Dodaj komentar

U godini dana posvojeno 29 djece, veliki broj još uvijek čeka na obitelj

ljubuski.info

U godinu dana u Federaciji BiH posvojeno je 29 djece, u hraniteljskim obiteljima bilo je smješteno njih 221, a u ustanovama socijalne zaštite 741, pokazuju podaci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako su u izjavi rekli iz tog ministarstva, riječ je o podacima iz 2022. godine, a trenutno spremaju izviješće za prošlu godinu.

Kako kažu, prema nepotpunim podacima s kojima raspolažu, a dobivenim od centara za socijalni rad, kao nadležnih organa starateljstva, u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2022. godini posvojeno je 29 djece.

Djeca su najčešće bila uzrasta od 0 do 10 godina, dvoje djece od 11 do 14 godina, a jedno uzrasta od 15 do 18 godina.

Upitani je li na području FBiH u posljednjih nekoliko godina bilo posvajanja djece iz inozemstva, kažu kako nemaju saznanja o postupcima posvojenja djece stranih državljana u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Smještaj u hraniteljsku obitelj

Kada je u pitanju hraniteljstvo, u 2022. godini zabilježeno je 316 hraniteljskih obitelji, a 221 dijete bilo je smješteno u takvu obitelj.

Najviše hraniteljskih obitelji bilo je u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu.

Smještaj u hraniteljsku obitelj reguliran je Zakonom o hraniteljstvu koji je u primjeni od ožujka 2018. godine. Predmetni Zakon je zasnovan na poštivanju najboljeg interesa djeteta, odnosno Konvencije o pravima djeteta, ističu iz Ministarstva.

Osnovna svrha ovog zakona jeste da se djeci koja su privremeno ili trajno lišena roditeljskog staranja omogući zaštita odnosno smještaj u obiteljsko okruženje. Zakonom su definirani principi hraniteljstva, pojam i vrste hraniteljstva, zatim uvjeti za obavljanje hraniteljstva, vrste i broj hranjenika, podobnost za obavljanje hraniteljstva, ugovor o hraniteljstvu, hraniteljska naknada i naknada za izdržavanje hranjenika, obaveze, odgovornosti i prava hranitelja i centra za socijalni rad, prava i obaveze hranjenika, osposobljavanje i edukacija, registar i evidencija podataka, upravni nadzor, druga pitanja iz oblasti hraniteljstva.

Na području Kantona Sarajevo trenutačno je u hraniteljskim obiteljima na smještaju 100 djece, registrirana je 91 hraniteljska obitelj, a kako kaže direktor JU "Kantonalni centar za socijalni rad" Mahir Delić taj je broj u stalnom porastu, s obzirom na porast broja zahtjeva za bavljenje hraniteljstvom i broj provedenih edukacija hraniteljskih obitelji.

On je ranije u razgovoru rekao da mjesečna naknada hranitelju koji obavlja tradicionalno hraniteljstvo, po jednom hranjeniku iznosi 172,00 maraka i uvećava se za 15 posto za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za tradicionalno hraniteljstvo 334,20 maraka, što ukupno iznosi 506,20 maraka.

Mjesečna naknada hranitelju koji obavlja specijalizirano hraniteljstvo iznosi 334,20 maraka i uvećava se za 20 posto za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za specijalizirano hraniteljstvo iznosi 557,00 maraka, što ukupno iznosi 891,20 KM.

Djeca u domovima

U ustanovama socijalne zaštite na području FBiH, po podacima Ministarstva, smješteno je 741 dijete, i to najviše u Sarajevskom, Tuzlanskom i Kantonu Središnja Bosne.

Smještaj u ustanovu socijalne zaštite mogu ostvariti djeca i odrasle osobe kojima je potrebna stalna briga i pomoć u zadovoljavanju njihovih životnih potreba, a ne mogu ih ostvariti u vlastitoj ili drugoj obitelji ili na drugi način.

Ustanove socijalne zaštite u Federaciji BiH pružaju usluge kojima se u cjelini ili djelomično zadovoljavaju socijalne i druge potrebe korisnika socijalne zaštite. Osnivaju se radi zbrinjavanja određenih kategorija korisnika socijalne zaštite i obavljanja stručnih i drugih poslova socijalne zaštite, pojašnjavaju iz spomenutog ministarstva pa dodaju da je rad ustanova javan, ali se može isključiti u pojedinim slučajevima, kada je to utvrđeno propisima o obiteljskim odnosima i kaznenom postupku.

Postupak i uvjeti za ostvarivanje prava na smještaj u ustanovu socijalne zaštite uređuju se županijskim propisima i različito se rješava od županije do županije u skladu s mogućnostima.

Financiranje je mješovitog tipa, a osigurava se iz sredstava korisnika, roditelja, staratelja, usvojitelja ili člana obitelji koji ima zakonsku obavezu izdržavanja, a ako za to nema uvjeta, sredstva se osiguravaju iz županijskog ili općinskog proračuna.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
5
7
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari