Dodaj komentar

Cijene hrane u svijetu pale ali ne i u BiH

ljubuski.info

Globalne cijene hrane nastavljaju silaznu putanju. Tako su i u prethodnom mjesecu niže za jedan posto.

Takvom trendu najviše su doprinijeli pad cijena žitarica i mesa, a FAO indeks cijena hrane je za 10,4 posto niži u odnosu na siječanj prošle godine.

Generalno, cijene hrane na svjetskom nivou u protekloj godini pale su za 13,7 posto u odnosu na 2022. godinu. I u BiH su veleprodajne cijene hrane niže nego lani, ali, dok su pojedini proizvodi pojeftinili značajno, njihove cijene u trgovinama, uglavnom, rastu.

Vidljivo je to u usporedbi prosječnih cijena hrane u Federaciji BiH iz veljače lanjske godine s trenutnim.

Tako je lani u veljači prosječna cijena riže koštala 4,69 KM, a sada jedna od najprodavanijih iznosi 5,45 KM. Istina, tu je i ona „dugo zrno“ od 800 grama, po famoznoj „zaključanoj cijeni“ od 2,10 KM, koju, uglavnom, kako trgovci kažu, rijetko tko kupuje.

Litar ulja je lani koštao u prosjeku 3,89 KM, a njegova trenutna cijena se kreće od 2,45 do 3,95 KM. Kilogram kruha u prosjeku je lani koštao 3,78 KM, a sada 3,56 KM.

Juneće meso od buta definitivno je skuplje u odnosu na lani, kada je kilogram koštao oko 18,70 KM, a sada je skoro 21 KM. Kilogram svježe piletine lani je koštao 6,18 KM, a njegova trenutna cijena se kreće od 6,50 do 9,65 KM.

Litar najjeftinijeg mlijeka sada je 2,10 KM, međutim, cijena ovog proizvoda ide i do skoro 3 KM, dok je lani u prosjeku iznosila 2,60 KM.

Kilogram tvrdog sira, edamer, trapist i gauda, u prosjeku se kreće oko 22 KM, a lani je to bilo 17,61 KM. Prosječna cijena jaja po komadu, L klase, sada se kreće oko 0,60 KM, a prošle godine je to bilo 0,40 KM.

Mljevena kava i dalje drži visoku cijenu, između 18 i 20 KM po kilogramu, dok je lani u prosjeku njena cijena bila 17,55 KM. Skočila je i cijena kuhinjske soli s lanjskih 1,27 na 1,40 KM.

Cijena šećera po kilogramu košta 2,10 KM, koliko je „zaključana cijena“ tog proizvoda. Međutim, te cijene će biti na snazi još točno mjesec.

Također, i kilogram krumpira ima višu cijenu nego lani. Dok je prosječna cijena tog povrća lani iznosila 1,60 KM, sada košta 1,85 KM.

Dnevni Avaz
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
4
5
8

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari