Dodaj komentar

Natječaj koji je EP HZHB naštimala NK Posušju na kraju dodijeljen NK Posušju

ljubuski.info

Elektroprivreda HZHB okončala je javni natječaj za nabavku usluga „reklamiranja Društva putem športskog kluba s područja općine Posušje“, a kojeg su prvobitno procijenili na 200.000 KM bez PDV-a.

Ugovor je, očekivano, dodijeljen Hrvatskom športskom klubu Posušje, a Elektroprivreda HZHB je na ovom natječaju uspjela uštedjeti čitavih osam feninga.

Godinama se namještaju natječaji

Ovim ishodom potvrđeni su navodi iz veljače ove godine, kada su upozorili da je natječaj sumnjiv sa zakonskog stanovišta i da će najvjerojatnije biti dodijeljen upravo HŠK Posušje.

Podsjetimo, natječaj nije bio planiran Planom javnih nabavki Elektroprivrede HZHB za 2024. godinu, što predstavlja kršenje zakona, a teritorijalnim ograničavanjem samo na općinu Posušje u velikom dijelu se isključila konkurencija.

Ni to nije bilo dovoljno, pa su, iako u Posušju postoji veći broj sportskih klubova, postavljenim uvjetima u natječajnoj dokumentaciji jasno dali do znanja kome je posao namijenjen.

Tako se tražilo da ponuđači raspolažu sa stadionom koji ima najmanje 1.000 sjedećih mjesta, te da je taj stadion opremljen LED semaforom. Poznato je da na teritoriju ove općine postoji samo jedan stadion koji ispunjava ove uvjete, a to je Mokri Dolac.

Stadion je općinski, a na njemu svoje domaće utakmice igra HŠK Posušje koji igra u najvišem rangu bh. nogometa i koji, suštinski, raspolaže ovim stadionom.

Na kraju je ponuda ovog kluba očekivano bila jedina, a ugovor vrijedan točno 199.999,92 KM bez PDV-a zaključen je 2. travnja 2024. godine. Osim što je tender bio namješten, što naravno predstavlja kršenje zakona, sporno je i to što Elektroprivreda HZHB uopće izdvaja značajne sume novca na reklamiranje i promociju, jer Elektroprivreda HZHB, uz druge dvije elektroprivrede, praktično ima monopol na teritoriju na kojem posluje, uprkos tome što je formalno tržište električne energije u BiH otvoreno.

Recimo još jednom i to da ovo nije prvi put da Elektroprivreda HZHB na sličan način provodi tendere za reklamiranje. Prije dvije godine je još jedan namješteni natječaj dodijeljen HŠK Posušje, s tim da je tada on bio vrijedan 100.000 KM bez PDV-a.

Također, Elektroprivreda HZHB je, na sličan način, nogometne klubove koji se identificiraju kao hrvatski – Zrinjski i Široki Brijeg – nagrađivala sa iznosima do 200.000 KM na godišnjoj razini.

Zajedničko za Elektroprivredu HZHB i sva tri spomenuta nogometna kluba je, očekivano, HDZ BiH. Osim što Čovićevi kadrovi godinama suvereno upravljaju Elektroprivredom HZHB, HDZ-ovci, bilo direktno, bilo indirektno, upravljaju i s ova tri kluba, o čemu smo u više navrata pisali.

Kazni ili sankcija za ovu dugogodišnju nezakonitu praksu – nema.

Žurnal
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
7
7
8

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari