Dodaj komentar

Redovito usklađivanje mirovina za 2024. godinu iznosi 6,55 posto

ljubuski.info

Upravni odbor Federalnog zavoda MIO, na sjednici održanoj 15. travnja, donio je odluku o konačnom iznosu redovitog usklađivanja za 2024 godinu.

Prema navedenoj odluci, mirovine se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. siječnja ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos mirovine za prosinac 2023. godine, izvijestili su u srijedu iz Federalnog zavoda MIO na svojim internetskim stranicama.

Kako su mirovine od siječnja već usklađene za 5 posto prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni je odbor, a na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku od konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu iz prosinca 2023., pojašnjavaju iz Federalnog zavoda MIO.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022. godini.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavod za statistiku, stopa rasta nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP mjeren po tržišnim cijenama) za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto.

Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje mirovina 50% CPI (2,55 %) + 50 % BDP (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovitog usklađivanja mirovina od 6,55 posto, kaže se u izvješću.

Usklađivanje se primjenjuje na sve mirovine osim mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom najnižih i zajamčenih mirovina.

Sukladno navedenom najniža mirovina sa sadašnjih 565,18 KM, uvećava se na 573,53 KM, zajamčena s 674,52 KM na 684,48 KM. Odluka o usklađivanju obuhvaća i naviše mirovine ostvarene prema važećem zakonu o MIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih mirovina te, u skladu s time, iznose 2.867,65.

Pri isplati mirovina za travanj bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
5
3
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari