Dodaj komentar

Mamić 'Korumpiranjem pravosudne elite stvorio je interesnu infrastrukturu'

ljubuski.info

Odbjegli nogometni moćnik Zdravko Mamić, na svoj specifičan način, podmićivanjem visokih pravosudnih dužnosnika skupocjenim poklonima, po svemu sudeći počinje “pridonositi” razbijanju korupcije i u bosanskohercegovačkom sudstvu te usput nanositi ozbiljnu štetu interesnoj hobotnici predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Sve se to može tvrditi zbog kontroverzne uloge Ljiljanka Palca, Mamiću bliskog hercegovačkog poduzetnika s kavanskih terevenki po Hercegovini i poznatog financijera HDZ-a, koji je prozvan danas u BiH kao posrednik u podmićivanju pritvorenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca s ciljem da spriječi izručenje odbjeglog Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Pripadnici SIPA-e tijekom utorka pretresli su stan Randa Debeveca nastojeći u njemu pronaći sat vrijedan 15 tisuća eura, za koji vjeruju da mu ga je poklonio Zdravko Mamić kako bi mu pomogao spriječiti njegovo izručenje Hrvatskoj. SIPA sumnja da je Mamić taj sat Debevecu predao tijekom jednog druženja u Grudama na sastanku koji je organizirao upravo Ljiljanko Palac, jedan od stupova interesne hobotnice šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Tko je Ljiljanko Palac i što ga povezuje s Bandićem i Mamićima?

Ljiljanko Palac građevinski je poduzetnik koji se obogatio mahom na unosnim poslovima na području Sarajeva, a tamošnji mediji spominjali su ga u kontekstu istrage tajnih službi zbog sumnjive prodaje prostora u svom 18-katnom sarajevskom neboderu državnim tvrtkama. Radi se o tajkunu i financijeru HDZ-a BiH, a njegovo ime dobro poznaju i Splićani: svojedobno je kupio poljoprivredno zemljište na južnim padinama zaštićene park šume Marjan s planom gradnje kuće na navedenoj lokaciji, premda to zakonski nije moguće.

U svojim bliskim krugovima navodno je poručio da „nema boga koji će ga u tome zaustaviti“. Ipak, ime Ljiljanka Palca prije svega se veže uz interesnu mrežu pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića: kada je 2014. godine ovaj završio u istražnom zatvoru, upravo on bio je jedna od osam osoba koje su založile svoju privatnu imovinu kako bi bila uplaćena dotad rekordna jamčevina od milijun eura. Konkretno, za Bandićevo puštanje na slobodu Ljiljanko Palac dao je golemu parcelu, zemljište veličine čak 80 tisuća četvornih metara na otoku Hvaru.

Nacionalu su još u ljeto 2021. dostavili privatnu videosnimku, vjerojatno nastalu tijekom 2020., koja je svojedobno kolala društvenim mrežama. Na njoj se vide odbjegla braća Zdravko i Zoran Mamić dok u privatnom društvu u Hercegovini zagrljena s još nekoliko ljudi pjevaju pjesmu „Kad umren umotan u bilo“ Vinka Coce. Prvi čovjek zdesna Zdravku Mamiću na toj snimci, s njime zagrljen u pjesmi, upravo je Ljiljanko Palac.

Već tada tjednik Nacional u svom tiskanom izdanju ekstenzivno je opisao zašto su takve informacije upućivale na zaključak da je u susjednoj državi Zdravko Mamić izgradio svoju interesnu infrastrukturu. Na ruku mu je svakako išla činjenica da je Bosna i Hercegovina krhka, često potpuno nefunkcionalna država u kojoj neprimjereni kontakti pripadnika pravosudne elite rijetko izazivaju javno zgražanje, a pogotovo rijetko vode do konkretnih posljedica i sankcija.

Početkom ovog tjedna to se izgleda počelo mijenjati. I to zato jer su pripadnici SIPA-e očito prikupili i počeli operativno obrađivati na ono što je Nacional upozoravao još u ljeto 2021. – ozbiljne indicije da je Mamić tijekom proteklih godina izvršio neku vrstu upada u institucije Bosne i Hercegovine, povezao se s nekima od glavnih aktera i neke od njih moguće korumpirao, odnosno uveo u svoju sferu utjecaja. Jedan od konkretnih primjera za te tvrdnje osoba iz miljea pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, upravo je hercegovački poduzetnik Ljiljanko Palac.

Nacionalovo razotkrivanje veze Mamić – Palac – Čavka

On se u proteklom razdoblju vrlo intenzivno družio sa Zdravkom Mamićem te je čak i snimljen u opuštanju u njegovu društvu, a u isto vrijeme je u više navrata viđen s tužiteljem Olegom Čavkom, direktno zaduženim u predmetu u kojemu se odlučuje o Mamićevom izručenju Hrvatskoj. Debevec je već dva mjeseca pritvoren, skupa s Osmanom Mehmedagićem zvanim Osmica, zbog sumnji u više teških kaznenih djela, a istraga protiv njega proširena je i u dijelu u kojem se navodi da je Mamić uz posredovanje Palca korumpirao Debeveca skupocjenim satom.

Sugovornik Nacionala još je u ljeto 2021. bio spreman i eksplicitno potvrditi vezu na relaciji Mamić-Palac-Čavka, odnosno potkrijepiti tezu da je taj poduzetnik zapravo spona osuđenog i odbjeglog gazde zagrebačkog Dinama s visokim pravosudnim dužnosnicima, ako se za to pokaže potreba.
U ljeto 2021. upravo se Čavka usprotivio izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, koristeći neobične pravne argumente koji su se veliki dijelom poklapali sa stavom Mamićeve obrane.

„Palac i Čavka bliski su prijatelji. Osobno sam svjedočio jednom od njihovih brojnih susreta u restoranu Bezdan21 u Grudama, kada su sami sjedili za stolom i dugo povjerljivo razgovarali. A to svakako nije bio njihov jedini sastanak“, rekao je izvor Nacionala, neposredni svjedok događanja u Hercegovini.

Čovićev kadar Čavka spasio Mamića od izručenja Hrvatskoj

Nacionalovi izvori iz Bosne i Hercegovine još su u ljeto 2021. tvrdili da trag korupcije vodi do visokih pravosudnih dužnosnika koji odlučuju o ovom predmetu, a ishodište njihove političke moći vodi direktno u sjedište HDZ-a BiH i njihova predsjednika Dragana Čovića. Riječ je o kadrovima koji se postavljaju po političkoj liniji.

Palčev i Mamićev evidentno dobar prijatelj, tužitelj Oleg Čavka, na jednom od ročišta održanom u Sarajevu po zamolnici za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj, temeljem rješenja o pritvoru koje mu je odredio Županijski sud u Zagrebu u sklopu istrage o slučaju podmićivanja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, otvoreno se usprotivio odobravanju zahtjeva i stao uz Mamićeve odvjetnike Ivicu Rajića i Davora Martinovića. Kako je tada prenio Jutarnji list, Čavka je ustvrdio da je „nakon temeljitog proučavanja zamolnice pronašao određene pravne anomalije“, odnosno, da ona formalno jest ispravna, no zahtjev za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke jer se u Mamićevu slučaju radi o kaznenom djelu davanja dara koje se različito sankcionira u BiH i Hrvatskoj.

U susjednoj državi za takvo djelo predviđena je minimalna kazna od tri mjeseca zatvora, dok ugovor o izručenju koji ta zemlja ima s Hrvatskom predviđa da je minimalna kazna u slučajevima u kojima je izručenje moguće propisana u rasponu od jedne do četiri godine zatvora.

Sad se počinje nazirati kako je Mamić sličnim načinom postupanja, podmićivanjem visokih pravosudnih dužnosnika, konkretno govoreći predsjednika Suda BiH Debeveca, moguće utjecao i na njihov stav da ga BiH zasad ne izručuje Hrvatskoj.

Nacional
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
9
3
4

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari