Dodaj komentar

Poljoprivrednici zakinuti za poticaje

ljubuski.info

Peripetije oko donošenja rebalansa proračuna Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za ovu godinu ponovno su kulminirale.

Na sjednici Vlade ZHŽ-a održanoj 29. prosinca, rečeno je kakao da Skupština ZHŽ-a još uvijek nije dostavila potpisan rebalans proračuna, te da, ukoliko do 31. prosinca u rebalans proračuna ne budu uvršteni svi amandmani, neće biti isplaćeni poticaji za poljoprivredu za ovu godinu, tako da će više od tisuću poljoprivrednika ostati bez obećanih poticaja.

Žarko Karačić, županijski ministar gospodarstva, kaže da se rješenja o isplati poticaja ne mogu potpisati sve dok se ne donese rebalans proračuna.

“To sada tehnički nije izvedivo, osim ako je moguće sakriti negdje sredstva koja su predviđena u ove svrhe, pa ih isplatiti u prvom mjesecu sljedeće godine”, kazao je Karačić, koji ističe da je na ovo upozoravao bezbroj puta te da su “nečijom krivicom propušteni svi rokovi”. “Ne smatram se odgovornim za ovu situaciju, jer sam u nekoliko navrata upozoravao na moguće ishode”, ističe Karačić.

Ministar financija ZHŽ-a Vjekoslav Bakula je kao jedino moguće rješenje predložio da se poticaji isplate početkom sljedeće godine.

“Međutim, problem je što bi to bili poticaji za 2009., dok bi poljoprivrednici ostali zakinuti za poticaje za 2008.”, pojasnio je Bakula, dodajući da je problem nastao zbog nemogućnosti provođenja amandmana koji je na rebalans proračuna uložio zastupnik Ivan Brkić. “Za neisplaćivanje poljoprivrednih poticaja jednim dijelom je odgovorno ministarstvo financija, međutim, ja jednostavno nisam mogao provesti aj amandman, budući da su sredstva s te stavke potrošena”, kazao je Bakula, dodajući da je Brkić kao bivši ministar financija prilikom ulaganja amandmana točno znao što radi.

Ivica Gašpar, ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a, na sjednici Vlade je upozorio na činjenicu da će, ukoliko poticaji ne budu isplaćeni, preko tisuću ljudi iz ove županije ostati bez sredstava od kojih žive.

“Nakon toliko dogovora s raznim poljoprivrednim udrugama, bilo bi jako neozbiljno da ne dođe do realizacije dogovorenog”, kazao je Gašpar. S njegovom konstatacijom suglasio se i predsjednik Vlade Zvonko Jurišić.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
6
7
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari