Dodaj komentar

ZHŽ jedina županija s više rođenih nego umrlih

ljubuski.info

Samo u jednoj od deset županija u Federaciji BiH u travnju je zabilježen pozitivan prirodni priraštaj. Radi se o Zapadnohercegovačkoj županiji. U svim ostalim županijama broj umrlih osoba bio je veći od broja novorođenih.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u travnju ove godine u Federaciji BiH rođeno je 1.190 beba, a u istom razdoblju umrlo je 1.669 osoba.

Znači, zabilježen je negativni prirodni prirast od minus 479, Ovo je veoma zabrinjavajuće, posebno kada znamo da se broj stanovnika drastično umanjuje i svakodnevnim odlaskom iz zemlje, ne samo mladih, nego cijelih obitelji.

Vitalni indeks, koji predstavlja odnos broja živorođenih i umrlih osoba, najniži je u Posavskoj županiji. U tom dijelu Federacije u travnju mjesecu rođeno je svega četvoro djece, dok je 31 osoba umrla. U HBŽ broj umrlih je više nego dvostruko veći od novorođenih, a slična situacija je i u Srednjobosanskoj županiji.

Prirodni prirast

Jedina "svijetla točka" je Zapadnohercegovačka županija, gdje je zabilježen pozitivan prirodni prirast. Rođene su 73 bebe, a umrle 53 osobe.

Inicijative Udruga daju rezultate

Predsjednik Udruge "Porodice 3 plus" Mustafa Vlahovljak kaže da se u ovoj županiji, prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ, bilježi i porast broja obitelji s troje i više djece.
"Sve obitelji s troje ili više djece u ZHŽ ostvaruju pravo na bezuvjetnu novčanu naknadu od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete do sedme godine života. Ova pronatalitetna mjera se počela primjenjivati prije dvije godine. Zapadnohercegovačka županija je među prvima počeo sustavno podržavati višečlane obitelji" – kaže Vlahovljak.

Prirodni prirast

Ističe kako će u budućem razdoblju od nadležnih tražiti osiguranje podrške za djecu i nakon što navrše sedam godina, odnosno do punoljetnosti, kao što je slučaj u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu. U ova dva kantona, prema podacima Zavoda za statistiku, zabilježen je pad nataliteta, ali je situacija, posebno u KS, bolja u odnosu na druge dijelove FBiH. Govoreno u brojkama, u Kantonu Sarajevo u travnju ove godine rođeno je 297 beba, a umrlo je 359 osoba.

"Ulaganje u višečlane obitelji daje rezultate. Nadamo se da će sve županije krenuti ovim putem i ulagati u pronatalitetne mjere", zaključuje Vlahovljak.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
3
8
8

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari