Dodaj komentar

Grob u srcu planine - podsjetnik na teška vremena Hrvata Hercegovine

Što znamo o „malim“ ljudima Hercegovine koji su svoje živote često izlagali pogibelji da bi prehranili obitelji. Naišli smo na planinskom terenu Rosnih poljana na grob braće Lozića iz Vitine koje su, noseći duhan iz Vitine preko planine do Bosne, zaskočili filanci i nemilosrdno poubijali.

I danas se po Hercegovini mogu čuti priče iz tog vremena kao i legenda o ovom događaju koji se zbio davne 1919.godine.

Skupina mladića iz Ljubuškog kraja uputila se sa ruksacima duhana preko planine u Bosnu kako bi prodali duhan i sa zarađenim se vratiti kući u svoje obitelji. Na putu u noći su ih zaskočili filanci (neka vrsta žandara tog vremena, pretežno srpske nacionalnosti) na čelu sa Jovom Svatošom i ubili.

Priča dalje kazuje kako se Jovo hvalio po Rakitnu da su on i njegovi filanci ubili neke hercegovačke švercere ali nije htio otkriti gdje su pokopali tijela nesretnih mladića.

Skupina revoltiranih i nadasve hrabrih mladića iz Rakitna odluče osvetiti smrt ovih Ljubušaka i ubiju Jovu Svatoša i njegove filance.

Ovo je samo jedna od tužnih priča iz povijesti našeg naroda, priča koja oslikava kako se izlagalo pogibelji da bi se prehranila obitelj, kako se branio svoj narod od mrskih zulumaša koji su nam uvijek na svoj način krojili sudbinu u prošla a nažalost i sadašnja vremena.

IR [ ABCportal ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
4
5
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari