Dodaj komentar

Debevec primio auto od Kramara, sat od Mamića, lažno se predstavljao kao agent OSA-e

ljubuski.info

U Sudu BiH traje ročište o produženju pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Tužiteljica Bojana Jolović iznijela je neke nove šokantne detalje. Javnost je bila isključena s jedne točke zbog njene prirode, odnosno ugrožavanja intimnog života oštećene, odnosno svjedokinje, zaposlenice Suda BiH.
Ovo se odnosi na seksualno uznemiravanje uposlenica.

Jedna od preostalih točaka se odnosi na to kako je Debevec dobio automobil od autosalona "Kramar" dok se na sudu vodilo više od 700 postupaka protiv te kompanije.

Uzeo je vozilo marke Polo, 2014. godište, vrijedno 15.000 KM, da ne bi "bolo oči". Da stvar bude gora, on je to vozilo registrirao na svoju svastiku, kako bi se prikrilo da ga je uzeo.

Ona je potvrdila da to vozilo nikada nije kupila i da je Debevec zamolio da to uradi. Iz kompanije su obrazlažući naveli da je vozilo plaćeno virmanski, a onda se poslije mjesec dana pojavljuje krivotvoreni blagajnički dnevnik koji svastika nikad nije potpisala iako stoji njen potpis.

Svjedok koji je radio u kompaniji Kramar je kazao da su uvozna cijena i navodna prodajna cijena iste. Ono što potvrđuje tvrdnje o kompromitiranju Debevca, je svjedok Sreten Terzić, vlasnik autolakirerske radnje, koji mu je kazao da sa vozila skloni naljepnicu Kramar i rekao mu da je to njegovo vozilo.

Ono što dodatno kompromitira Debevca je da je ovo vozilo skriveno, a kada je Tužiteljstvo počelo da istražuje, ono je prvo viđeno na putu ka Sokocu a onda u autolakirerskoj radnji Terzić. Vozilo je oduzeto jučer tijekom akcije.

Sljedeća točka zbog koje se traži produženje pritvora je pribavljanje imovinske koristi od Zdravka Mamića sa kojim se sastajao u konobi "Dado" kod Gruda.

Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao oznaku povjerljivo i DKPT nema podatak kada su putovali u Ljubuški.

Riječ je o satu u vrijednosti 15.000 eura i Zdravko Mamić je rekao istražiteljima SIPA-e da je to simbolični poklon koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka".

Prilikom obrazlaganja zbog čega je potrebno produženje pritvora, tužiteljica Jolović je navela da se tadašnji predsjednik Suda BiH sastajao sa Đorđom Ždralom i njegovom odvjetnicom, koji je odležao zatvorsku kaznu za teška kaznena djela. Sastajali su se u Ždralinoj privatnoj kući, a spomenuta odvjetnica zastupa veliki broj predmeta u Sudu BiH.

Konobari su potvrdili da su se Ranko Debevec, tadašnji predsjednik Suda i Milisav Pijuk, predstavljali kao zaposlenici OSA-e kako bi se izuzeo videonadzor.

Saslušan je i Denis Stojnić u svojstvu svjedoka. On je potvrdio da je dobio počasnu legitimaciju OSA-e od Osmana Mehmedagića, te je kazao da je dobijao od Mehmedagića razne naredbe šta treba da radi.

Tužiteljica je rekla da u narednom periodu, zbog čega je potrebno produženje pritvora, treba provjeriti izjave Stojnića.

Dnevni Avaz
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
1
7
9

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari