Dodaj komentar

Obilježen Dan branitelja grada Ljubuškog

ljubuski.info

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenca i prigodnom molitvom kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana u nedjelju je obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Ljubuškog koji je održan u sklopu programa svečanog obilježavanja Dana grada Ljubuškog.

Prvi su vijenac položili predsjednik odbora za branitelje Gradskoga vijeća Ljubuški Ivan Prlić i ratni zapovjednik IV. brigade Stjepan Radić Ljubuški Ivica Tomić.

Nakon njih to su učinili i predstavnici HVO-a Novog grada Ilidže. Svijeće su upalili predstavnici svih braniteljskih udruga, obitelji pokojnih branitelja i predstavnici svih razina vlasti, od gradske do federalne.

Prigodnu molitvu predmolio je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Obilježavanje je nastavljeno u Kulturnom centru projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma Zidine o logorima za Hrvate BIH u Domovinskom ratu. Dokumentarni film “Zidine” govori o logorima za Hrvate u Domovinskom ratu za koji scenarij potpisuje prof. dr. sc. Ivo Čolak, a režiju Ivo Čolak i Marko Mikulić, pod produkcijom: SIMBOL, Široki Brijeg za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH.

Nakon završetka filma na Humcu je održana sveta misa u crkvi sv. Ante za sve ubijene fratre, žrtve ratova i poraća, branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata koju je predvodio gvardijan i župnik fra Dario Dodig u koncelebraciji više od 30 svećenika.

Na početku mise pročitan je broj žrtava II. Svjetskog rata i poraća iz svih sedam župa i svih mjesta grada Ljubuškog, imena pobijenih franjevaca i imena svih žrtava Domovinskog rata.

U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi fra Dario je podsjetio na žrtvu nevino pobijenih franjevaca i puka Božjega u II. Svjetskom ratu i poraću, kao i na žrtve Domovinskog rata.

Nakon sv. Mise održan je prigodni program u Lapidariju Franjevačkog samostana na Humcu.

Nazočne je prvi pozdravio gvardijan fra Dario Dodig, a nakon njega Ivan Prlić predsjednik odbora za branitelje Gradskoga vijeća Ljubuški.

Posebno su pozdravili obitelji poginulih i umrlih branitelja invalide i druge stradalnike rata. Posebni pozdravi upućeni su i predstavnicima braniteljskih udruga iz Vukovara, Dubrovnika, Imotskog, Omiša, HVO brigade „Kralj Tvrtko“ općina Novi grad i Ilidža Sarajevo, Mostara, Čitluka, Čapljine, Tomislavgrada, Neuma, Stoca i ostalih mjesta.

Prlić je naglasio da mu je posebna čast što u toj prigodi može uručiti zahvalnicu heroini Domovinskog rata gospođi Ivici Škrobo, koja je kao žena, majka, sa svojim suborcima na prvoj crti bojišnice sudjelovala u obrani ovih prostora.

Tijekom Domovinskog rata svoj su doprinos oslobađanju domovine u bezbrojnim oblicima davale i žene. Bilo ih je u borbenom i neborbenom sektoru; pomagale su kao medicinske sestre i njegovateljice; bile su one koje ispraćaju i dočekuju; bile su majke koje u ratu sklanjaju, štite i podižu djecu; terete neimaštine, agresije, progonstva i izgnanstva nerijetko su u najvećem dijelu iznosile žene.

Prlić je potom gospođi Ivici Škrobo, ženi, ratnici, uručio prigodnu zahvalnicu, koju je ona primila sa suzama u očima.

Nazočnima su se još, sa par prigodnih riječi, obratili Tomislav Josić , predsjednik savjeta za branitelje grada Vukovara te Ivica Tomić ratni zapovjednik IV. brigade Stjepan Radić Ljubuški.

Uz obitelji poginulih i umrlih branitelja, predstavnike braniteljskih udruga, branitelje, svetoj misi i programu u Lapidariju uz predstavnike gradske i županijske vlasti nazočili su Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović sa suradnicima, ministar vanjskih i europskih poslova u vladi RH Goran Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i dopremijer Federacije BiH i ministar financija Toni Kraljević.

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
6
1
7

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari