Dodaj komentar

Kako žive umirovljenici od svojih primanja?

ljubuski.info

Svaki peti ili šesti u mjesecu važni su za umirovljenike, ali s mirovinama koje su među najnižima u regiji te svakodnevnim poskupljenjima ne mogu pokriti ni osnovne potrebe. Kako preživljava najugroženija kategorija?

Umirovljenici u Bosni i Hercegovini umjetnici su preživljavanja.

Dan isplate mirovine čekaju s nestrpljenjem, no kada počnu plaćati račune i kupovati osnovne životne namirnice, kao i lijekove, ne ostane im gotovo ništa. S tek nekoliko stotina konvertibilnih maraka teško je biti matematičar.

''Teško onome tko živi od mirovine. Umirovljenik sam, živim sam, nekako sastavljam kraj s krajem, ali ne može svatko. Dođe ti da staviš bijelu plahtu i prosjačiš. Eto, na što se svede ta mirovina'', kaže umirovljenik Mahmut Alagić.

''Platiš struju, vodu, smeće... Ostane ti 200 maraka za život. Nema tu više, još ako si od nekoga posudio pa dok vratiš. Nema tu života'', priča umirovljenik Asim Mašić.

Zbog niskih primanja sezonsko voće za većinu umirovljenika postaje luksuz, a mnogi kažu kako ne bi mogli preživjeti da im nije djece koja žive u inozemstvu. A cijene rastu...

''Sve je skupo, ljudi s tim ne mogu živjeti, a raditi se ne može. Sve boli, noge, ruke...'', riječi su umirovljenice Đule Okanović.

U Federaciji Bosne i Hercegovine mirovinu za kolovoz prima više od 400.000 umirovljenika. Najniža iznosi 538 konvertibilnih maraka.

''Umirovljeniku više ne treba postaviti pitanje kako živi. Kad ustane, sam sebe pita kako će preživjeti današnji dan, a da ne kažem mjesec... S minimalnom mirovinom to je umijeće. Danas počinje kupnja lijekova, pa gdje je ogrjev i ostalo. Ako netko misli da je komad kruha život umirovljenika, grdno se vara'', ističe Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika Unsko-sanske županije.

Neki nose poneki ceker u ruci, gotovo uvijek prazan. U njemu sigurno ima najviše sjećanja na protekli život i uspomene na dostojanstvo koje su imali.

A kada se plate režijski troškovi, kupe lijekovi, za život malo kome što ostane. Za one koji primaju i najniže mirovine ovaj mjesec će biti i najdulji.

BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
8
1
9

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari