.

Iako u još aktualnim anketama koje donosimo s portala tomislavcity.com jabuka.tv prevladava mišljenje da su najpoželjnijih zastupnici u Saboru RH iz BiH oni koji doista žive i rade u BiH, te poredak mogućih kandidata na Listi, očito je da politika i izbori idu drugim tijekom od mišljenja birača u BiH. Pogledajmo rezultate anketa:

Hrvate iz BiH u Saboru Republike Hrvatske trebaju zastupati:

 • samo Hrvati koji žive i rade u BiH (672) 81.3%
 • ne treba nitko iz BiH, to je druga država (57) 6.9%
 • mogu i Hrvati rođeni u BiH, bez obzira gdje žive (49) 5.9%
 • sposobni Hrvati iz BiH, a da su neovisne-nestranačke osobe (49) 5.9%

Smatram da bi BH Hrvate u Hrvatskom Saboru najbolje predstavljao: (jabuka.tv)

 1. Nino Raspudić (601 glas) - 64%
 2. Ljubo Ćesić Rojs (187 glasova) - 20%
 3. Nitko od navedenih (104 glasa) - 11%
 4. Ivan Šušnjar (85 glasova) - 9%
 5. Dragan Čović (79 glasova) - 8%
 6. Božo Skoko (67 glasova) - 7%
 7. Mile Lasić (65 glasova) - 7%
 8. Ljiljana Lovrić (58 glasova) - 6%
 9. Ivo Lučić (56 glasova) - 6%
 10. Božo Ljubić (41 glas) - 4%
 11. Lijanovići (40 glasova) - 4%
 12. Goran Marić (36 glasova) - 4%
 13. Marko Tokić (29 glasova) - 3%
 14. Slaven Raguž (26 glasova) - 3%
 15. Dražen Pehar (22 glasa) - 2%
 16. Martin Raguž (22 glasa) - 2%
 17. Tvrtko Milović (21 glas) - 2%
 18. Rade Bošnjak (20 glasova) - 2%
 19. Ivo Andrić (18 glasova) - 2%
 20. Ivan Bagarić (12 glasova) - 1%
 21. Dragan Vukić (9 glasova) - 1%

Jučer smo čuli, iz povjerljivih izvora, da najviše šanse u XI. Izbornoj jedinici imaju kandidati koje će, navodno, staviti HDZ iz RH na svoju Listu: Milan Kovač, rodom iz Posušja, sjećate ga se i kao "barakaša", i ministra i zastupnika, ali čovjek odavno živi i uživa mirovinu u Hrvatskoj. Drugi bi trebao biti Ljubo Ćesić-Rojs, o njemu svi i sve znamo, ali ono što ne znamo jest da je upravo Lijanović odustao od Neovisne liste, pod uvjetom da Role bude stavljen na Listu za dijasporu HDZ. Zašto je odustao Lijanović u korist Rojsa? Pa i zato što su od ljetos "pretelji": naime, kćerka Rojsova se udala za sina Slave Lijanovića. A zna se da "pretelji" u Hercegovini su više od prijatelja! A usput, i Rojs živi i uživa mirovinu u RH. Zanimljiva je izjava jednog Rojsovog prijatelja: "Role je zaista tašt i on se ne bi poklonio Kosorici da mu nije obećano nešto veliko!". Vjerujemo!

Treći na listi, po našim spoznajama, mogao bi biti jedan od pet zastupnika iz dijaspore koji već sjede u Saboru, kontinuiteta radi, a po svoj prilici bit će to dr. Ivan Bagarić, najaktivniji zastupnik iz BiH u ovom(drugom) saborskom mandatu. Bagarić bi bio i jedini zastupnik čija obitelj živi u BiH, u Tomislavgradu.

Da zaključimo: na izbore će se ići - putovati, uglavnom, autobusom, pa tko mogne platiti i birače i autobuse imat će i glasove. Možda će neki i bagerom! A logistiku, novac, spremnost i već iskušani recept plaćanja birača imaju gore spomenuti, dakle HDZ i Lijanovići!

O novim spoznajama još ćemo pisati, jer je i ovo, za sada, previše!

tomislavcity.com
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
6
7
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari