Dodaj komentar

Cijene boravka u privatnim vrtićima ostaju iste

ljubuski.info

"Četiri privatna vrtića koja posluju na području Ljubuškog obvezala su se da neće dizati cijene te će Grad Ljubuški, umjesto roditelja, na sebe preuzeti razliku troškova", kazao je Markotić

Roditelji čija su djeca korisnici privatnih vrtića na području Grada Ljubuškog mogu odahnuti jer zahvaljujući izdvajanju dodatnih sredstava iz gradskog proračuna, ni ove godine neće doći po poskupljenja cijena usluga.

Pomoć i briga

Demografske mjere posljednjih godina čine okosnicu politike Grada Ljubuškog, kao i cijele Zapadnohercegovačke županije. U cilju rasterećenja roditelja Grad Ljubuški osigurava dodatna sredstva u proračunu za 2024. godinu kako bi cijene smještaja u privatnim vrtićima za svu djecu ostale na razini prošlogodišnjih, odnosno kako ne bi došlo do njihova povećanja, kao što je to slučaj u nekim od okolnih gradova.

Naime, već nekoliko godina u gradskom proračunu osiguravaju se sredstva za subvencioniranje rada dječjih vrtića, riječ je o iznosu od 80.000 konvertibilnih maraka, koji u konačnici bude raspoređen na četiri privatna vrtića koja se prijave na javni natječaj i ispune sve uvijete njime propisane.

Zbog konstantnog rasta svih troškova, uključujući hranu, ali i troškove rada, iz privatnih vrtića su upozorili kako će, unatoč subvenciji, biti primorani podići cijenu usluge. Nakon navedenih najava gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić organizirao je jučer sastanak s predstavnicima privatnih vrtića kako bi se zajednički pokušalo pronaći rješenje za novonastalu situaciju. - Mi smo i u proračunu za 2024. godinu predvidjeli pomoći im. Nažalost, svjedoci smo da su cijene posljednjih godinu dana, od prehrambenih proizvoda, goriva, energenata... porasle, tako da su porasli i troškovi poslovanja privatnih vrtića.

Imali smo sastanak na kojem smo dogovorili da ćemo u ovoj godini osigurati i dodatna sredstva, a četiri privatna vrtića koja posluju na području Grada Ljubuškog obvezala su se da neće dizati cijene roditeljima, dok će taj dio troškova Grad Ljubuški preuzeti na sebe, odnosno mi ćemo, umjesto roditelja, nadoknaditi tu razliku kako bi oni mogli normalno poslovati.

Kao gradonačelniku zadovoljstvo mi je reći da kod nas nema nikakvih povećanja cijena, ni Gradskog vrtića ni privatnih vrtića, odnosno roditeljima cijene ostaju iste - kazao je Markotić. Zadovoljstvo održanim sastankom i donesenim zaključcima istaknule su i predstavnice privatnih vrtića "Oblačić", "Petar Pan", "Jelenko" i "Bubamara". - Ovaj sastanak je uistinu dobro prošao, prije svega za roditelje, zahvaljujući gradonačelniku i donesenim odlukama.

Ove godine neće biti povećanja cijena, a mi ćemo od Grada dobiti malo veće subvencije kako bismo mogli pokriti troškove poslovanja - kazala je Ivana Skoko iz vrtića "Bubamara" te zahvalila Gradu i gradonačelniku na potpori privatnim vrtićima u njihovu radu.

Što sve osigurava Grad

Gradonačelnik Markotić je istaknuo kako je ponosan na činjenicu da je Grad Ljubuški među prvima prepoznao potrebu sufinanciranja privatnih vrtića, olakšavanja svakodnevice roditeljima djece koja idu ne samo u Gradski nego i u privatne vrtiće. - Već tri godine potpomažemo njihov rad.

Ponosni smo na suradnju i rad naših vrtića te na činjenicu da su cijene usluga našeg Gradskog vrtića najjeftinije u BiH. To je samo dio seta mjera kojima Grad Ljubuški i Zapadnohercegovačka županija žele pomoći mladim obiteljima i roditeljima u našem gradu - zaključio je Markotić dodavši kako kroz projekte koji se provode Grad Ljubuški ima potporu svih razina vlasti u BiH, od županijske do federalne, koja posljednjih godina pomaže sa značajnim financijskim sredstvima, do Vlade RH.

Inače, Ljubuški je grad koji o mnogočemu prednjači kada su u pitanju demografske mjere koje olakšavaju život obiteljima s djecom. Mjesečni boravak djeteta u gradskom vrtiću iznosi 90 KM, uz pomoć Zapadnohercegovačke županije osiguran je i potpuno besplatan prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Također, na početku svake školske godine Grad s partnerima svim osnovnoškolcima osigura besplatne bilježnice i školski pribor, a izdvajaju se i značajna financijska sredstva za potpore redovitim studentima državnih sveučilišta itd.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
6
3
5

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari