Dodaj komentar

Plaće u 10 godina porasle 505 KM, a potrošačka košarica 1105 KM!

ljubuski.info

Nekada su zaposleni sa srednjom stručnom spremom činili srednji sloj društva. To je značilo da ne moraju razmišljati o hrani i računima, ali i da mogu sebi priuštiti nešto više - odmore, odlaske na koncerte, kazališne predstave.

Danas je život drastično drugačiji. Srednji sloj u BiH praktički je nestao, a život se sveo na puko preživljavanje. Potrošačka košarica je više nego dvostruko veća od prosječne plaće. Nažalost, kvaliteta života posljednje je desetljeće konstantno išla silaznom putanjom.

Rast cijena

Prema podacima Agencije za statistiku, prosječna plaća u BiH u 2012. godini iznosila je 826 KM, 2013. je bila 827 KM, 2014. godine 830, koliko je iznosila i u 2015. godini. Prosječna plaća u BiH je prije deset godina iznosila oko 830 maraka, a sada je oko 1370 KM. Istina, rasla je, ali ne u onoj mjeri koliko su porasli troškovi života.

Život u Federaciji BiH svakim je danom sve skuplji za sve kategorije društva. Cijene rastu, kupovna moć građana slabi, a životni standard opada. Zbog sve većeg nerazmjera između prihoda i troškova života građani sa svojim prosječnim primanjima teško preživljavaju od prvog do prvog. Troškovi života sve su veći.

Cijene rastu i na tržnicama, a vidno slabljenje kupovne moći stanovništva najviše osjete trgovci. - Ljudi kupuju na grame, uzimaju po dvije rajčice, dva krastavca… - kažu. - Niti se živi niti se preživljava - ovo je lagano umiranje, a sigurno. Jer ovdje ne možete preživjeti, nemate sredstava za život, ni za što - komentiraju građani. A poskupljenja se nižu. I dok je prosječna plaća prije 10 godina bila 800 KM, u to vrijeme potrošačka košarica iznosila je 800 KM.

To zorno pokazuje koliko se danas teže preživljava. Danas je prosječna plaća dovoljna tek za hranu. Iako inflacija, prema službenim podacima, stagnira te trenutačna godišnja iznosi oko dva posto, to, nažalost, ne znači da stagniraju i cijene - one samo sporije rastu. Prije desetljeća građani BiH su za 1000 KM mogli kupiti od 25 do 50 posto više hrane, u ovisnosti o tome koji im se proizvodi nađu u košari, te utočiti oko 20 posto više goriva na benzinskim crpkama u odnosu na danas.

Pokazuje to analiza usporednih podataka iz 2014. i 2024. godine. Za spomenutu svotu novca danas se, pojedinačno gledajući, može kupiti 120 kilograma manje riže, 150 brašna, 23 kg teletine, a svinjetine 21 kilogram. Ništa bolja situacija nije ni kada je u pitanju piletina. Nekada su građani BiH za 1000 maraka mogli kupiti 178 kilograma tog mesa, a danas, deset godina poslije tek 147. U slučaju ulja taj deficit iznosi 92 litre, mlijeka 203, a goriva 65 litara, više od jednog spremnika.

Slična je situacija i kada je u pitanju vrijednost jednog četvornog metra stambenog prostora - cijene su gotovo udvostručene.

Službene statistike

Svi statistički podaci upućuju na to da aktualna inflacija nije od jučer i produkt trenutačne globalne ekonomske i financijske krize, već da je ona prisutna iz godine u godinu, u manjem ili većem obujmu. Iako su plaće u promatranom razdoblju rasle, inflacija je u dobroj mjeri poništila taj učinak, pogotovo zbog visokih cijena osnovnih životnih namirnica koje čine značajan dio potrošačke košarice jedne prosječne obitelji u BiH.

Prema dostupnim podacima, vrijednost potrošačke košarice koju je u 2014. godini izračunao Savez sindikata RS-a, bila je 1846 KM. Dakle, prosječna plaća je 2014. godine bila 830 KM, a danas je 1335 KM. Za 10 godina porasla je 505 KM. Potrošačka košarica danas je 2950,10 KM, znači 1104,10 KM je skuplja.

Naime, u arhivi smo pronašli kako je u srpnju 2004. godine objavljeno da je cijena potrošačke košarice u Federaciji BiH u lipnju 2004. godine bila 458,76 KM, a prosječna plaća te godine iznosila je 505 KM. Dakle, prije 20 godina prosječna plaća mogla je pokriti troškove života četveročlane obitelji.

Stoga i ne čudi što je u posljednjem desetljeću doslovno došlo do egzodusa stanovništva. Iz godine u godinu standard je padao i odavno se nitko u ovoj zemlji ne nada da će sutra biti bolje.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
4
2
5

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari