Dodaj komentar

U Mostaru osnovano Vijeće Matice hrvatske u BiH

ljubuski.info

U Mostaru je u ponedjeljak održana osnivačka skupština Udruge "Vijeće Matice hrvatske" u Bosni i Hercegovini.

Šesnaest ogranaka Matice hrvatske u BiH odlučilo osnovati zajedničko Vijeće radi lakše suradnje na brojnim projektima.

"Danas smo ovdje radi Osnivačke skupštine Udruge 'Vijeće Matice hrvatske' u BiH, u kojoj djeluje 16 ogranaka koji su na svom području organizirani i rade s više ili manje uspjeha. Osjetili smo da nam na razini Federacije, ali i države BiH, treba jedno tijelo koje će zastupati sve interese i putem kojega ćemo dobiti jednu sinergiju, koja će u institucijama države BiH, ali i Hrvatske, imati jednu posebnu poziciju. Kroz to tijelo ćemo realizirati projekte koji se ne mogu ostvariti u samo jednom ogranku", izjavio je glavni tajnik Matice hrvatske Zagreb Ivica Nuić.

Potvrdio je kako je 99 posto ogranaka u BiH dalo svoj pristanak.

"Potpisali su izjave koje dodatno vežu ogranke u BiH s Maticom u Zagrebu. I dalje će biti najdirektniji odnosi ogranka prema Matici, ništa se nije promijenilo u vidu gdje će ostati autonomija ogranka s pravnom osobnošću. Veliki projekti, koji se ne mogu po zasebnim ograncima realizirati, će se realizirati putem ovog Vijeća, koje će biti registrirano kao pravna osoba u BiH", pojašnjava Nuić.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Vitez Jakov Križanović naglašava kako je ovo bitan korak u suradnji svih ogranaka u BiH.

"Ovo za naše ogranke u BiH jako puno znači, pogotovo u smislu uvezivanja i razvoja novih projekata i ideja. Također, ovo će nam pomoći kako bi još bolje međusobno surađivali okupljeni u jedinstvenu Maticu hrvatsku sa sjedištem u Zagrebu", kazao je Križanović.

Nada se kako će današnji događaj pomoći da Matica hrvatska i njeno djelovanje bude još vidljivije u BiH.

"Nadamo se da će nakon ovoga Matica hrvatska biti još vidljivija na cijelom području BiH gdje živi naš narod te kako bi provodili projekte od zajedničkog interesa", zaključio je Križanović.

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. U njezinim pravilima glasi da je "samostalna, neprofitna i nevladina udruga, utemeljena 1842. kao društvo za promicanje hrvatske kulture, koje je svojom djelatnošću i kontinuitetom postalo nacionalna institucija". Matica hrvatska broji više od stotinu ogranaka, od kojih 16 aktivno djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
6
2
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari