Dodaj komentar

Pad redovnog cijepljenja djece prijetnja povratku iskorjjenjenih bolesti

ljubuski.info

Bosni i Hercegovini prijeti povratak davno iskorijenjenih zaraznih bolesti. Bilježi se pad redovnog cijepljenja djece. Iako je Zakon o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti u oba entiteta propisao obvezno cijepljenje ali i novčane kazne, roditelji izbjegavaju redovnu cijepljenje djece. Od velikog kašlja ili hripavca preminule su beba u Mostaru i četiri bebe u Srbiji.

Možemo li očekivati epidemiju?

Cijepljenje djece od zaraznih bolesti je u padu. U međuvremenu, pojavila se zaraza od velikog kašlja. Veoma zarazna bolest od koje najčešće oboljevaju mala djeca. Bilježe se i smrtni slučajevi. Zbog čega je važno ispoštovati kalendar cijepljenja.

Društvene mreže

"Cjepivo je po meni jedna od najvećih tekovina. Mi potičemo organizam da se bori protiv tih oboljenja u onom uzrastu u kojem vakcinišemo jer su kliničke slike tih oboljenja protiv kojih vakcinišemo najteže u tom uzrastu. Odnosno smrtnost nije mala", ističe pedijatrica u Domu zdravlja Banja Luka, Dijana Koščica.

Ovo upozorenje pojedini ne čuju. Zabilježeni su slučajevi gdje roditelji angažiraju odvjetnike kako bi izbjegli cijepljenje djeteta.

Trend necijepljenja djece prisutan je u posljednjih 3-5 godina. Stručnjaci upozoravaju da su glavni uzroci tome društvene mreže na kojima se šire netočne i neprovjerene informacije.

Prijeti nam epidemija davno iskorijenjenih bolesti. Obuhvat cijepljenja protiv velikog kašlja prvom dozom je 93 posto. Međutim, bilježi se pad obuhvaća recijepljenja. Svega 65 odsto.

Zakonska obveza

"Cjepivo kojima se cijepimo su cjepiva kojima smo mi cijepljeni. To su samo još bolja cjepiva nego koje su se tad koristile sa manje nus pojava. Možemo reći da se suvremenim cjepivima postižemo optimalni imunitet koji smo nažalost izgubili nakon ovoliko godina", dodaje epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Nina Rodić Vukmir.

Cijepljenje od zaraznih bolesti i zakonska je obveza. U Republici Srpskoj i Federaciji BiH zakoni o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuju i novčane kazne za necijepljenje od 100 do 2.000 maraka.

"U protekloj godini republički zdravstveni inspektori su izdali 22 prekršajna naloga i podnijeli 24 prekršajne prijave nadležnim sudovima protiv roditelja koji su izričito odbijali cijepljenje djece", kazala je Duška Nikolić, glasnogovornica inspektorata Republike Srpske.

Zbog toga, upozoravaju stručnjaci, mogli bi se u narednom periodu suočiti s epidemijom morbila ili velikog kašlja. Poznata izreka "bolje je spriječiti nego liječiti" davno je zaboravljena.

BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
1
3
9

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari