Dodaj komentar

Top 10 najplaćenijih izaslanika u Domu naroda FBiH, Ševo iz Ljubuškog 54.729 KM

ljubuski.info

Prema službenom izvještaju Parlamenta Federacije BiH, funkcija federalnog izaslanika u Domu naroda je – posao iz snova.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je u 2023. godini održao svega pet redovnih i tri izvanredne sjednice. Za navedenih osam sjednica tijekom godine 100 izaslanika Doma naroda naplatilo je iz proračuna 3.328.660 KM.

Prema podacima s popisa profesionalnih izaslanika, četvorica su ih lani dobila više od 60.000 KM, dakle više od 7.500 KM po sjednici, te su prema ovakvoj statistici, po svemu sudeći, najplaćeniji u BiH.

HDZ-ovi rekorderi

Najviše je u 2023. inkasirao Ivica Pavković (Posušje) i to 62.087 KM ili čak 7.760 KM po sjednici.

Na drugom mjestu je Tomislav Martinović (Čitluk) iz Mokoji je lani dobio 61.861 KM. Na mjesečnoj razini to je 5.155 KM. Martinović, kao i niz drugih izaslanika, uz osnovnu plaću ima i primanja za odvojeni život, smještaj, vikende, prijevoz, paušal, regres…

Na trećem mjestu je Tomislav Mandić (Široki Brijeg) s primanjima od 60.104 KM.

U “klubu rekordera”, onih koji su u 2023. dobili više od 60.000 KM je Ilija Ilić (Odžak). On je lani inkasirao 60.043 KM.
Tri SDP-ovca

U top 10 izaslanika koji su najviše javnog novca dobili u 2023. godinu su i tri SDP-ovca.

Slađan Ilić (57.449 KM)
Halil Selimbašić (57.265 KM)
Mladen Lonić (55.203 KM)

Popis prvih deset s najviše primanja zaokružuju Svetlana Kamenjaš (HDZ BiH) s primanjima od 54.294 KM, Mehmed Memišević (SDA) koji je dobio 54.148 KM, te Milan Ševo (Ljubuški) iz HDZ-a BiH sa 54.729 KM.

Profesionalci i neprofesionalci

75 profesionalnih izaslanika lani su inkasirali 3.269.436 KM.
Neprofesionalnim izaslanicima isplaćeno je 59.224 KM.

”Bijeli kruh”

Dodatno, Dom naroda je objavio i popis naknada za plaće za razrješene dužnosnike, odnosno za bivše izaslanike koji su se prijavili za “bijeli kruh”.

Za njih 12 je lani iz proračuna isplaćeno 437.550 KM.

Fokus
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
2
7
5

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari