Dodaj komentar

Proračun za ovu godinu najveći u povijesti FBiH

ljubuski.info

Proračun Federacije BiH za ovu godinu najveći je do sada i iznosi 7.474.800.209 KM, što je 537,2 milijuna više nego u 2023. godini. Viša izdvajanja planirana su praktično u svim resorima.

Za isplatu mirovina, kako je navedeno, planirane su gotovo tri milijarde KM, uključujući i povećanje od 317,17 milijuna KM za njihovo usklađivanje.

Za isplatu braniteljskih invalidnina bit će izdvojeno 281,5 milijuna KM, prava demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji bit će financirana sa 61,67 milijuna maraka, dobitnika ratnih priznanja s oko 18 milijuna KM...

Proračun Ministarstva za razvoj turizma, zaštitu okoliša i prostornog uređenja (29,5 milijuna) veći je za 14,22 milijuna KM u odnosu na prošlu godinu. Za razvoj poduzetništva i obrta planirana su 27,2 milijuna KM.

Više od 226 milijuna KM bit će izdvojeno za putnu infrastrukturu, željeznice i aviopromet, i to 167 milijuna za puteve, 30,5 milijuna za financijsku konsolidaciju „Željeznica FBiH“, 17,3 milijuna za JP „Aerodrom“ Bihać, 7,3 milijuna za unapređenje avioprometa, te 4,2 milijuna za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 175 milijuna KM planiralo je za poljoprivredne poticaje. Iz Vlade su naveli da je za područje socijalne zaštite plan da se izdvoji 463,6 milijuna, od čega najveći dio za civilne invalide (272,65 milijuna) i podršku obiteljima s djecom (130 milijuna). Za roditelje njegovatelje namijenjeno je 29 milijuna KM, pomoć za novorođeno dijete 16 milijuna, za ustanove i projekte socijalne zaštite 11 milijuna KM.

Područje zdravstva

U području zdravstva, 75 milijuna KM bit će utrošeno za sanaciju zdravstvenih ustanova, za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje 52 milijuna, biomedicinski potpomognutu oplodnju 10 milijuna, Zavod za transfuzijsku medicinu 2 milijuna, te za Agenciju za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu 400.000 KM.

Podrška održivom povratku

U 2024. godini planirano je 26 milijuna KM za transfere raseljenim osobama, 11 milijuna za programe povratka u RS, podršku održivom povratku 5 milijuna, a za zajedničke projekte s NVO 4 milijuna KM. Iz proračuna Ministarstva financija za tekuće transfere županijama planirano je 200 milijuna KM.

U resoru industrije, energetike i rudarstva po 10 milijuna KM bit će izdvojeno za uplatu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata.

Dnevni Avaz
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
2
5
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari