Dodaj komentar

Za povećanje mirovina potrebno izmijeniti zakone, ali to nije u planu

ljubuski.info

Kako bi se mirovine u Federaciji u ovoj godini izvanredno povećale potrebne su izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju a koje u ovoj godini nisu u planu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine niti Parlamenta Federacije BiH, odgovoreno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na zastupničko pitanje federalnog zastupnika Almedina Aliefendića.

Izmjena i dopuna Zakona o MIO je bilo nedavno ali po drugim pitanjima i kada je veći broj izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kluba Bošnjaka zatražio da se izmjene i dopune zakona razmatraju po redovitoj proceduri a ne kako je traženo, žurnoj, kako bi amandmanski djelovali i ugradili u zakon neke od zahtjeva donesenih na Skupštini Saveza udruge umirovljenika FBiH i omogućili izvanredno povećanje mirovina u ovoj godini, to je odbijeno.

"Htjeli smo amandmanski djelovati na zakon i uputiti zahtjeve umirovljenika. Nije sve idealno u mirovinskom sustavu. Ministar Adnan Delić se hvalio povećanjem mirovina, a ta povećanja su iz vremena Vlade FBiH premijera Fadila Novalića. A zahtjevi umirovljenika od skora jesu da se povećanje miorvina veže za prosječnu plaću u FBiH i potrošačku košaricu da im se isplati jednokratna pomoć od po 100 KM i 200 KM.

Redovna procedura ovog zakona je bila šansa da amandmanski djelujemo - rekao je tada na sjednici Doma naroda FBiH delegat Haris Zahiragić, koja je održana 12. lipnja.
Ovakav istup se nije svidio Deliću pa je replicirao Zahiragiću da je populist... a Zahiragić mu nije ostao dužan da bi u jednom momentu Delić doviknuo Zahiragiću "marš" a delegat Ilija ilić (HDZ) je krenuo sa vrijeđanjem Zahiragića riječima "majmune", "idi u cirkus"...

Potom je većina delegata iz Kluba Bošnjaka napustilo sjednicu. Umirovljenicima u Federaciji BiH mirovine su u ovoj godini povećane za 6,55 posto dok su u RS-u za 9,2 posto.

Umirovljenici u FBiH su tražili da im se mirovine povećaju za još 3,5 posto što bi u zbiru za ovu godinu iznosilo oko 10 posto.
"Zahtjev za povećanje mirovina za 10 posto počevši od prosinca 2023. godine nije pravno i faktički moguće realizirati. Preduvjet za realizaciju povećanja penzija jeste izmjena Zakona o PIO a koja nije planirana Planom Vlade Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.

U više navrata održani su sastanci kolegija Vlade FBiH sa udrugama umirovljenika na kojima su predstavljene financijske posljedice povećanja mirovina od 10 posto, te je ukazano na odgovarajuće smetnje u realizaciji predmetnog zahtjeva. Zaključeno je da je riječ o vrlo složenim pitanjima na čijoj realizaciji će se sa predstavnicima udruga umirovljenika iznalaziti rješenja.

"Kada je u pitanju jednokratna pomoć ističemo da u ovom momentu ne postoji financijska mogućnost za realizaciju. Potrebno je uraditi rebalans proračuna FBiH kojim bi se osigurala sredstva za tu namjenu. Iznos pomoći će se utvrditi kada bude poznato više informacija o ukupnoj financijskoj situaciji u Proračunu FBiH" - odgovoreno je na zastupničko pitanje Aliefendića iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Nije navedeno kada bi se rebalans proračuna mogao očekivati.
"Prema izjavama Delića već je došlo do povećanja mirovina prvo pet, a potom 1,55 posto.

I ako bude rebalans proračuna FBiH, bit će po skraćnoj proceduri kao i usvajanje Proračuna FBiH. Do kraja mandata "Trojka" će odrađivati proračun tako da će uvijek biti predložen po skraćenoj proceduri, bez forme nacrta, bez javnih rasprava, sudjelovanja sindikata i ostalih zainteresiranih strana a na skraćenu proceduru nema mogućnosti amandmanskog djelovanja, proračun se donosi onako kako se predlaže.

"U njih je sve "ad hoc" i kada im se ukaže da bi pojedine stvari trebalo korigirati dođe do onakvih ispada ljutnje, eksplozija ministra Delića. Njegov način ponašanja prema delegatima i zastupnicima nije primjeren, nije dovoljno kultiviran da bi bio ministar u Federalnoj vladi", kazao je Amir Orlović, izaslanik u Domu naroda FBiH.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
4
7
3

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari