Dodaj komentar

Izbori u Hrvatskoj: Moguće neregularnosti na izborima u Mostaru

ljubuski.info

GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje) je nevladina organizacija iz Republike Hrvatske, koja je utemeljena 1997. godine s ciljem poticanja građana na aktivno sudjelovanje u političkim procesima. Fokus rada GONG-a je na promicanju i zaštiti ljudskih i građanskih prava te poticanju građanskog sudjelovanja u donošenju političkih odluka.

U susret izborima u hrvatskoj, GONG je na svojoj mrežnoj stranici objavio da je Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar pozivao birače registrirati se glasovati u BiH u stranačkim prostorijama. Važno je istaknuti da je takav postupak isključivo u nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava, a ne stranačkih organizacija, kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka birača i integritet procesa registracije.

Uz to, činjenica da su ured Gradskog odbora HDZ-a i zgrada Konzulata RH u Mostaru udaljeni svega 850 metara sugerira da poziv nije motiviran željom da se olakša biračima, već može izazvati sumnju u ciljeve takve inicijative.

Stoga je GONG informirao Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske o navedenom slučaju kako bi se osiguralo regularnost pripreme i provedbe izbora te kako bi se provjerilo zakonitost takvog postupanja.

U toj organizaciji drže da su slični slučajevi od suštinskog značaja za očuvanje integriteta izbornog procesa i demokratskih načela te zaštite prava birača te stoga GONG traži adekvatnu reakciju nadležnih institucija.

XI. izborna jedinica

Inače, u inozemstvu, tj. u 11. izbornoj jedinici, utvrđeno je 110 biračkih mjesta, dva manje nego 2020. godine, a glasovat će se u 41 državi, isto kao i 2020., iako je popis država nešto drugačiji.

Od 110 biračkih mjesta, njih 43 su u Bosni i Hercegovini, što su dva biračka mjesta manje no 2020. godine, a novina je da će se, uz šest gradova u kojima se to moglo učiniti do sada, ove godine moći glasovati i u Orašju, gdje će biti otvorena četiri biračka mjesta. Najviše biračkih mjesta je u Mostaru, ukupno 22, dva više no prije četiri godine, što Mostar, uz Livno, čini jedinim gradom u kojem broj biračkih mjesta nije smanjen.

U odnosu na prije četiri godine, u Vitezu će ih, umjesto 10, biti pet, u Sarajevu četiri umjesto šest, u Tuzli dva, umjesto tri, u Banja Luci jedno, umjesto dva, dok će u Livnu biti četiri biračka mjesta kao i 2020.

- Pri utvrđivanju broja biračkih mjesta u BiH, slijedili smo preporuke Povjerenstva MVP-a koje je ocijenilo da se predloženim brojem biračkih mjesta i načinom rasporeda birača mogu zadovoljiti potrebe birača, naveli su iz DIP-a.

Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
8
9
9

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari