Dodaj komentar

Klinika za dječje bolesti u Mostaru otvara vrata krajem godine

ljubuski.info

Davne 1964. godine izgrađena je zgrada Pedijatrije u Mostaru. 59 godina kasnije, koristi se ista zgrada, u mnogim segmentima zastarjela i dotrajala. Kako nije bilo moguće trenutačnu zgradu rekonstruirati, odlučeno je da se izgradi nova. Tako će se Klinika za dječje bolesti umjesto na dosadašnjih tisuću i po kvadratnih metara prostirati na više od 10 tisuća kvadratnih metara i moći će primiti duplo više pacijenata nego sada.

Izgradnja dugo iščekivane Klinike za dječje bolesti uskoro bi trebala biti gotova. Još se čeka oprema i aparati koji će biti instalirani, a prema najavama već bi oko Božića ova bolnica mogla otvoriti svoja vrata za male pacijente i njihove roditelje.

''Glavnina radova je na parteru, ono što je vani, dvorište. Unutra je stavljeno praktički sve od vrata, prozora, u završnim je montažama, čišćenju. Mi smo ovih dana imali tender za namještaj i medicinski dio opreme i, koliko znam, do sada nema žalbi i ja vjerujem da će biti opremljena do tog dana, barem 90 posto'', rekao je Ante Kvesić direktor SKB Mostar.

''Mi ćemo u novoj zgradi proširiti svoje kapacitete i ambulantne gdje ćemo s jedno 5-6 ambulanti, s koliko raspolažemo ovdje, preći u 15-16 ambulantnih prostora gdje će naši subspecijalisti moći obavljati svoje aktivnosti, neovisno jedan od drugog. Tako da se nadam da će i liste čekanja, tamo gdje ih imamo, biti manje'', kaže Marija Novaković Bošnjak načelnica Klinike za dječje bolesti SKB.

Financiranje

Godine su prošle u pripremi, a onda je početkom prosinca 2020. godine napokon započela izgradnja nove Klinike. Dolaskom pandemije Kovida-19 i vala poskupljenja, što je prvotnih planiranih 17 milijuna povećalo u 25 milijuna maraka za bolnicu, probijeni su rokovi. Ipak, i to se prebrodilo.

Federalna je Vlada izdvojila sedam milijuna maraka, a značajnu je potporu dala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

''Ono na čemu je Vlada radila i na čemu je istrajala, to je da budemo ključni čimbenik završetka spomenutog projekta, projekta Pedijatrije. Čini mi se da je ukupno negdje oko 26 i pol milijuna KM Vlada izravno kroz kreditna sredstva, bilo Saudijskog fonda, bilo Razvojne banke, usmjerila upravo u završetak Pedijatrije'', rekao je Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ.

Tako će se nova Klinika prostirati na pet etaža na kojima će raditi 36 liječnika zajedno s medicinskim i pomoćnim osobljem, njih ukupno oko stotinu. Umjesto dosadašnjih 95, sada će moći primiti 200 djece, a dobit će i prostor za dnevnu bolnicu.

Nova jedinica intenzivnog liječenja

''To je najviši mogući standard koji postoji. Bilo bi blesavo raditi novu bolnicu a ne napraviti je dobru. S druge strane, sobe u toj bolnici su za jedno dijete i roditelja. Svaka soba ima sanitarni čvor. I svaka soba ima priključak za eventualne, u nekim situacijama da može postati soba za intenzivno liječenje za to dijete'', kaže Kvesić.

''Ono što mene najviše od svega veseli, to je nova jedinica intenzivnog liječenja. Puno bolja i prostranija od ove, sa novom modernom opremom s kojom ćemo zaista moći stati uz najveće pedijatrijske klinike u regiji i moći pružiti najbolju zdravstvenu zaštitu za one kojima je to najpotrebnije'', dodala je načelnica Klinike za dječje bolesti.

Stručnog osoblja za novu mostarsku Pedijatriju, koja je trenutno najznačajniji zdravstveni projekt u Federaciji, neće nedostajati. Osim što će biti na ponos cijele regije, nova će klinika osigurati da se znatno manji broj djece liječi van naše zemlje.

BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
6
9
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari