Dodaj komentar

ZHŽ iz fondova EU povukla više od 5 milijuna eura

ljubuski.info

"Zanimanje za programe prekogranične suradnje, ali i općenito za programe Europske unije u porastu je na razini ZHŽ-a, ali i države", ocijenio je Jurilj

U protekle četiri godine Zapadnohercegovačka županija (ZHŽ) je kroz specifične projekte iz fondova EU-a povukla između pet i šest milijuna eura, a zanimanje za programe prekogranične suradnje, ali i općenito za programe EU-a u porastu je na razini ove županije i cijele države - kazao je u razgovoru za Fenu ravnatelj Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije Ivan Jurilj.

Ljudi su sve bolje informirani, sve više se pripremaju i nekako je to, zapravo, postala tema i politička agenda unutar države. Kako se BiH polako određenim koracima približava europskim integracijama, tako i ta tema europskih fondova postaje sve atraktivnija. U svakom slučaju, zanimanje je mnogo veće nego što imamo dostupnih sredstava - naglasio je Jurilj. Što se tiče ZHŽ-a, u proteklom razdoblju uz EU pomoć realiziran je značajan broj projekata.

Kada govorimo o europskim fondovima, teško je to mjeriti na godišnjoj razini s obzirom na to da je u pravilu riječ o višegodišnjim projektima. U protekle tri-četiri godine ​Zapadnohercegovačka županija je kroz ove specifične projekte koje provode različite institucije povukla sigurno nekih pet, šest milijuna eura iz EU fondova.

Tu ne govorimo o infrastrukturnim projektima, kao što su pročistači otpadnih voda, kolektori ili autoceste, koji su jednim dijelom praćeni bespovratnim sredstvima, a jednim dijelom kreditnim aranžmanima - kazao je Jurilj. Dodao je kako bi BiH moglo biti dostupno mnogo više sredstava da su unutar države napravljeni određeni iskoraci i reforme te da je pripremljena određena institucionalna struktura.

Ovdje govorimo samo o IPA-i, koja je dobrim dijelom naslonjena na institucionalnu reformu i sredstva koja se povlače na temelju tih reformi ili na teritorijalnu i prekograničnu suradnju. Međutim, ono što bi naši ljudi, naši gospodarstvenici željeli kada govorimo o fondovima namijenjenim za malo i srednje poduzetništvo, a posebno kada govorimo o sredstvima Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD), tu BiH nije napravila iskorak, nije napravila određene potrebne korake i ta sredstva nam nisu dostupna, a kako sam već i spomenuo, to su stvarna pretpristupna sredstva kada je riječ o investicijama privatnog sektora

Dio kojem imamo pristup, koji je namijenjen BiH, dobro koristimo, posebno u infrastrukturnim projektima, ali mogli bismo mnogo više. Također, ova sredstva koja su nam dostupna koristimo najviše kako bismo se pripremili za nadolazeća sredstva - naveo je Jurilj.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
2
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari