Dodaj komentar

Ivana i Milan Skoko: Kako smo dobili svoju malenu Lu

Što učiniti kada silno želite dijete, ali ta želja nikako da se pretvori u stvarnost? Činite sve, nadate se…, ali dječji plač ipak je još jedino što nedostaje da vaša bračna sreća bude potpuna.
Gotovo 15 posto parova danas je u Bosni i Hercegovini koji žele osnovati obitelj, godinama rade na tome, ali iz raznoraznih, što medicinskih, što kojekakvih drugih razloga, u tome nikako ne uspijevaju. Jedna od tih obitelji bila je i obitelj Skoko iz Ljubuškog, Ivana i Milan, koji su svoju šokantnu priču i borbu da postanu roditelji odlučili ispričati za naš list.

Želja za roditeljstvom

Nakon godina i godina pokušavanja da postanu roditelji te isto toliko razočaravanja, ovaj bračni par odlučio je proći proces medicinski potpomognute oplodnje (MPO). Iako svjesni da kreću na rizičan i neizvjestan put, na njega su hrabro kročili, pri tom su se, kako priznaju, i zadužili, no mala je to cijena kada vide svoju, danas 18-mjesečnu, kćerkicu Lu koja je potpuno promijenila njihov svijet.
"Prvih godinu dana braka još smo vjerovali da djeca isključivo nastaju u bračnoj postelji, no nije išlo, pa smo nakon prve godine nezaštićenih odnosa shvatili da imamo problem i u siječnju 2004. započeli s pretragama. Tada smo prvi put zajedno otišli kod ginekologa da pokušamo otkloniti problem za koji smo smatrali da je 'tek neka sitnica', jer se 'teže stvari' događaju nekome drugom. Nakon iscrpnih pregleda, porazni rezultati. Mužev nalaz bio je daleko od dobrog, nepokretni spermiji, lošeg morfološkog izgleda, dok su se moji nalazi činili dobri. Znajući da moj bivši suprug u svom braku sada ima dijete, shvatila sam da postoji velika šansa da i kod mene ima neki problem. Pokazalo se da sam imala razloga za zabrinutost, imala sam zapušene jajovode. Tada se odlučujemo na medicinski potpomognutu oplodnju kao jedino moguće rješenje s obzirom na mužev nalaz", započinje svoju priču Ivana Skoko.

No, odakle početi u državi koja nema zakon o MPO-u? Gdje se obratiti? – pitala se Ivana koja je na internetu pronašla podatak da zdravstveno osiguranje Republike Srpske i Brčko Distrikta plaća jedan pokušaj MPO oplodnje i lijekove, dok u Federaciji BiH nema nikakve pomoći. Iako razočarana tim saznanjem, ipak je ništa nije spriječilo da nastavi dalje.

"Razgovarali smo s drugim parovima koji su prošli isto i svi su nam savjetovali da idemo tamo gdje postoji zakon koji dopušta zamrzavanje embrija, gdje je koliko-toliko regulirano stanje, jer nakon stimulacije žena dobije nekada i do 20 jajnih stanica i šteta je da propadnu, jer svaka žena ne reagira isto, a stimulacija je štetna za ženu, dopuštena je maksimalno 2 puta godišnje. Odlučujemo se za Kliniku "Vuk Vrhovec" u Zagrebu, jer je najprihvatljivija. Osim toga, tamo nam je i rodbina, pa time izbjegavamo dodatne troškove", prisjeća se Ivana tog vremena kada je, zajedno sa suprugom, krenula u neizvjesnu borbu, ne znajući hoće li uspjeti ili ne.

Drugi pokušaj

Znajući da MPO nije prihvaćen u Katoličkoj crkvi, a dobivši blagoslov i podršku od najbliže obitelji, Ivana kaže da nije bilo nikakvih moralnih dvojbi oko toga.
"Iako smo vjernici, nismo imali niti najmanju dvojbu. Držali smo se svog stava da, ukoliko Bog želi, uspjet ćemo u borbi da dobijemo bebu. Trenutačno se ne slažem sa stavom Crkve po pitanju embrija kao živog bića. Za mene sam embrio nije živo biće. Iako je to oplođena jajna stanica, embrio postaje živo biće tek kada se implantira u maternicu odnosno kad se, laički rečeno, 'primi', jer da je svaki embrio živo biće, onda bi svaka oplodnja završavala trudnoćom", govori nam bračni par Skoko.

Međutim, nakon prvog pokušaja u svibnju 2008. slijedilo je ogromno razočaranje. Naime, prije same punkcije popucale su folikule u kojima su se nalazile jajne stanice, a njih dvoje su pomislili da je tu kraj. No, još uvijek im nekakav unutarnji glas govori da pokušaju ponovno te se nakon pola godine, u studenom, odlučuju na još jedan zahvat. Nakon brojnih testiranja, lijekova, injekcija koje je Ivana sama sebi ubadala u trbuh, konačno se dogodilo, tvrde Ivana i Milan, pravo čudo.

"Sjećam se da sam prvi test za trudnoću radila 18. studenoga te godine. Bio je blijedo pozitivan, jedva vidljiva linija. Stavila sam ga na dnevnu svjetlost da bolje vidim, ostavljam ga još 5 minuta… Nisam mogla vjerovati! Ipak su dvije linije. Dugo sam plakala od sreće, nakon čega me uhvatio strah. Hoće li sve biti u redu? Ipak, 9 mjeseci je dugo", govori nam Ivana dok malena Lu mirno sjedi u njezinom naručju i pametnim, krupnim očima proučava što se zbiva. Mala Lu svijet je ugledala 24. srpnja 2009.

"Njezino ime je zapravo Mariana Lu, a svoje neobično drugo ime dobila je kao zahvalu dr. Draženu Lučingeru koji mi je pomogao da je dobijemo", otkrivaju nam Ivana i Milan, kojima se život koliko-toliko vratio u normalu, ali za razliku od prije, ovo je sada jedan mnogo ljepši, veseliji i sretniji život zahvaljujući maloj Lu.

Međutim, prisjećajući se dana kada su prolazili kroz borbu da dobiju dijete, nisu mogli ne spomenuti veliki nedostatak u zakonu FBiH koji, kako tvrdi Ivana, neplodnost kao bolest konstantno gura pod tepih.

Nepostojanje zakona

"FBiH nema zakon o MPO-u, ne snosi troškove za lijekove, niti sam proces MPO-a. Ogromna pomoć parovima bilo bi bar plaćanje lijekova, a u dogledno vrijeme i donošenje zakona po uzoru na Sloveniju ili Češku u kojima nije ograničen broj oplođenih jajnih stanica i u kojima je dopušteno zamrzavanje embrija. Ništa manje nije bitna činjenica da nepostojanje zakona o MPO-u u FBiH šteti i proračunu Federacije, jer neplodni parovi idu u zemlje u okruženju na liječenje i pune proračune istih u prosjeku za 5000 do 6000 maraka po postupku. Nadam se da će federalna i županijske vlade uvidjeti koliki se novci odlijevaju pa se možda odluče dovesti stručnjake za MPO koji bi uz naše liječnike, sigurna sam, mnogo napravili", kaže nam ova obitelj koja je imala tu sreću da su u postupku MPO-a bili prije donošenja novog Zakona o MPO-u u RH kojim se zabranjuje zamrzavanje zametka. Ostalo im je još 13 smrznutih zametaka, a Ivana i Milan upravo su se vratili s dogovora i pretraga prije odlaska po brata i sestru za malenu Lu. Tko zna, možda i oboje?

Mirela Tučić [ Dnevni list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari